Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Føler at jeg er på vinnerlaget

Vil reversere arbeidsmiljøloven. Foreslår ny, grønn industripolitikk.

NY INDUSTRISTRATEGI:  Ap-leder Jonas Gahr Støres fikk applaus etter talen til landsstyret der hovedtemaet var behovet for en ny strategi for en klimavennlig industri som skaper vekst og nye arbeidsplasser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NY INDUSTRISTRATEGI: Ap-leder Jonas Gahr Støres fikk applaus etter talen til landsstyret der hovedtemaet var behovet for en ny strategi for en klimavennlig industri som skaper vekst og nye arbeidsplasser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre viste til at han deltok i NRK-debatt sist torsdag, der valget i de store byene var tema.
- Jeg kjente at jeg var på vinnerlaget, sa Støre i sin landsstyretale i dag.

Han lovet at Ap skal reversere den blåblå regjeringens endring av arbeidsmiljøloven når partiet er tilbake i regjeringskontorene.

- Vi vil møte omstillingene som ligger foran oss gjenom å jobbe sammen med partene i arbeidslivet, ikke ved å svekke arbeidsmiljøloven, slik 1, 5 millioner arbeidstakere sa så klart fra om under streiken i januar.

Vårt svar tilbake den dagen og i dag er dette: Det mest midlertidige ved forslaget om generell adgang til midlertidige ansettelser er forslaget selv. Arbeiderpartiet vil endre dette om vi får flertall, sa Støre til stor applaus.

Grønn industripolitikk Hovedtemaet i talen var behovet for en ny industristrategi for Norge, som både skaper jobber og møter klimautfordringene.
- Vi skal bygge om, bygge på og bygge nytt, samtidig som vi skal sørge for kraftige kutt i utslippene. Vi lager bro til lavutslippssamfunnet samtidig som vi skaper nye og spennende arbeidsplasser, sa Støre.

Landsstyret skal nå sette ned et utvalg som skal utvikle ny, grønn industripolitikk.

Dramatisk - I dag er vi ikke på kurs mot 2-graders-målet. Som klode har vi kurs mot 4 grader varmere i snitt innen utgangen av dette århundret. Det er dramatisk, og vi må handle for å snu utviklingen, sa Støre.

Støtter klimameldingen Han sa at Ap støtter hovedtilnærmingen i regjeringens nye klimamelding.

- Den er ambisiøs, og den er europeisk, utviklet sammen med landene i den regionale økonomien vi er en del av, sa Støre.

Han mener det er et nasjonalt ansvar å jobbe for at det er et mest mulig samlet politisk Norge som gir regjeringen mandat til klimakonferansen i Paris i høst.

Mer enn kvotekjøp - Målet er å bli et lavutslippssamfunn i 2050, sa Støre. Han slo fast at målet om norske utslippskutt ikke bare kan handle om kvotekjøp.

- Vi må ta mål av oss om å legge til rette for fremtidens industri, bidra til at det utvikles, testes og implementeres teknologi som kan ta oss inn i lavutslippssamfunnet på en måte som gir grønn vekst, som skaper arbeidsplasser og eksport - og som dermed trygger velferdssamfunnet. Derfor trenger vi en ny industripolitikk, sa Støre.

Flagger hjem Mens industrien for noen år siden flagget ut til lavkostland, er trenden i ferd med å snu.

- Den søker også mot høykompetanseland. Det er ikke lave lønninger som teller mest, men kompetanse, teknologi og samspill, sa Støre og pekte på at Norge har gode forutsetninger med et sterkt industrimiljø, stor tilgang på fornybar kraft, godt samarbeidsklima i arbeidslivet, og høy kompetanse og omstillingsevne.

- Andre land tar nå initiativ. Regjeringene i Tyskland, USA og Danmark har vedtatt klare nasjonale industristrategier. Arbeiderpartiet vil gå i front for at Norge skal gjøre det samme, sa Støre.

Lønnsom drift Overfor Dagbladet understreker Støre at aktiv nærings- og industripolitikk skal bygge på lønnsomme bedrifter.
-Ap vil ha lønnsomme bedrifter. Vi vil ikke ha ordninger som gjør at bedrifter blir holdt unaturlig i live, sier han.

Han mener det ikke er noen motsetning mellom industribygging og klima.

- I industritenkningen til nå har klima vært et sideanliggende. Det har vært avfallsproblem. Nå må klima inn som definerende rundt hele politikkområdet. Og da ser vi at industri og klima kan bli hverandres løsninger, sier Støre.

Vil koste - Hva vil en slik omlegging koste?

- Det har jeg ikke noen sum på, men vi må innse at en del av de satsingene vil koste. Det er derfor vi kommer tilbake til hvordan vi bruker handlefriheten vi har hvert år. Da ser vi forskjellen mellom den nåværende regjeringen og oss, og kommer tilbake til det gamle temaet skattekutt.

Riktig skatt - Du sier at Ap neste gang dere kommer i regjering, vil reversere åpningen for mer midlertidige ansettelser. Vil dere også reversere Høyre/Frp-regjeringens skattekutt?

- Ap skal innen 2017 skal komme med sitt forslag til skatteopplegg som er nødvendig for å finansiere det vi skal gjøre sammen. Det er ikke noe mål i seg selv at det skal betyr mer eller mindre skatt, men det skal være riktig skatt, sier Støre.