Føler seg lurt av Fair-gründer

Foseide erkjenner "giroglipp".

- DET VIRKER SÅ SNUSKETE: Norsk Barnehjelps faste giver, Helene Nesje-Haugli, oppdaget ved en tilfeldighet at giroen som kom i posten tilhørte en ny organisasjon hun ikke hadde hørt om. Foto: Erland Flaten.
- DET VIRKER SÅ SNUSKETE: Norsk Barnehjelps faste giver, Helene Nesje-Haugli, oppdaget ved en tilfeldighet at giroen som kom i posten tilhørte en ny organisasjon hun ikke hadde hørt om. Foto: Erland Flaten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helene Nesje-Haugli på Lillehammer, en av Norsk Barnehjelps faste givere, la først ikke merke til at det sto et annet navn på giroen som i fjor høst dumpet ned i postkassen.

Fargene, logoen med ei barnetegning av ei lita jente og deler av teksten lignet så mye på Norsk Barnehjelps giroer at Nesje-Haugli først ikke så forskjell.

— Jeg la den bare i skuffen «til betaling», forteller hun til Dagbladet.

— Virker snuskete
Senere kom hun til å tenke på brevet fra Norsk Barnehjelps styreformann til giverne, om at organisasjonen var lagt ned etter negativ medieomtale. Nedleggelsen kom i september i fjor, og skyldtes Dagbladets artikler høsten 2007 om den tidligere lederens kombinerte sex- og arbeidsreiser til Afrika.

Nesje-Haugli tok giroen opp av skuffen og kikket nærmere på den. «Barnas Forening», sto det.

— Pussig. Heter det ikke Norsk Barnehjelp?, tenkte hun. Så begynte det å demre.

— Jeg sjekket, og det viste seg at det var en ny organisasjon. Det virker som de har gått ganske grundig inn for å lure meg, for de har valgt samme type barnetegning i logoen, og fargene er de samme, oransje og grønt. Det virker så snuskete, det hele, sier Helene Nesje-Haugli.

Svenske pengeinnsamlere
Styreformannen i Barnas Forening er Knut Foseide. Han er også styreformann i organisasjonen FAIR, som Magasinet og Dagbladet.no omtalte i artiklene «Miljøbløffen» på lørdag, «- Skader norsk bistand» på mandag og «Vurderer å bryte med Fair» tirsdag.

Foseide forteller at han ble oppfordret til å hjelpe gjennom Barnas Forening da Norsk Barnehjelp ble lagt ned, slik at prosjekter for barn i Romania og Sudan ikke skulle gå nedenom og hjem. Dagbladet har ikke funnet noen annen forbindelse mellom de to organisasjonene.

Det er Norsk Barnehjelps gamle telefonsalgsfirma i Sverige, Child Care Sweden, som har lista over Norsk Barnehjelps givere, og som har laget giroene som Barnas Forening sender ut. Dette firmaet får en stor del av pengene som samles inn, men vil ikke opplyse hvor mye.
Knut Foseide oppgir ikke noe mer presist enn at Barnas Forening har flere tusen givere. Child Care Swedens daglige leder Lise Wenger vil ikke si hvor mange givere foreningen har, og heller ikke hvor mange av disse som tidligere ga penger til Norsk Barnehjelp.

Vanskelig å oppdage
Ifølge Knut Foseide er ikke giroene laget for å lure giverne.

— Salgsfirmaet gjorde en tabbe og brukte et gammelt logoforslag da de trykte opp de nye giroene. Vi blir nødt til å trykke giroene opp på nytt, på grunn av logoglippen, sier Foseide.

Under møtet med Dagbladet, ringer han til Child Care Sweden for å undersøke. Men kvinnen på telefonen forteller at logoen med barnetegningen fortsatt er i bruk, og at 10.000 giroer må brukes opp før det trykkes nye. Foseide vil ikke svare på hvor mye penger som er samlet inn. Han sier at Barnas forening har startet egne prosjekter, men at penger fortsatt sendes til en organisasjon i Sudan.

Helene Nesje-Haugli på Lillehammer synes det hele lukter ille.

— Det kan for eksempel kan være eldre som ser dårlig, som fortsetter å betale. Det skal veldig mye til for å oppdage at det er en ny organisasjon, sier hun til Dagbladet.

NESTEN LIK LOGO: Og nesten likt navn. Foto: Erland Flaten.
NESTEN LIK LOGO: Og nesten likt navn. Foto: Erland Flaten. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer