Får kritikk for isolasjonsbruk i fengsel:

- Føler du er i hundebur

Norske fengsel refses for mye isolasjon. SVs Petter Eide mener jula er høytid for tortur i norske fengsel.

- INGEN Å SNAKKE MED: Tida går sakte når døra låses igjen, forteller innsatte ved Oslo fengsel. Ferieavvikling gjør at det blir ekstra mange timer på cella i norske fengsel i juleferien. Foto: Lars Eivind Bones
- INGEN Å SNAKKE MED: Tida går sakte når døra låses igjen, forteller innsatte ved Oslo fengsel. Ferieavvikling gjør at det blir ekstra mange timer på cella i norske fengsel i juleferien. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

- Jeg ligger på senga hele dagen og klokka går faen ikke framover. Du kjenner det i ryggen og over alt fordi du beveger deg så lite.

En stor, blond og røslig kar forsøker å forklare hvordan det oppleves å sitte innelåst på ei celle 21 timer i døgnet, noe han selv er henvist til i jula.

- Du føler at du er i et hundebur. Du tenker mye, men har ingen å snakke med det om, forteller han.

Mannen i 20-åra sitter i varetekt i Oslo fengsel etter at politiet hentet ham inn for fire uker siden. De lange timene på cella til tross, han er nå på en av de heldige som har mulighet til å omgås de andre innsatte i noen timer.

Kritikk for mye isolasjon

Når Dagbladet treffer ham, henger han i gangen utenfor cella sammen med et titall andre menn i røde fangedrakter. Etter praten med Dagbladet forsøker den innsatte å fortelle hva han har sagt til Dagbladet.

- Det er ikke riktig at vi skal være så mye inne på cellene. Det er ikke bra. En medfange tar ham straks ned:

- Sånn er livet, mann.

Men han har rett i at det ikke er riktig.

BLE SINT: 23-år gamle «Masad» reagerte med sinne på innlåsning - og ble da låst inne enda mer, sier han. Foto: Lars Eivind Bones
BLE SINT: 23-år gamle «Masad» reagerte med sinne på innlåsning - og ble da låst inne enda mer, sier han. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

I norske fengsel er det i altfor stor grad bruk av isolasjon slo Sivilombudsmannen fast i en særskilt rapport til Stortinget som skal behandles over nyttår.

En av fire innsatte sitter innelåst på cella si i 16 timer eller mer slo sivilombudsmannen fast.

- Høytid for turtur

I helger og ferier, som i juleferien, er tallene enda høyere. Heller ikke internasjonale toturbestemmelser eller norsk lov overholdes i de norske fengslene med høyt sikkerhetsnivå. I et utvalg på rundt 2600 innsatte, fant ombudet at 200 var isolert i 22 timer eller mer, i strid med FNs Mandela-konvensjon.

- MER ISOLASJON: Psykolog Thale Kristine Bostad er enhetsleder ved Oslo universitetssykehus sin psykiatriske politiklinikk i fengselet. Foto: Lars Eivind Bones
- MER ISOLASJON: Psykolog Thale Kristine Bostad er enhetsleder ved Oslo universitetssykehus sin psykiatriske politiklinikk i fengselet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jula er høytid for tortur og umenneskelig behandling i norske fengsel, mener stortingsrepresentant for SV, Petter Eide.

- Sivilombudsmannen advarer mot at isolasjon øker risikoen for brudd på forbudet mot turtur og umenneskelig behandling. Det står også tydelig at bruken av isolasjon øker i helger og helligdager, når ansatte skal avvikle ferie og det er mindre bemanning, sier Eide.

I et representantforslag ber Eide nå Stortinget vedta flere av anbefalingene fra Sivilombudsmannen. Han vil blant annet ha en nasjonal standard som sikrer at innsatte hver dag skal ha mulighet til å tilbringe minst 12 timer i sosialt fellesskap.

Dette ville i så fall ha vært i tråd med våre nordiske naboer.

I både Sverige og Danmark har innsatte krav på minst tolv timer utenfor cella hver dag.

- Mer isolasjon

Isolasjonsbruken bekymrer også ved Oslo universitetssykehus sin psykiatriske politiklinikk som har lokaler i Oslo fengsel.

Enhetsleder Thale Kristine Bostad sier de ser og erfarer mye av det Sivilombudsmannen beskriver i sin rapport.

- Det er definitivt bekymringsfullt at det er en slik ressurssituasjon at en ikke har mulighet for mer aktivitet. Rapporten taler for seg, vi forstår kritikken Sivilombudsmannen kommer med. Jeg har jobbet her siden 2007. Inntrykket er at det har gått i retning av mer isolering, sier enhetsleder Thale Kristine Bostad.

VIL HA NASJONAL STANDARD: SV-politiker Petter Eide ( til venstre) vil ha tolv timers fellskap vedtatt som nasjonal standard. Her vises han rundt i fengselet av ansattrepresentant Farukh Qureshi. Foto: Lars Eivind Bones
VIL HA NASJONAL STANDARD: SV-politiker Petter Eide ( til venstre) vil ha tolv timers fellskap vedtatt som nasjonal standard. Her vises han rundt i fengselet av ansattrepresentant Farukh Qureshi. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Mangel på sosial kontakt og stimuli kan føre til isolasjonsskader og aggresjon er et av dem. 23-år gamle «Masad» sier han reagerte med veldig sinne på mye innlåsing. Ifølge gangkameratene pleide han å «knuse celledøra si hver dag».

- Ja, ja. Jeg ble så gæren over at de låste meg inne hele tida. Jeg kasta også tikka masala på en av betjentene. Da ble jeg låst inne enda mer, forteller han til Dagbladet. Etter et kurs i regi av Nav fungerer han nå så godt at han er på en av avdelingene med mest tid utenfor cellene.

I de mest alvorlige tilfellene kan innsatte bli psykotiske eller få varige skader med å forholde seg sosialt til andre.

- Skyter oss i foten

- Dette er en gruppe som har store helsemessige utfordringer i utgangspunktet. Isolasjon blir en betydelig merbelastning, sier Thale Kristin Bostad.

Tillitsvalg i Oslo fengselsfunksjonærers forening (OFF) Farukh Qureshi mener vi som samfunn skyter oss selv i foten.

LUFTEGÅRD: For innsatte på isolasjon kan en time eller to innelåst i 15 kvadratmeter store båser i denne gangen være så godt som det eneste tilbudet de har om opphold utenfor cella. Foto: Lars Eivind Bones
LUFTEGÅRD: For innsatte på isolasjon kan en time eller to innelåst i 15 kvadratmeter store båser i denne gangen være så godt som det eneste tilbudet de har om opphold utenfor cella. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det er synd regjeringen og flertallet på Stortinget ikke ser den gode muligheten som finnes her for å for å få de innsatte på rett kjøl. Dette er samfunnets mulighet, men som vi ikke benytter godt nok. Her inne er de skjermet fra sine nettverk, rus og annen kriminalitet. Ansatte er motiverte og kompetente til å kunne hjelpe dem. Vi kunne fått til masse, men da trenger vi ressurser. Ikke flere kutt, sier Qureshi, som i høst også ble valgt inn i bystyret i Oslo for Arbeiderpartiet.

Ifølge ansattrepresentanten ser de fortsatt innsatte som står med en søppelsekk i hånda den dagen de er ferdig sonet, og ikke vet hvor de skal gå eller

- Det er som å be om trøbbel både for den det gjelder og for samfunnet, sier han.

- Har gjort mye

- Jeg kjenner meg igjen i rapporten fra Sivilombudsmannen, innrømmer fengselsleder i Oslo fengsel Nils Leyell Finstad.

Nå mener han kriminalomsorgen har våknet og viser til at de har gjort endringer i Oslo fengsel siden i sommer.

- Da jeg begynte her i mars, var et opptil 40 stykker som hadde to timer eller mindre fellesskap med andre i døgnet. Nå har ingen mindre enn 2,7 timer i snitt, noen har så mye som ti timer per dag, sier han.

Han er opptatt av at det er store variasjoner og mange som har gode tilbud med undervisning og arbeidsmarkedsopplæringskurs fra Nav.

Men Finastad mener nå at de har gjort det de kan klare på egen hånd.

Kjenner seg igjen: Fengselsleder i Oslo fengsel Nils Leyell Finstad mener de har tatt kritikken til seg. Foto: Lars Eivind Bostad
Kjenner seg igjen: Fengselsleder i Oslo fengsel Nils Leyell Finstad mener de har tatt kritikken til seg. Foto: Lars Eivind Bostad Vis mer

- Det er langt igjen før vi er der at norske innsatte ikke skades fordi de sitter for mye isolert. Skal vi klarer mer må vi ha hjelp.

Ifølge fengselslederen vil de ikke klare å nærmer seg Sivilombudmannens anbefaling om at alle innsatte skal ha minst åtte timer utenfor cella med dagens budsjett.

Fengselets bygningsmasse mener han heller ikke er egnet og han er glad for at regjeringen har vedtatt at det skal bygges et nytt fengsel.

- Sikkerhetsavdelingen er ikke bra for å si det forsiktig. Luftegården trodde jeg nesten ikke var sann da jeg så den første gang i mars, innrømmer han.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) uttrykte klart i sommer at det haster å bygge et nytt fengsel. Mer penger over driftsbudsjettet, er det derimot ikke lagt opp til, snarere tvert imot.

Skal kutte

Mellom 2015-2019 er det kuttet 127 millioner i Kriminalomsorgen. Neste år skal det kuttes nye 25 millioner gjennom regjeringens Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform.

- Dette kommer til å gi færre ansatte og mer innelåsning. Kuttene får menneskerettslige konsekvenser, mener Petter Eide.

Dagbladet har spurt justisministeren om kuttene er forsvarlige. Han har ikke svart på dette, men statssekretær Alf Erik Andersen skriver i en e-post til Dagbladet at de tar kritikken fra Sivilombudsmannen på alvor.

- Vi vil redusere bruken av isolasjon og har derfor prioritert etablering av nye fengselsbygg som vil gi bedre forhold for innsatte, skriver han, og viser til nye bygg og plasser i Romerike, Indre Østfold og Agder fengsel.

Han viser også til en øremerket bevilgning på 18,3 millioner til en forsterket fellesskapsavdeling på Ila fengsel for alvorlig psykisk syke innsatte.

- Departementet gjennomgår nå regelverket for utelukkelser og tvangsmidler i kriminalomsorgen. Vi samarbeider med Helse- og omsorgsdepartementet om oppfølgingen av Sivilombudsmannens anbefalinger om helsetjenester til innsatte, skriver han videre og lover mer stedlig helsepersonell fra spesialisthelsetjenesten inne i alle norske fengsler.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer