<strong>SVARER PÅ HETSEN:</strong> Klimaaktivisten Greta Thunberg svarer på hetsen hun har mottatt de siste dagene. Foto: Greta Thunberg / Twitter
SVARER PÅ HETSEN: Klimaaktivisten Greta Thunberg svarer på hetsen hun har mottatt de siste dagene. Foto: Greta Thunberg / Twitter Vis mer

Greta Thunberg:

- Føler seg nok truet

De siste dagene har klimaaktivisten Greta Thunberg (16) blitt utsatt for både hets og rykter. I en serie Twitter-meldinger onsdag kveld svarer hun på hetsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag leverte klimaaktivisten Greta Thunberg (16) en tordentale under FNs klimatoppmøte. Siden har hun blitt utsatt for hets og rykter i sosiale medier.

Onsdag kveld adresserte hun problemet.

- Nå skjer det igjen … Som dere kanskje har lagt merke til, er haterne like aktiv som alltid. De går etter meg, mitt utseende, mine klær, min oppførsel og mine forskjeller. De finner på enhver løgn og konspirasjonsteori man kan tenke seg.

Thunberg fortsetter med å skrive at det virker som at hennes meningsmotstandere forsøker å lede debatten bort fra klimakrisa. Hun skriver også at å være annerledes ikke er en sykdom, og at forskning er fakta og ikke meninger.

KLIMASTREIKENS MOR: Da Greta Thunberg droppet skolen og satte seg ned foran Riksdagen, våknet hele verden. Video: AP, NTB og Dagbladet. Vis mer

TV-kanal beklaget

Tirsdag ettermiddag gikk den amerikanske TV-kanalen Fox News offentlig ut med en beklagelse til Thunberg etter at den høyreorienterte kommentatoren Michael Knowles omtalte henne som «en mentalt syk svensk unge».

- Helt ærlig så forstår jeg ikke hvorfor voksne velger å bruke tiden sin på å håne og true tenåringer og barn som formidler forskning, når de kan gjøre gode gjerninger i stedet. Jeg gjetter at de nok føler seg truet av oss, skriver hun og tilføyer:

- Men ikke kast bort tiden deres med å gi dem mer oppmerksomhet.

Svarte på ryktene

Thunberg har også de siste dagene blitt utsatt for rykter om at hun blir utnyttet til å spre propaganda. Disse ryktene besvarte hun tidligere i år i et lengre Facebook-innlegg.

Der forklarte hun at hun er helt uavhengig og bare representerer seg selv. Hun skrev også at hun skriver sine egne taler, men at hun rådfører seg med et knippe klimaforskere.

- Ettersom jeg vet at budskapet mitt når ut til mange mennesker, så ber jeg ofte om innvendinger. Jeg har også noen få klimaforskere som jeg snakker med regelmessig, for å finne ut hvordan jeg skal formidle enkelte kompliserte saker.

- Jeg ønsker at alt skal være helt rett slik at jeg ikke sprer uriktige fakta eller formidler noe som kan bli misforstått.

VIL IKKE MØTE TRUMP: På tross av at klimaaktivist Greta Thunberg ikke ønsket å møte president Donald Trump under FN-møtene i New York, skjedde dette. Nå deles øyeblikket på Twitter i stor fart. Video: AP / Twitter Vis mer

Trumps melding

I løpet av helga har også president Donald Trump blitt anklaget for å håne Thunberg i en Twitter-melding. Da hun gjestet innspillingen av TV 2-programmet «Skavlan» natt til onsdag, sa hun at hun oppfatter meldingen som sarkastisk ment.

- Du kan tolke den tweeten på mange måter. Jeg visste at han antakelig ville si noe om meg på et tidspunkt. Det har ikke noe å si, sa hun før hun ble spurt om hun oppfatter den som sarkastisk.

- Selvsagt gjør jeg det, men ja, selvsagt kom han til å skrive det.

I TÅRER: Under et panel i forbindelse med åpningen av FNs Global Climate Action Summit, ente aktivist Greta Thunberg i tårer under en emosjonell appell. Video: Ap Vis mer

Viralvideo

Det kom som en overraskelse for mange at presidenten dukket opp på klimatoppmøtet mandag.

En video av at Thunberg ser på Trump i det han entrer rommet, har gått sin seiersgang på Internett.

- Jeg ble stoppet av sikkerhetsfolk da han kom inn i rommet. Da lurte jeg på hva som skjedde, og så dukket han plutselig opp. Jeg tror jeg ble sjokkert, forklarte Thunberg.

Her kan du lese om FNs klimapanel IPCCs ferske rapport, som viser at klimaendringer er i ferd med å bli en større trussel for menneskeheten enn tidligere antatt:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer