- Føler meg dømt

SUNNMØRE (Dagbladet): Barnevernet har begjært omsorgsovertakelse for fem av de seks barna til den utuktssiktede presten på Sunnmøre. - Jeg føler meg allerede dømt, sier han til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presten ble begjært varetektsfengslet for ytterligere tre uker med brev- og besøkskontroll i Søre Sunnmøre herredsrett i går. Han er siktet for utuktig omgang med en kvinne, og incest.

- Om nødvendig skal jeg kjempe helt til jeg dør for å bli renvasket for disse beskyldningene.
Jeg vet med meg selv at jeg ikke har gjort det jeg er blitt siktet for. Det er klart dette er blitt en ekstra stor belastning for meg som prest, men aller tyngst er det blitt for min familie, sier han.

Brevvekslet

Presten forteller at han har skrevet brev med en rekke kvinner gjennom mange år. Han har annonsert i blader, og blant annet fått kontakt med kvinnen som først anmeldte ham for seksuell krenking i forbindelse med sjelesorg.

- Jeg og min kone har brevvekslet med henne i åtte år. Når noen har fått problemer, har vi tatt det opp med dem for å hjelpe, sier han.

19. januar kommer en barnevernsak opp for retten som sivilsak. Barnevernet krever at andre personer får omsorgsansvar for alle barna, med unntak av den eldste sønnen som er 17 år.

- Føler meg dømt

- Det er barnevernsaken som gjør at jeg føler meg dømt allerede. Det som holder meg oppe nå, er Bibelen og et sterkt ønske om å kjempe min sak.

Når det hele en gang er over, skal jeg stå fram og fortelle alt som er å si om det som har skjedd meg den siste tida, sier han.

Prestens advokat, Stig Rekdal, sier at han prosederte på løslatelse i går, blant annet for at presten skal få anledning til å forberede barnevernsaken.

- Med ytterligere tre uker i fengsel, vil det bli vanskelig for ham å få ivaretatt sin interesser som part og far, sier advokaten.

Pusse opp

Barnevernsaken kom opp allerede i september i fjor.
Da ble det krevd at huset familien bor i, måtte bli pusset opp slik at det ble forsvarlig for barn å vokse opp der.

Dette arbeidet var i gang da anmeldelsen fra kvinnen kom i slutten av oktober.

Politiinspektør Reidar Andresen sier at han begjærte presten varetektsfengslet i tre uker til av hensyn til etterforskningen, og spesielt faren for bevisforspillelse. Han har allerede sittet seks uker og tre dager bak murene.

200 filmer funnet

- Jeg ser ingen fare for bevisforspillelse. For øvrig er barna allerede spredd til flere forskjellige familier, sier Rekdal.

Politiet skal ha beslaglagt rundt 200 videofilmer på prestens hjemsted.
Advokat Rekdal sier at han ikke har noen som helst grunn til å tro at filmene har seksuelt innhold.

- Så vidt jeg har forstått dreier det seg bare om rene underholdningsfilmer, sier han.

Dommerfullmektig Aslak Runde vil gi en kjennelse i fengslingssaken i dag.