Føler seg lurt av Lie

MESTERVIK i Balsfjord: Foreningen Seniorsaken satser på at lotterikongen Thor Bjørn Lie skal skaffe dem penger. I bygda Mestervik solgte de lodd for harde livet for å finansiere et senter for syke og skadde. - Egenkapital, sa lotterikongen Thor Bjørn Lie. Siden så de ingenting til verken senter eller lotteripenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I seks år har de ventet på at Stiftelsen Sofienlund skal innfri løftet om et senter i bygda.

- Vi føler oss lurt, sier politikeren Jens Halvdan Mosli (V).

Han er sjokkert over å ha oppdaget at mannen som satte i gang prosjektet, styreleder i stiftelsen Sofienlund, Thor Bjørn Lie, også er lotterikonge, og har tjent penger på idealister i bygda. Da Thor Bjørn Lie sa at senterets egenkapital skulle finansieres med lotteriinntekter, fortalte han ikke at det var hans lotteriselskap som sto bak. I et og et halvt år solgte Elly Bakkejord og to andre kvinner i bygda lodd for Bilplusslotteriet, til inntekt for et senter de aldri så snurten av.

- Vi solgte vel lodd for godt og vel en million. Vi fikk vite at 20 prosent av alle inntektene til lotteriet vårt skulle gå til senteret på Strand. Thor Bjørn Lie hadde få utgifter på kvinnenes loddsalg. De ble lønnet av Arbeidsformidlingen.

Selv skjønte Elly Bakkejord at Thor Bjørn Lie tjente penger på bygdefolkets drøm og idealisme.

- Men jeg var så redd for å miste senteret, sier hun.

Begeistret

I 1996 underskrev Balsfjord kommune og Stiftelsen Sofienlund (som bygde CatoSentret i Son) en intensjonsavtale.Cato Zahl Pedersen hadde latt seg begeistre av den fantastiske beliggenheten.

- Han var veldig interessert, forteller Elly Bakkejord. Sammen med andre arbeidsledige kvinner i bygda hadde hun en drøm om å få til noe, skape arbeidsplasser. Hun overtalte Cato Zahl Pedersen til å være med på et rehabiliteringssenter i Nord-Norge. Senteret skulle koste mellom 30 og 40 millioner kroner, og gi 40 arbeidsplasser. Kommunen gikk inn med seks millioner og kjøpte tomt.

I 1997 var Elly invitert til Vestby for å være med på åpningen av Zahl Pedersens rehabiliteringssenter i Son. Siden har det vært tyst.

Direktør for CatoSenteret, Cato Zahl Pedersen, sier at mens han satt i Stiftelsen Sofienlund hadde de en intensjon om å bygge senteret i Balsfjord:

Ett senter

- Men vi valgte til slutt å konsentrere oss om ett senter, av økonomiske grunner, sier han. Han trakk seg ut av Stiftelsen i 1998.

- Ordfører, rådmann og politikerne i Balsfjord ble fra første stund orientert om at stiftelsens visjon er bygging av rehabiliteringssentre, ett i hver av landets fem helseregioner, og at det første senteret skulle bygges i Akershus, sier styremedlem Erling Lauritzen, i Stiftelsen Sofienlund.

- Bygging av flere rehabiliteringssentre er avhengig av driftsavtaler med Helsedepartementet, sier Lauritzen.

Idyll: Her skulle det stått et rehabiliteringssenter. Elly Bakkejord solgte lodd for over en million kroner til inntekt senteret. - Vi føler oss lurt, sier politiker Jens Halvdan Mosli (V).