Føler ingen skyld

MYSEN (Dagbladet): Faren som er tiltalt for drapsforsøk på sine to barn, er ifølge rettspsykiaterne ikke sinnssyk, men psykopat. For seks år siden ble mannen dømt for å ha mishandlet sin forrige kone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke gjort noe galt, sa 37-åringen, som nektet straffskyld for det påtalemyndigheten mener er systematisk mishandling og drapstrusler.

Til retten har mannen forklart at kona og barna trolig har blitt enige om å lyve for å få ham dømt.

- Krenket ære

- De krenket min ære ved å flytte med moren på krisehjem. Jeg ville ha dem hjem igjen, men jeg husker ikke at jeg skal ha stukket dem med kniv, forklarte irakeren.

Han taklet dårlig at kona og barna flyttet på krisesenter.

- Min og familiens ære er det viktigste for meg. Derfor var flyttingen det verste som kunne skje, sa mannen.

Denne versjonen er i sterk kontrast til legeerklæringer og rapporter som så langt det er mulig slår fast en mangeårig mishandling.

I 1991 ble han dømt for å ha mishandlet og drapstruet sin forrige kone en rekke ganger. Også disse forholdene nektet han straffskyld for.

Ifølge de sakkyndige kan bortforklaringene hans og hans hensynsløshet skyldes at mannen lider av dyptgående personlighetsforstyrrelser.

- Mannen er det vi på godt norsk vil kalle en psykopat. Han er ute av stand til å innse at han har gjort noe galt, og skylder på alle andre, lød spesialistenes hovedkonklusjon.

De avviste at han skal ha vært sinnssyk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket.

- Absurd

- I begge disse to rettssakene har tiltalte verken vist snev av anger eller skyldfølelse for det han har gjort. Han benekter påstandene på en slik måte at det nesten grenser til det absurde, sa John Otto Haug, spesialist i psykiatri, i Heggen og Frøland herredsrett i Mysen.

Etter samtaler med og analyser av 37-åringen avviser Haug og kollega professor Berthold at personlighetsforstyrrelsene alene kan skyldes tiltaltes oppvekst i Irak, eller at mannen skal ha blitt utsatt for tortur under sine to fengselsopphold på begynnelsen av 80-tallet.

- Dette er en mann som har sterkt behov for å kontrollere andre. Han viser en svært avvisende holdning til det han skal ha gjort, og vi mener det er stor fare for at han kan gjenta sine handlinger mot familien, sa professor Berthold Grünfeld.