<strong> Vinterhelter mot scooter  Flere av «vinterkjendisene» fra venstre:</strong> Jon Gangdal, Aleksander Gamme, Cecilie Skog, Arne Nævra, Lars Haltbrekken, Berit Kjøll, Dag Kaas, Randi Skaug, Børge Ousland, Liv Arnesen og Stein P. Aasheim er med på oppropet mot regjeringens snøscooterforslag. Regjeringen fremmer lovforslag fredag.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Vinterhelter mot scooter Flere av «vinterkjendisene» fra venstre: Jon Gangdal, Aleksander Gamme, Cecilie Skog, Arne Nævra, Lars Haltbrekken, Berit Kjøll, Dag Kaas, Randi Skaug, Børge Ousland, Liv Arnesen og Stein P. Aasheim er med på oppropet mot regjeringens snøscooterforslag. Regjeringen fremmer lovforslag fredag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Føler seg misforstått av snøskutermotstandere

- Dersom lovforslaget går gjennom vil det være en irreversibel handling, sier Cecilie Skog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Regjeringen ønsker å åpne opp for «fornøyelseskjøring» med snøskutere. Høringsforslaget som fremmes i dag møter stor motstand blant norske friskuser.

- Vi setter pris på stillheten i naturen, og ønsker å gi kommende generasjoner muligheten til å benytte seg av den. Dersom lovforslaget går gjennom vil det være en irreversibel handling, sier eventyrer Cecilie Skog som sammen med flere profilerte norske friskuser går kraftig ut mot lovforslaget.

Ødeleggende Dersom det nye lovforslaget blir vedtatt er det ventet at antallet snøskutere i Norge vil dobles, fra omtrent 74 000 til 137 000 i 2021, ifølge en ny rapport fra Vista analyse.

- Endringen regjeringen ønsker vil utvilsomt føre til en økt CO2- og støyforurensning, som vil være ødeleggende for et veldig sårbart dyreliv, sier styreleder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

I tillegg til Naturvernforbundet, Den Norske Turistforening og Norsk Friluftsliv har Vegard Ulvang, Stein P. Aasheim, Cecilie Skog, Aleksander Gamme, Liv Arnesen, Børge Ousland, Cato Zahl Pedersen, Randi Skaug, Jon Gangdal, Dag O. Hessen, Harald Dag Jølle, Arne Nævra, Åge Skinstad og Børre Rognlien gått sammen om å vise sin motstand.

- Ikke snakk om frislipp Klima- og miljøminister Tine Sundtoft mener de har misforstått forslaget, og sier at det ikke er snakk om å åpne for snøskuterkjøring over hele landet.

<strong>IKKE FRISLIPP:</strong> Klima- og miljøminister Tine Sundtoft mener motstanden mot lovforslaget er basert på misforståelser. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
IKKE FRISLIPP: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft mener motstanden mot lovforslaget er basert på misforståelser. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Saken har vært fremstilt som om det er et frislipp av snøskutere i hele landet. Jeg mener det ikke er tilfellet.

Statsråden understreker at regjeringen ikke har et mål om å få mer snøskuterkjøring i utmark, men derimot å sørge for at kommunene får større råderett.

- Regjeringen er opptatt av at kommunene skal få større ansvar og råderett. Forslaget legger til rette for at kommunene kan få lov til å legge opp løyper til fornøyelseskjøring. Kjøringer skal legges i egne traseer og kommunene må ta hensyn til friluftsliv. Det er også et stort fokus på sikkerhet.

- Naturen tåler ikke alt Eventyrer og forfatter Randi Skaug mener regjeringens forslag er utdatert og uforståelig.

- Regjeringen viser en tankegang som hører til 1950-tallet. Den gangen kasta man mye rart i naturen, basert på en tanke om at naturen tåler alt. Nå vet vi bedre, og da er det viktig at også regjeringen innser at naturen ikke tåler alt, forteller hun.

<strong>IRREVERSIBELT:</strong> Eventyrer Cecilie Skog mener en lovendring vil være ødeleggende og irreversibel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
IRREVERSIBELT: Eventyrer Cecilie Skog mener en lovendring vil være ødeleggende og irreversibel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Snøskuterkjøring i Norge

• I dag er all motorisert ferdsel i utmark forbudt, med unntak av nyttekjøring. Nord-Troms og Finnmark har egne regler.

• Miljøverndepartementet sendte lovforslaget på høring i høst, og svarene vil sammen med erfaringene fra en tidligere forsøksordning danne grunnlag for et lovforslag som skal fremmes i Stortinget 28. november.

• En samlet naturvernbevegelse og friluftsorganisasjoner er sterkt imot, og mener man vet for lite om konsekvensene for naturmangfold, friluftsliv og folkehelse til at det er forsvarlig å åpne for å etablere fornøyelsesløyper over hele landet.

• En spørreundersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for Norsk Friluftsliv viser at på landsbasis oppgir 72 prosent at de er imot såkalt fornøyelseskjøring med snøscooter, mens 27 prosent er positive til dette. Et flertall av velgere i alle partier er imidlertid imot forslaget.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer