- Føler jeg må bevise at jeg ikke har voldtatt

35-åringen er avkrevd DNA-prøve etter overfallsvoldtekt i Bergen, fordi mobilen hans var i nærheten av ugjeringen.

INNKALT: 35-åringen var hjemme da voldtekten skjedde i Bergen sentrum, men føler seg nå mistenkt for en grov voldtekt.
INNKALT: 35-åringen var hjemme da voldtekten skjedde i Bergen sentrum, men føler seg nå mistenkt for en grov voldtekt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Bergen har innkalt 100 menn mellom 30 og 40 år for DNA-test etter en voldtekt 10. oktober. De hundre mennene eier mobiltelefoner som var koblet opp mot basestasjoner i nærheten av der voldtekten skjedde.

- Dette er en grov overfallsvoldtekt, samtidig har vi DNA som gjør at vi vet at samme person begikk en annen voldtekt for 14 år siden, sier politiinspektør Sidsel Isachsen i Bergen politidistrikt til Dagbladet.

- Hvorfor velger dere å gå til det skritt å ta DNA-test av så mange personer?

- Dette her er ett av etterforskningsskrittene vi kan gjøre. Vi får utelukket en del personer, samtidig kommer vi i kontakt med personer som vi vet har vært i området. Jeg mener det krever sterkere begrunnelse for å ikke gjennomføre en DNA-screening enn å gjøre det, i en så alvorlig sak, sier Isachsen.

Det har kommet kritikk mot politiet for å gjennomføre en DNA-screening av personer som eier en mobiltelefon som har vært i nærheten av den kriminelle handlingen.

- Føler meg anklaget I går meldte BT at en av de hundre personene som er innkalt til DNA-test, nekter å avgi prøve. I dag tok ytterligere en av de hundre kontakt med Dagbladet fordi han reagerer på innkallelsen (se brev i høyre marg).

- Jeg føler meg anklaget og at jeg må bevise min uskyld. Det snur uskyldsprinsippet helt på hodet, sier 35-åringen til Dagbladet.

Da han fikk brevet om innkallelse til DNA-prøve, ringte han politiet med en gang.

- Hun jeg pratet med ble skikkelig sur. Hun sa videre at hvis jeg ikke møter opp, vil saken gå til retten, sier 35-åringen, som understreker at han ønsker å bistå politiet ved å møte til avhør.

35-åringen føler seg nå tvunget til å avgi DNA-prøve.

- Politiet bør innkalle til avhør Ove Skåra i Datatilsynet reagerer på politiets framgangsmåte i saken.

- Vi vil be politiet om å vise hvilken hjemmel de bruker for å innkalle til en slik screening, og om det er en hensiktsmessig måte å gjøre det på, sier Skåra til Dagbladet.

Frvillig avgivelse av DNA-prøve i Norge er ikke noe nytt, men måten det gjøres på i denne saken gjør den likevel annerledes, mener Skåra.

- Praksisen med å avgi en frvillig DNA-prøve har vi hatt i mange, mange år. Det er en praksis som jeg tror har vært i alles interesse. La oss si at jeg bor i en liten bygd og det skjer en alvorlig kriminell handling, så kan man sjekke seg selv ut for å ikke føle seg mistenkeliggjort.

Men:

- Når man får ny teknologi og nye teknologiske spor, slår det ut på helt andre måter. Hvis man ensidig legger vekt på politiets behov for å være effektive, så snur man i prinsippet på uskyldsprinsippet på hodet. Man føler at man må dokumentere at man ikke er en voldtektsmann, dette er prinsipielt svært problematisk, sier Skåra.

- Kritikken vil stilne 35-åringen som reagerer på politiets innkalling, ønsker gjerne å stille i avhør, selv om han mener han ikke har noen informasjon som kan hjelpe politiet. Skåra i Datatilsynet mener dette hadde vært en bedre framgangsmåte.

- Ved å bli avkrevd DNA-test, må man plutselig tenke på hvilket alibi man har, det setter seg som en vond følelse i magen på samtlige. Politiet kunne heller ha kalt inn samtlige til avhør som vitner.

- Hvis DNA-screeningen fører til at man tar en person som har begått to voldtekter, hvorav den ene er en grov overfallsvoldtekt. Er det ikke da «verdt» det?

- Hvis man vil fjerne enhver form for kriminalitet, må man også fjerne friheten. Den prisen er ikke verdt å betale, for da forsvinner tryggheten også, sier Skåra.

Politiinspektør Isachsen er ikke enig.

- Jeg tror kritikken stilner dersom vi klarer å ta gjerningspersonen. Dette er kriminalitet som gjør det utrygt å ferdes i byen, sier Sidsel Isachsen.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer