Føler seg krenket etter Meløy-drapet

TROMSØ (Dagbladet): Datteren Linn (16) ble stukket ned og myrdet på tragisk vis. Nå føler Helen Nesblom seg krenket av rettsvesenet. Staten vil ikke betale for familiens bistandsadvokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helen Nesblom mener fortsatt at politiet ikke gjorde nok for å forhindre drapet på datteren. Før tragedien på Halsa Gjestegård ble Linns eks-kjæreste anmeldt for trusler. En SEFO-etterforskning er i gang for å avklare om lensmannskontoreret gjorde seg skyldig i grov tjenesteforsømmelse. Nå føler Linns mamma seg nok en gang sviktet av politi og rettsvesen:

- Dette er uhyre tøft for meg. Jeg trodde vi hadde krav på fri rettshjelp, nå føler jeg meg bare liten og tråkket på. Det er ille å få beskjed om at vi sjøl må betale reise og opphold for advokaten som har sagt ja til å hjelpe oss med erstatningskravet. Justisvesenets opptreden oppleves som svært krenkende, sier Helen Nesblom. Familiens utgifter blir på i hvert fall 30 000 kroner.

Urettferdig praksis


Hun ønsker at den erfarne Oslo-advokaten Benedict de Vibe skal ivareta familiens interesser når rettssaken mot den 28 år gamle drapsmannen tar til i mars neste år. Det går ikke Bodø forhørsrett med på. De mener hun i stedet bør benytte en advokat i Bodø-området. Dersom Linns etterlatte vil ha en advokat utenfor «rettskretsen» må de - bortsett fra selve salæret - bære utgiftene sjøl.

- Drapsmannen kan plukke forsvarer på øverste hylle og får alle utgifter dekket av staten. Men ikke vi. Dette er nedverdigende og strider mot min rettsfølelse, sier Helen Nesblom. Vi føler tomhet og en en stor, stor sorg. Den kan ikke beskrives med ord. Da er det rett og slett grusomt at Linns død også blir en økonomisk belastning for oss.

Helen Nesblom ønsker en uavhengigig bistandsadvokat, uten tilknytning til nærmiljøet.

- Årsaken er enkel: Vi vil ha en advokat vi har full tillit til.

Dessuten peker hun på at de mest erfarne Bodø-advokatene er opptatte med samme sak: Nils Aga representerer den 28 år gamle drapsmannen, og Markus Andresen er engasjert av lensmann Kjell Sahl, som er under SEFO-etterforskning.

Herredsrettsdommer Britt Ankil avviser kritikken og mener dagens regelverk er laget med tanke på «å sikre rettssikkerheten».

Advokat Benedict de Vibe har allerede anket forhørsrettens avgjørelse. Han mener Bodø-dommerne er på tynn is.

Pengene styrer


- Dette er et pinlig eksempel på hvordan økonomitenkning styrer mye av rettssystemet. Man snur på krona, og vil altså ha et drapsoffers familie til å velge en løsning som er billig for staten. Dette kan jo ikke tolkes på noen annen måte, sier Vibe til Dagbladet.