- Føler du skyld for Sigrids død? - Så lenge det er tilknyttet til meg, så føler jeg en viss skyld ja

- Jeg har en tankegang der jeg av og til «går i modus».

DAG TRE: Tiltalte forklarte seg for tredje dag på rad i Oslo tingrett i dag. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DAG TRE: Tiltalte forklarte seg for tredje dag på rad i Oslo tingrett i dag. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Føler du noen skyld for Sigrids død? spør statsadvokat Jens Olav Sæther  38-åringen som er tiltalt for å ha bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).

- Så lenge det er tilknyttet til meg, så føler jeg en viss skyld, ja, svarer tiltalte.

- Jeg tenker kunne jeg gjort noe annerledes, kunne jeg fått folk til å forstå?

Tiltalte forklarer sin skyldfølelse i forbindelse med Sigrids død med at dersom han kunne forhindret de som er i mot ham, så kunne hennes død kanskje vært unngått. Dersom han hadde vist andre lyd- og videoklipp, mener han.

I retten i går kom det fram at 38-åringen i avhør har fortalt at han har fire mulig teorier om hva som kan ha skjedd med Sigrid, hvor en av dem er at han kan ha gjort det selv, uten at han husker det.

Hvis det er det riktige alternativet, kan det ha skjedd fordi det «klikket for ham» etter at han fikk medisiner han ikke skulle ha hatt, hevdet han i går.

Sendte e-post til PST Den tiltaltes psykiske tilstand og fortid i psykiatrien var tema også i dag da Sæther fortsatte sin utspørring. Tiltalte hevder at han har blitt utsatt for mobbing fra egen familie og andre, og snakker om noe han kaller «The stalking game», som skal være organisert mobbing.

- Psykiatri er ingen eksakt vitenskap, sier tiltalte i retten.

SKREV E-POSTER: Den tiltalte skrev e-poster til PST og familiemedlemmer hvor han skrev om det han kaller organisert mobbing, og implantater i ørene. Aktor Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKREV E-POSTER: Den tiltalte skrev e-poster til PST og familiemedlemmer hvor han skrev om det han kaller organisert mobbing, og implantater i ørene. Aktor Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Sæther trekker blant annet fram e-poster den tiltalte har sendt til familiemedlemmer og Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Etter å ha sendt «første bit av stalking game» til PST fikk han en e-post hvor PST godtok av innlegget ble lagt ut på deres nettsider, hevder tiltalte.

I en e-post sendt til PST 25. juli 2011 skriver tiltalte om det han kaller «rapid thinking» - en evne han har til å blant annet få med seg innholdet i flere samtaler rundt ham samtidig.

- Jeg ønsker med dette å faktisk engasjere dere i dette her. Jeg har en tankegang der jeg av og til «går i modus», skrev tiltalte til PST.

- Implantater i ørene I e-posten, som ble sendt i juli 2011, skriver tiltalte at hvis han senker «guarden» når han for eksempel er på et kjøpesenter, kan han høre flere samtaler. Aktor ber ham forklare nærmere.

- Jeg har ingen utdannelse innen dette, men det er en tankeprosess hvor ting går veldig fort unna, sier tiltalte.

- Jeg kan for eksempel høre på radio og tv samtidig og skille ut begge to. 

I en annen e-post, sendt til et nært familiemedlem, skriver tiltalte om hvordan en kan kvitte seg med implantater i hodet. Han hevder han har fått implantater plassert i øret før han ble innlagt på psykiatrisk avdeling, og at han på grunn av disse har en «høy og klar radiostemme» i hodet.

- Ha vann i øret eller hør på en lavfrekvent lyd, skriver tiltalte.

- Analysering Tiltalte ber mottakerne av e-posten om å spre tipsene videre. I retten hevder han at han selv ikke har stemmer i hodet, og at han skriver dette for å se om personen han skriver til er syk.

AKTORATET: Statsadvokatene Nina Margoth Prebe og Jens Olav Sæther. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
AKTORATET: Statsadvokatene Nina Margoth Prebe og Jens Olav Sæther. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Hvis du ser hele meldingen i bevegelse så ser du at den er rettet mot avsender som jeg mistenker for selv å høre stemmer i hodet. I stedet for å bruke medisiner så kan du snakke folk friske, sier 38-åringen.

- Har du sett noe rart i dette selv?, spør statsadvokaten.

- Ja selvfølgelig. Men analysering er ikke noen refleksjon av min personlighet, det er kun analysering. Det har ikke noe med meg å gjøre, sier 38-åringen.