Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Føler meg som en skulker

Kristin Halvorsen om livet etter toppolitikken, og på jakten etter ny jobb.

NY JOBB: For Kristin Halvorsen betød regjeringsskiftet i høst også slutten på en lang karriere i toppen av norsk politikk. Nå jakter hun på nye utfordringer. Det samme gjør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Grete Faremo, Anne-Grethe Strøm-Erichsen og Inga Marte Thorkildsen, alle kolleger fra den rødgrønne regjeringen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY JOBB: For Kristin Halvorsen betød regjeringsskiftet i høst også slutten på en lang karriere i toppen av norsk politikk. Nå jakter hun på nye utfordringer. Det samme gjør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Grete Faremo, Anne-Grethe Strøm-Erichsen og Inga Marte Thorkildsen, alle kolleger fra den rødgrønne regjeringen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en årrekke i toppolitikken med arbeid fra morgen til kveld er Kristin Halvorsen arbeidssøker og har plutselig overskudd av tid.
- Når du har går fra fullt trøkk som statsråd der hvert minutt av lange arbeidsdager er belagt, og våkner uten jobb, får du en rampete følelse av å skulke, sier SV-leder og tidligere rødgrønn statsråd Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Nå om dagen har hun plutselig mulighet til kafébesøk uten at det er planlagt lang tid i forveien.

Lang erfaring Hun kom inn på Stortinget for 24 år siden. Siden har det gått slag i slag med oppgaver som nestleder, partileder og parlamentarisk leder, og siden 2005 som finansminister og kunnskapsminister i den rødgrønne regjeringen.

En av oppgavene var å håndterte finanskrisa i 2008—2009. Hun overlot partilederjobben til Audun Lysbakken i fjor vår. Etter valget og regjeringsskiftet i høst er hun ute av politikken og på jakt etter ny karriere.

Stor kontrast - Det er en veldig stor kontrast. Men siden jeg sa nei til gjenvalg som SV-leder, har jeg vært veldig forberedt på denne situasjonen, og at tidspunktet ville komme da jeg skulle se meg om etter noe annet, sier Halvorsen.

I samme båt er Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Grete Faremo, Anne-Grethe Strøm-Erichsen og Inga Marte Thorkildsen. De er alle på jakt etter ny jobb etter den politiske karrieren.

Riktig match - Jeg orienterer meg bredt, og tenker gjennom hva slags kompetanse jeg har. Det er jo først og fremst realkompetanse fra politikken og fra lederjobber jeg har hatt, 15 år som nestleder og leder av SV, som finansminister og kunnskapsminister, sier Halvorsen.

Hun har allerede tatt på seg å være styreleder for Naturhistorisk museum, og i går brukte hun dagen i «alle kriker og kroker» der.

- Det er et veldig spennende verv der jeg fortsatt får jobbe for realfag, og samtidig er jo dette en del av de store satsingen på Tøyen. Så det er en miks av mitt engasjement. Men det er et lite styreverv jeg har tenkt å kombinere med en jobb, sier Halvorsen.

Vil bruke tid Hun hun sier det har vært sonderinger om jobb, men så langt har det ikke stemt.

- Jeg har vært i kontakt med rekrutteringsselskaper som har sagt at det kan ta noe tid å finne riktig match. Fordi overgangen mellom en utrolig travel tilværelse til en hverdag med så god tid i seg selv er så stor, har de rådet meg til å ikke bestemme meg for fort og hoppe på noe som viser seg å ikke passe. Det rådet har jeg fulgt, sier Halvorsen.

Ikke til PR-bransjen Finansavisen viste i går gjennom en oversikt i går at bare én av fem rødgrønne statssekretærer og politiske rådgivere har gått til det private næringslivet. Resten har fått jobb i offentlig sektor.

- Det er litt for lite skifte mellom privat og offentlig sektor, og for få som går mellom politikk, akademia og næringslivet. Her er det om å gjøre å ha en åpen og nysgjerrig holdning. Det er nok en utfordring både til oss som kommer fra politikken og privat sektor å tenke utenfor boksen, sier ex-politikeren.

Hun er åpen for jobber både i privat og offentlig sektor.
- Men ikke i kommunikasjonsbransjen. Jeg vil ikke trives med at min viktigste oppgave er å påvirke andre til å ta beslutninger. Jeg vil drive med noe jeg har engasjement for, ikke jobbe for forskjellige oppdragsgivere på rekke og rad, sier Halvorsen.

Fra Jens til næringslivet Tidligere regjeringskollega Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er tydelig på at han etter et langt liv i toppolitikken ønsker seg til næringslivet. Den mangeårige Ap-toppen mener næringslivet ikke vet nok om den kompetansen ex-politikere sitter på.

Selv kan kom han inn i rikspolitikken i 1985, har vært leder i Stortingets finanskomité og kan skilte med erfaring som fiskeriminister, finansminister, stabssjef ved Statsministerens kontor (SMK) og siden 2009 statsråd ved SMK.

Verdiskapning - Jeg har sagt i lengre tid at når jeg slutter med politikken, vil jeg gjøre noe helt annet. Jeg har alltid hatt interesse for den verdiskapningen som skjer i næringslivet.

Nå har jeg lyst til å bruke erfaring, kunnskap og kompetanse jeg har, i næringslivet. Jeg snakker med ulike miljøer, og er ikke fastløst. Så dersom noen i næringslivet føler at jeg har den kompetansen de er ute etter, og jeg mener jeg kan bidra, så er jeg åpen, sier Schjøtt-Pedersen.

Student Han har fått tilbud som har vært konkrete og noen henvendelser som har vært mer sonderinger. Men Schjøtt-Pedersen sier han vil bruke mer tid før han bestemmer seg. Mens han venter på at det rette dukker opp, studerer han bedriftsledelse og globalt næringsliv ved Copenhagen Business School.

- Jeg har ganske god erfaring i å lede store, komplekse prosesser og å lede mange mennesker. Men jeg følte at jeg trengte mer kompetanse på bedriftsledelse, sier han.

Ikke First House Etter det Dagbladet erfarer, har Schjøtt-Pedersen vært forsøkt rekruttert til PR- og kommunikasjonsbyrået First House. Det vil Schjøtt-Pedersen verken bekrefte eller avkrefte.

I First House ville han i tilfelle blitt kollega med tidligere Ap-statsråd Bjarne Håkon Hanssen og flere av Jens Stoltenbergs tidligere nære medarbeidere. Men i likhet med Kristin Halvorsen søker Schjøtt-Pedersen seg ikke til PR-bransjen.

- Kommunikasjonsbransjen gjør en nyttig innsats for å bidra til ulike bedrifter får fram sin kommunikasjon bedre. Men jeg har ikke planer om å jobbe der. Jeg ønsker en mer operativ funksjon. Jeg vil bruke mine erfaringer, mine lederegenskaper og min kunnskap og ikke først og fremst mitt kontaktnett, sier Schjøtt-Pedersen.

- Hvorfor går rødgrønne politikere stort sett over til offentlig sektor i arbeidslivet etter politikerkarrieren?

- Det kan være flere forhold. Det ene er at det nok tradisjonelt er en tendens til at unge Ap-politikere studere samfunnsøkonomi og orienterer seg mot offentlig sektor, mens unge Høyre-politikere studere siviløkonomi og går mer mot privat sektor.

RETTING: Det er en feil i lista: Terje Riis-Johansen er fylkesordfører, ikke fylkesmann.
RETTING: Det er en feil i lista: Terje Riis-Johansen er fylkesordfører, ikke fylkesmann. Vis mer

Det andre er at det er for lite kunnskap i næringslivet om politikk, og omvendt.
Jeg tror mange i næringslivet ikke er oppmerksomme på den enorme kompetansen man sitter på etter å ha hatt sentrale politiske posisjoner og vært vant til å håndtere store prosesser og ta krevende beslutninger hver eneste dag.

Vi har opparbeidet mye beslutnings- og gjennomføringskompetanse. Den erfaring man har fra å ha vært statsråd eller statssekretær og den innsikt man har i hvordan samfunnet fungerer, ville utylt en konsernledelse, sier Schjøtt-Pedersen.

Søkt FN-jobb SV-nestleder Inga Marte Thorkildsen bekreftet overfor VG tirsdag at hun har søkt FN-toppjobb i New York.
-  Jeg har fortsatt lyst til å jobbe for barns rettigheter, særlig mot vold og seksuelle overgrep. Det har vært en hjertesak for meg i over 12 år, sa Thorkildsen, som har søkt stillingen som FNs spesialrapportør for barn, barneprostitusjon og barnepornografi.

- Koser meg Tidligere justis- og beredskapsminister og før det forsvarsminister Grete Faremo sier hun koser seg med fritid og nyter den flotte høsten.

- Ellers har jeg flere baller i lufta med hensyn til jobb. Jeg er også forespurt om styreverv i utlandet, men gjør ikke noe valg før utpå nyåret, sier Faremo.
Dagbladet lyktes ikke å få kontakt med Anne-Grethe Strøm-Erichsen i går.

Etterlønn Sju av de rødgrønne eksstatsråder har for øvrig søkt om etterlønn etter regjeringsskiftet. Dette gjelder Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Espen Barth Eide, Grete Faremo, Anne Grete Strøm-Erichsen, Inga Marte Thorkildsen, Ola Borten Moe og Kristin Halvorsen.

TIL NÆRINGSLIVET:  Karl Eirik Schjøtt-Pedersen  har lang erfaring fra toppjobber i norsk politikk. Nå vil han til næringslivet. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TIL NÆRINGSLIVET: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har lang erfaring fra toppjobber i norsk politikk. Nå vil han til næringslivet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer