- Føler meg opplyst, ikke manipulert

Elev Kristin Svendby Otervik (18) er ikke enig med kritikerne. Hun synes NRK-stuntet var morsomt og lærerikt.

VGS-ELEV: Kristin Svendby Otervik sier hun lærte masse av et NRK prøvde å manipulere skolevalget. Foto: Privat
VGS-ELEV: Kristin Svendby Otervik sier hun lærte masse av et NRK prøvde å manipulere skolevalget. Foto: PrivatVis mer

Kritikken har haglet mot statskanalen etter det ble avslørt at NRKs tv-program «Folkeopplysningen» i lang tid har rettet falske nyheter mot ungdom ved Lillestrøm videregående skole for å påvirke dem til å stemme Senterpartiet (Sp) i skolevalget.

NRK informerer om at det er brukt falske nyheter, valgomater og brukerprofiler i den hensikt å påvirke utfallet av gårsdagens skolevalg, skrev Dagbladet onsdag.

Statsviter og valgforsker Bernt Aardal, mener stuntet er skadelig for demokratiforståelsen.

- Slik manipuleringen bidrar til å ødelegge og forringe respekten for skolevalg og demokratiopplæring i samfunnet. Skolevalg er med på å vise hvor valgvinden blåser, og her er NRK i teorien med på å manipulere mer enn bare de elevene som er utsatt for dette, sa han til Dagbladet onsdag.

- Mer kildekritisk

Kristin Svendby Otervik (18) er en av elevene ved Lillestrøm videregående skole som statskanalen prøvde å manipulere. Hun er ikke enig med kritikerne. Tvert imot stiller hun seg positivt til eksperimentet, og mener det har gjort henne mer kildekritisk.

- Jeg tror det heller har styrket demokratiforståelsen. Jeg har blitt mer klar over påvirkningen «fake news» og impulser fra sosiale medier har på oss, og hvor viktig det er å verne om demokratiet. Jeg føler meg opplyst, ikke manipulert, sier hun til Dagbladet.

DEBATT: Programleder i «Folkeopplysningen» Andreas Wahl møtte leder av Sosialistisk ungdom Andreas Sjalg Unneland på Dagsnytt 18 onsdag. Der raste debatten rundt manipulasjonen av skolevalget i Lillestrøm. Video: NRK Vis mer

- Ikke realistisk

Otervik sier hun ikke skjønte at noen prøvde å manipulere henne. Hun forteller at videoen med influenser Kristine Ullebø som sa hun stemte Sp virket ekte, men skjønte at «nyheten» om at MDG ville innføre forbud mot deodorant og internettkvote var falsk.

- Videoen om en ulv som drepte en katt på skolen var det nok få som trodde på. Den virket ikke realistisk, og da jeg sjekket nyhetene for å se om flere hadde skrevet om dette, fikk jeg ingen treff. Jeg er også oppdatert på partiprogrammet til MDG, og skjønte fort at internettkvote og deodorantforbud ikke stemte med deres politikk, forklarer 18-åringen.

- Urettferdig

Selv om Otervik innrømmer at hun ble mer positivt innstilt til Sp etter stuntet, mener hun at hun ikke ble spesielt påvirket. 18-åringen stemte heller ikke Sp ved skolevalget.

- Jeg skjønner at noen er kritiske til prosjektet, men jeg synes det meste av kritikken er urettferdig. Det er mange utenforstående som uttaler seg om saken, men folk vet ikke hvordan prosjektet føltes for oss som var en del av det. Ingen trenger å være krenket eller sure på mine vegne, for jeg synes dette var morsomt og lærerikt, slår Otervik fast.

- Ikke for moro skyld

Programleder Andreas Wahl i «Folkeopplysningen», forteller at de ikke har prøvd å rakke ned på skolevalg, men at de måtte gå for et ikke-tellende valg som ikke har reel makt.

- Dette prosjektet er ikke noe vi har gjort for moro skyld, men for å bidra i demokratiopplæring av unge. Når dette kommer på skjermen håper vi det blir et tema rundt middagsbordene i de tusen hjem. Eller, det har det vel allerede vært, sier han til Dagbladet.