Føler seg rundlurte

Ni sykepleiere i Porsgrunn står ribbet tilbake, etter å ha brukt rundt 400 000 kroner hver av egen lomme på kurs og tomme løfter om gode jobber.

FØLER SEG LURT:. Koreanske sykepleiere føler seg lurt til Norge. Har blitt blir lovet jobber, men sitter tilbake med gjeld. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FØLER SEG LURT:. Koreanske sykepleiere føler seg lurt til Norge. Har blitt blir lovet jobber, men sitter tilbake med gjeld. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PORSGRUNN (Dagbladet): - Vi fikk klare løfter om jobb. Det er en av grunnene til at vi meldte oss på kurset, forteller flere av de ni koreanske kvinnene til Dagbladet.

Kurset er er et sertifiseringskurs som gir dem rett til å søke på jobber innen helsevesenet i Norge. De viser til en trykket brosjyre på koreansk, hvor det fortelles om mange jobbmuligheter i Porsgrunn som følge av byggingen av 10 nye sykehjem. Ingen i administrasjonen i Porsgrunn kommune vedkjenner seg løfter og antallet sykehjem. 

Skam og ære I stedet for jobb sier kvinnene at de sitter igjen med kostnader på 400 000 kroner hver. 95 000 kroner i rene kurspenger for å lære seg norsk og gå praksisperioden i Norge. Et kvalitetsspråkkurs i ved et universitet i Sør-Korea koster til sammenligning rundt 20 000 kroner for et år. Resten i form av husleie, uannonserte kostbare kurs og livsopphold.

Kvinnene har betalt med penger fra oppsparte midler, bidrag fra familie, eller lån. Hjemreise er ikke et alternativ på grunn av skam og ære, samt at de kom til Norge med alt de eier. Dessuten reiste nesten alle fra godt betalte jobber. Reiser de hjem må de begynne nede på stigen igjen.

Samtlige Dagbladet har snakket med vil derfor bli værende i Norge, så sant det er en mulighet til det. Norsk Sykepleierforbund i Telemark representerer kvinnene.

3000 for ei seng Kurset et resultat av samarbeid mellom voksenopplæringen i Porsgrunn og en koreansk sykepleier bosatt i området. Hun ønsker ikke å kommentere saken. Kvinnens ektemann har stått for utleie av leiligheter til sykepleierne.

Det første året betalte hver av dem 3000 kroner måneden for ei seng. Ifølge pleierne ble første avdrag betalt til konto. Resten ble betalt kontant. Husleiekontrakten til utleier satte også sterke begrensninger i kvinnenes rett og muligheter til å ta i mot besøk. Brudd kunne føre til at de ble kastet ut av kursprogrammet. Ekteparet vil ikke kommentere dette.

Ifølge representanter fra Porsgrunn kommune har de aldri hatt grunn til å sette spørsmålstegn ved hennes rolle i saken, siden også koreanske myndigheter har godkjent kurset. Nye opplysninger har imidlertid gitt dem grunn til å stille spørsmål. Noe som også er gjort, og vil bli besvart på et møte på torsdag.

Slavekontrakten Det første året betalte hver og en av dem 3000 kroner i måneden for ei seng. I papirer som Dagbladet har fått sett, ble bare første avdrag betalt til konto. Resten var kontant, da utleier ellers måtte svare skatt av husleia.

LØFTERIK: Denne brosjyra lover mer enn Porsgrunn kommune er villig til å holde, da kommunen er ukjent med innholdet. Som utelukkende er på koreansk. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LØFTERIK: Denne brosjyra lover mer enn Porsgrunn kommune er villig til å holde, da kommunen er ukjent med innholdet. Som utelukkende er på koreansk. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Det var opprinnelig 10 kvinner, men en reiste hjem av familiære grunner. Avtalen har gitt utleier 300 000 kroner i inntekter, da kvinnene måtte betale for ett år.

Foruten ågerprisen på sengeutleia, satte også utleier krav til kvinnene om at de ikke under noen omstendigheter fikk ta i mot besøk uten godkjenning fra utleier. Brudd på dette kunne føre til at de ble kastet ut av prosjektet.

Uakseptabelt og uetisk - Denne saken her liker jeg ikke. Det er uakseptabelt og uetisk. Derfor har jeg kalt inn til møte i administrasjonsutvalget den 17. mars. Der skal alle få si sin mening og forklare seg, forsikrer Beyer.

Hva slags reaksjoner de involverte kan vente seg, er ikke avgjort. Heller ikke om Porsgrunn kommune tar ansvaret og refunderer utleggene kvinnene har hatt. Beslutningene vil først bli tatt etter møtet.
 
Ingen jobbløfter Kommunalsjef Inger Lysa er den eneste leder i administrasjonen som har hatt kjennskap til programmet. Hun står på sitt om at kvinnene aldri er lovet jobb.

- Men hvis du blir bedt om å komme til et annet land, og det snakkes om jobber og muligheter, ville ikke du hatt forventninger?

- Jo, naturligvis, medgir Lysa.

Hun ser at det kan reises etiske spørsmål. Derfor lover hun at alle steiner skal snus.

Fra voksenopplæringa i Porsgrunn kommune får Dagbladet beskjed om det det er stor vilje til å hjelpe kvinnene, og at all oppstandelse rundt saken har ført til at mulige jobbtilbud nå kan komme til de sørkoreanske sykepleierne. 

LIKER DET IKKE:. Orfører i Porsgrunn kommune Øystein Beyer liker ikke saken med de sydkoreanske sykepleierne. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LIKER DET IKKE:. Orfører i Porsgrunn kommune Øystein Beyer liker ikke saken med de sydkoreanske sykepleierne. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
FÅR IKKE JOBB: Bilde viser en sykepleiers bunke av jobbsøknader, hun har søkt over 60 jobber, men får ikke jobb. Det er ingen sykepleiermangel, slik kursdokumentene hevder. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FÅR IKKE JOBB: Bilde viser en sykepleiers bunke av jobbsøknader, hun har søkt over 60 jobber, men får ikke jobb. Det er ingen sykepleiermangel, slik kursdokumentene hevder. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer