Pass eller ID-kort

- Føler meg som en kasteball

Både jubileet til Rolf Terje og svigermoren kan gå i vasken.

KOMMER IKKE VIDERE: Rolf Terje Jakola og dattera Thea Håkonsen Jakhola får ikke reist til Tyrkia da Thea mangler pass. Hun har kun ID-kort. Foto: Privat
KOMMER IKKE VIDERE: Rolf Terje Jakola og dattera Thea Håkonsen Jakhola får ikke reist til Tyrkia da Thea mangler pass. Hun har kun ID-kort. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Når utenriksministeren tvitrer at man kan reise med ID-kort, så tar jeg det for god fisk. Jeg regner ikke med at hun lyver. Nå viser det seg likevel at man ikke kan stole på noen.

Det sier 39 år gamle Rolf Terje Jakola fra Kirkenes, til Dagbladet. Tirsdag formiddag sitter han og hans 16 år gamle datter, Thea Håkonsen Jakola, fast på Gardermoen. Datteren bare har ID-kort, og ikke et pass.

15. juni ble utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) enig med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Avuşoğlu, om at Tyrkia godtar nasjonalt ID-kort i stedet for norske pass ut 2022, meldte NRK samme dag.

Det kom ikke fram når eller hvordan ordningen ville tre i kraft.

Ser mørkt ut for jubileum

Jakola hevder at han bestilte billettene til Tyrkia rundt to timer etter at Huitfeldt hadde lagt ut meldingen på Twitter.

Planen var opprinnelig å reise nedover til en leilighet som familien eier, for å feire sin egen 40-årsdag, samt svigermorens 60-årsdag, men disse planene ser ut til å falle i grus.

VENTER PÅ SVAR: Inntil videre venter de to på Gardermoen. Foto: Privat
VENTER PÅ SVAR: Inntil videre venter de to på Gardermoen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, politiet og ambassadene, men det er ingen som kan gi meg noe klart svar. Vi skulle endelig ha ferie igjen, men i stedet føler jeg meg som en kasteball, sier kirkenesværingen.

- Har du gitt opp å kunne komme deg på tur?

- Nei, det må finnes en løsning, men akkurat nå ser det ganske mørkt ut. Vi krysser fingrene for at vi forhåpentligvis kan ta et fly som går klokka 1.50 natt til torsdag.

Ikke alene

Jakola og dattera er ikke de eneste som har blitt sittende fast på Gardermoen.

Mandag kunne Dagbladet fortelle om Stian Rasmussen som måtte se familien reise til Tyrkia uten pappa, da han ble stanset i passkontrollen.

- Det kjennes helt feil. Det er ikke sånn det skulle bli. De venter fortsatt på at jeg skal komme, sa Rasmussen.

Politiet skriver på sine nettsider at de har fått mange henvendelser om at tyrkiske myndigheter ikke vil godkjenne de norske nasjonale ID-kortene for innreise til Tyrkia.

- Dette er en ordning som ennå ikke er implementert og dermed er det fortsatt bare pass som kan benyttes ved innreise til Tyrkia. Passet må ha en gyldighet på minst seks måneder ved innreise til Tyrkia, skriver politiet.

- Kunne vært kommunisert tydeligere

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Siri Svendsen, skriver i en e-post til Dagbladet at det fortsatt gjenstår noe arbeid rundt detaljene før det blir mulig å benytte ID-kort inn til Norge. Blant annet må man avklare tidspunktet for når avtalen gjelder fra. Inntil dette må man bruke pass.

- Så snart detaljene om bruk av nasjonale ID-kort for reiser til Tyrkia er avklart, vil dette bli formidlet til publikum, sier Svendsen.

PASSKAOS: Har du ikke rukket å skaffe deg nytt pass før sommerferien? Frykt ikke, disse stedene kan du besøke uten pass. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Hun sier også at ordningen om å godkjenne norske ID-kort for innreise til Tyrkia er en ensidig tyrkisk beslutning.

- Fra norsk side venter vi på bekreftelse fra Tyrkia om at de formelle prosesser der er gjennomført. Norske myndigheter vil deretter iverksette ordningen så raskt det er praktisk mulig. Så snart detaljene om bruk av nasjonale ID-kort for reiser til Tyrkia er avklart, vil dette kommuniseres, blant annet via våre nettsider om reiseinformasjon. Vi noterer oss uttalelsen om at dette kunne vært kommunisert enda tydeligere.

Nye regler

Fra og med onsdag gjør politiet ytterligere justeringer på kravene for å få utstedt nødpass.

Kriteriene som gjelder fra onsdag 22. juni er:

  • Reise bestilt til og med 1. juni.
  • Reise bestilt etter 1. juni til barn under 18 år.

Dermed kan kirkenesværingene i teorien komme seg til Tyrkia.

- Jeg anser ikke saken som løst ennå. Vi må likevel få på plass nødpasset, sier Jakola.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer