Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Følelsesladet takketale i Oslo rådhus

Generalsekretæren i OPCW leverte en følelsesladet takketale i Nobel-høytidelighetene i Oslo rådhus.

TAKKER: Generalsekretær Ahmet Üzümcü i OPCW i Oslo rådhus. REUTERS/Tobias Schwarz Scanpix
TAKKER: Generalsekretær Ahmet Üzümcü i OPCW i Oslo rådhus. REUTERS/Tobias Schwarz Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær Ahmet Üzümcü tok tilhørerne med på en reise om de fryktelige våpnenes historie og hvordan de virker. Først om frykten:

- Kjemiske våpen rører ved den rotfestede og patologiske frykten alle mennesker har for å bli forgiftet. De skiller ikke mellom stridende og sivile og heller ikke mellom slagmark og landsby. Du kan ikke se dem. Du kan ikke lukte dem. Og de gir ikke noe forvarsel for den intetanende, sa Üzümcü.

Så om hvordan våpnene virker:

- Men deres virkning er ødeleggende - ofrene blir brent, blindet eller kvalt. Døden er sjelden umiddelbar og aldri uten smerte. Og når de ikke dreper, noe som ofte skjer, påfører disse våpnene mennesker og deres miljø varige skader, og fratar dem muligheten til å reparere og gjenoppbygge i kjølvannet av konflikter, sa Üzümcü.

Så tok han for seg krigene og konfliktene der kjemiske våpen har blitt brukt.

- Jeg trenger ikke å beskrive disse mange ulike virkningene i all sin grusomhet. De overgår en hver beskrivelse. Det er nok å se på bilder av ofrene for å forstå den dødskampen de må ha gjennomgått - fra Ieper i Belgia til Sardasht i Iran, fra Halabja i Irak til Ghout i Syria.

- Og det er nok å se på skjebnen til de overlevende etter slike angrep - mennesker som vil måtte leve resten av livet med uutholdelige fysiske og psykiske smerter - for å forstå hvorfor slike våpen må forbys.

- Kjemiske våpen har utviklet seg over tid, gjennom oppdagelsen av nye og mer dødelige stoffer. Men uansett hvilken form de måtte ha, tjener de det samme formålet - å frambringe frykt og underkastelse gjennom sin grusomme virkning.

- Mange vitner langt ut over slagmarka bekrefter dette. Ved å ta imot denne prisen på vegne av OPCW, går min hyllest også til alle disse ofrene.

Generalsekretæren beskrev arbeidet med å fjerne de kjemiske våpnene i Syria som en stor utfordring på veldig liten tid.

- Men jeg er styrket i troen på at vi vil lykkes, sa Üzümcü.