- Føler meg uthengt

- NRKs «Brennpunkt» bedriver ren personuthenging på et meget spinkelt grunnlag. Jeg er gjort til allmenn forlystelse for det norske folk som vanlig. Slik har det vært i alle disse åra, sier Arne Treholt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld avslørte NRKs «Brennpunkt»-redaksjonen at Treholt, sammen med sin gode kamerat Jan Balstad, fikk innvilget et SND (Statens Nærings- og Distriktsutbyggingsfond)-lån på falske premisser. De fikk 2,7 millioner kroner til selskapet Pandestor, som skulle gjøre det stort innen tømmerproduksjon i Nord-Russland.

I programmet framgikk det at Balstad (nestleder i LO og styremedlem i SND) og Treholt brukte et svensk firma som garantist. Firmaet, Wood Tower AB, var på dette tidspunkt konkurs.

Investorjakt

- Det var jo du som hadde best kontakt med Wood Tower, Treholt. Burde ikke du vite at selskapet var styrt av en konkursrytter og lå med brukket rygg?

- Jeg kjente en person i selskapet, men satt ikke på detaljkunnskaper. Slike ting burde jo vår direktør (Vidar Kølner, red.anm.) ha sjekket ut.

- Du har nå overtatt alle aksjer i Pandestor, og har sammen med tre russiske selskaper undertegnet en ny og hemmelig avtale?

- Det dreier seg om en ren intensjonsavtale. Vi forsøker å finne investorer.

- I avtalen heter det at SND skal inn med midler, muligens ti millioner kroner. Er det sannsynlig, når SND så seint som i fjor sanerte gjelda dere alt har pådratt dere?

- Det kan man sette spørsmålstegn ved. Men vår intensjon var å få hogstmaskinene i gang igjen der borte - og deretter gå i gang med nye forhandlinger.

På avveie?

- Dere har ikke lurt deres russiske samarbeidspartnere til å gå inn med penger på sviktende grunnlag, da?

- Overhodet ikke. Hvis det er uklarheter i avtalen, så er de oppstått under oversettelse.

- Dere har fått investorene til å dekke halvparten av avdragene på restlånet til SND. Likevel er 60000 kroner av russernes første avdrag forsvunnet på veien til SND?

- Det er vel gått til advokatutgifter og revisorer og slike ting. Jeg personlig har ikke hatt vinning på dette prosjektet. Tvert imot har jeg tapt mye tid og penger, sier Treholt på telefon fra sitt hjem i Nikosia på Kypros.

Han synes synd på Balstad, som han betegner som en god kamerat og redelig mann.

USKYLDIG: Arne Treholt bedyrer meget sterkt sin uskyld, og er lei seg for at vennen Jan Balstad nå får så hard medfart.