Karantenehotell

- Føler at vi blir straffet

Eva Marie (66) og Atle Krydsby (73) har utsatt hjemreisen fra Spania for å slippe karantenehotell. Jusprofessor påpeker at det er betenkeligheter med systemet.

I SYDEN: Eva Marie og Atle Krydsby er i Spania. De vil unngå karantenehotell. Foto: Privat
I SYDEN: Eva Marie og Atle Krydsby er i Spania. De vil unngå karantenehotell. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag innførte regjeringen nye nasjonale coronatiltak. Nå må alle som har vært på en unødvendig utenlandsreise, tilbringe hele karantenetida på karantenehotell.

Dette gjelder også personer med bostedsadresse i Norge.

Eva Marie og Atle Krydsby fra Askøy har hus i Valencia-regionen i Spania, hvor de tilbringer vinterhalvåret. Det har de også gjort i år.

Da nyheten om karantenehotell kom, ble den ikke tatt godt imot, forteller Eva Marie Krydsby til Dagbladet.

- Det irriterer at vi må betale for det. Ti dager for to personer blir mye penger. Vi er pensjonister. Du føler at du blir straffet for at du reiste ned for å ta vare på huset. Jeg har fibromyalgi, og føler meg friskere her nede, sier hun.

- Nazistiske ting

Kjell Tore Olsen (73), tidligere salgssjef i IT-selskapet Evry og med norsk adresse i Ski utenfor Oslo, er en av mange norske vinterpensjonister på Gran Canaria som kommer til Gardermoen i helgen.

Han har engasjert seg kraftig i karantenedebatten. Til TV 2 torsdag kom han med følgende kommentar: «Hva pokker er det som skjer i Norge? Det er jo nesten som nazistiske ting».

PÅ GRAN CANARIA: Kjell Tore Olsen kommer til Norge på lørdag. Foto: Privat
PÅ GRAN CANARIA: Kjell Tore Olsen kommer til Norge på lørdag. Foto: Privat Vis mer

- Hva mener du med nazistiske ting i debatten om karantenekrav, spør Dagbladet?

- Med det mener jeg reaksjoner fra folk herfra som kom til Gardermoen forrige helg. De ble stilt opp på rekke med marsjordre slik nazistene ga under krigen, etter det jeg har hørt. Så ble de samlet i en trang hotellresepsjon med større smittefare enn her på Gran Canaria, og måtte gå i gåsegang med vakt foran og bak. Og noen ble servert hotellmat som var gått ut på dato, sier Olsen, som har tilbrakt ni vintre på den spanske øya.

SKJENKESTOPP: Helseminister Bent Høie varsler at det blir nye, strenge nasjonale tiltak til over påske. Det blir blant annet skjenkestopp i hele landet. Video: NTB Vis mer

- Hva må skje?

- Jeg er selvfølgelig for testing, smittefritt og karantene. Men vi må bli tatt imot på en skikkelig måte på Gardermoen og ha bedre smittevern i fellesarealer på karantenehotellene enn det jeg har fått beskrevet.

- Og så må det stilles mye strengere krav til andre som kommer til Gardermoen fra utlandet. Det er ikke bra den unnasluntringen jeg har lest mye om, sier Kjell Tore Olsen.

Han legger til at denne påsken er det flere som kommer hjem fra Spania for å få sin tildelte covid-19-vaksine.

Tomt hus på Askøy

Eva Marie Krydsby bestilte flybilletten til Spania i november og reiste 9. januar. Planen var å fly hjem 27. mars.

Nå har de utsatt flyreisen til 18. april i håp om å slippe karantenehotellet.

- På karantenehotell har man ikke peiling hvor folk har vært. Det styret har vi overhodet ikke lyst til. Vi har et hjem i Askøy utenfor Bergen, som står tomt. Vi har hele tida vært oppmerksom på karanten og tar den gjerne, understreker hun.

TYSKE TURISTER TILBAKE: Her på Las Canteras Beach på Gran Canaria forrige søndag. Foto: Borja Suarez / Reuters/ NTB
TYSKE TURISTER TILBAKE: Her på Las Canteras Beach på Gran Canaria forrige søndag. Foto: Borja Suarez / Reuters/ NTB Vis mer

Hun fortsetter:

- Jeg skjønner ikke logikken i dette. At man ikke skal få reise hjem og ta karantenen der. Jeg forstår at det er noen få unnasluntrere, men vi er voksne folk. Så skal vi ikke få reise hjem, det skjønner vi ikke.

Hun forklarer at det er lite smitte i Valencia-regionen. Nå er det mer smitte på Askøy, hvor de er bosatt. Derfor føler de seg tryggere i huset i Spania, forteller Krydsby.

- Tryggere her

Askøy har et pågående smitteutbrudd.

Det var ikke snakk om karantenehotell da de reiste ned i januar. Krydsby var også i Spania i september og var da i karantene hjemme.

SKIPARADIS: På grunn av coronapandemien er all turisme forbudt i Tirol, noe som fører til at to norske studenter får luft under vingene og bakkene for seg selv. Reporter: Marte S. Lien / Video: Jeanette N. Vik, Magnus Hjelle Vis mer

I Valencia er det portforbud mellom klokka 22 og 06, og det er bare lov med besøk av to personer utendørs. De testet seg før de dro, og planen er å teste seg før de setter seg på flyet hjemover.

- Vi føler oss tryggere her nede enn på et karantenehotell med mange mennesker vi ikke kjenner, sier hun.

Det er mange som reagerer på karantenehotell-ordningen. En Facebook-gruppe med navnet «Gran Canaria pensjonister og uføre som tvinges til karantenehotell ved hjem» har nesten 500 medlemmer. Mange av dem skal hjem denne helga, og vil måtte tilbringe deler av påsken på et hotell.

LOVLIG: Jusprofessor Hans Petter Graver forklarer at karantenehotell-ordningen er lovlig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LOVLIG: Jusprofessor Hans Petter Graver forklarer at karantenehotell-ordningen er lovlig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Lovlig

Jusprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo var blant dem som var kritisk forrige gang regjeringen innførte en slik ordning. Han forklarer at det den gang framsto som at man kunne holdes der mot sin vilje, samt at betingelsene for godkjenning i Stortinget ikke var på plass.

Nå er dette i orden, understreker han. Han forklarer at karantenehotell-ordningen er lovlig.

- Det er fortsatt slik at man ikke kan holdes der mot sin vilje. Men forlater man hotellet, er det en straffbar handling. Da må man regne med at politiet starter etterforskning som kan lede til en strafferettslig konsekvens.

Det er unødvendige fritidsreiser som omfattes av kravet.

- Dette blir skjønnsmessige vurderinger av politiet. Systemet har noen betenkelige sider fra et rettssikkerhetsmessig synspunkt, sier han.

- Betenkelig

Jusprofessoren påpeker at det ikke skjer noen juridisk behandling av enkeltsaker. Derfor har du ikke krav på en begrunnelse på hvorfor din reise er definert som «unødvendig», og det finnes ingen klagerett, selv om politiet ved innreisen tar individuelt stilling til om du oppfyller kravene til å slippe å gå i karantenehotell.

- Det er etablert et system som innebærer at politiet behandler saker som enkeltsaker, mens det formelt sett ikke er regulert som det. Politiet treffer avgjørelser som får stor betydning for folk, men systemet anerkjenner det ikke. Du fratas på denne måten elementære rettigheter etter forvaltningsloven.

Om du er uenig, er det eneste du kan gjøre å forlate hotellet og nekte å vedta forelegget. Da er det retten som må ta stilling til disse spørsmålene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer