- Føler seg som et jaget dyr

Josef Fritzls kone på randen av nervesammenbrudd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): -Nå er søstra mi en fattig sosialklient. Hun må klare seg for mindre enn 700 euro (5600 kr) i måneden. Bare husleia kommer på 400 euro. Da hun nylig fikk skiftet ut Fritzl-navnet, måtte Rosemarie selv betale de 350 euroene i avgifter til staten, forteller Christine R. (56).

Hun oppsøkte i går avisene Österreich og Kronenzeitung i Wien, for på vegne av Rosemarie å presentere deler av sin sannhet om det som skjedde i Josef Fritzls omgivelser de 24 årene han holdt datteren fanget som sexslave i kjelleren i Ybbsstrasse 40.

Verken myndigheter eller medisinske eksperter vil akseptere Rosemarie som offer. Legen hennes sier rett ut at hun nå må ta seg sammen og selv se å få styr på livet sitt.

- Men søstra mi er helt ferdig. Hun kjører på felgen - og det er ikke bare økonomisk. Rosemarie har store psykiske vanskeligheter og får ingen hjelp, sier Christine.

Visste ikke noe

Christine R. beskriver svogeren sin som en koleriker.

- Han kunne flippe ut på grunn av småting. Ikke bare måtte hun lide under og med ham i alle årene de to var gift. Nå er konsekvensen av hans kriminelle handlinger at hele livet er blitt tatt fra henne, sier hun.

Enkelte aviser har brakt rykter om at hun visste om ektefellens hemmelige liv i kjelleren. Dette går ifølge søsteren sterkt inn på Rosemarie.

ROSEMARIES SØSTER:  Christine R. kontaktet avisene Österreich og Kronenzeitung i Wien i går, for på vegne av sin søster Rosemarie å presentere deler av hennes sannhet om det som skjedde i Josef Fritzls omgivelser de 24 årene han holdt datteren fanget i kjelleren i Ybbsstrasse 40. Foto: AP Photo/APTN/SCANPIX
ROSEMARIES SØSTER: Christine R. kontaktet avisene Österreich og Kronenzeitung i Wien i går, for på vegne av sin søster Rosemarie å presentere deler av hennes sannhet om det som skjedde i Josef Fritzls omgivelser de 24 årene han holdt datteren fanget i kjelleren i Ybbsstrasse 40. Foto: AP Photo/APTN/SCANPIX Vis mer

- Hun var aldri nede i den kjelleren hvor Josef tilbrakte store deler av døgnet - på «kontoret sitt», som han sa. Der var hun nektet adgang, og hun turte selvsagt heller ikke vise seg der. Hun ante ikke noe om hva som foregikk. Rosemarie sverger på at hun straks ville slått alarm, hvis hun hadde hatt den minste mistanke, sier Christine.

Det går riktig bra med barna. De tre som vokste opp hos Rosemarie - Alexander (12), Monika (15) og Lisa (16) - er blitt utstyrt med falske navn og går nå på en vanlig skole i nærheten av det psykiatriske sykehuset i Amstetten-Mauer.

Felix (5), Stefan (18) og Kerstin (19) blir undervist av privatlærere, som daglig kommer til leiligheten på sykehusområdet. Når barna gjør lekser, får de hver dag hjelp av Elisabeth.

- De ser filmer på dvd sammen og har mange dataspill. Noen ganger sniker hele familien seg ut og går på kino eller McDonald’s. Radio, tv og aviser er fremdeles forbudt for dem, forteller Rosemaries søster.

Voldsomme spenninger

Hun legger ikke skjul på at det oppsto voldsomme spenninger de siste ukene Rosemarie også bodde i leiligheten. Et av de store problemene, skal ha vært at de tre barna som vokste opp hjemme hos Fritzl, fortsatte å kalle den kjødelige bestemoren sin for «mamma».

- Til slutt ble hun mer eller mindre kastet ut fra stedet. Rosemarie fikk beskjed om at det ville være best om hun flyttet ut. En pleier hjalp henne med å skaffe en leilighet.

- Det er helt forferdelig for Rosemarie at hun stort sett blir nektet å se sine seks barnebarn. Elisabeth har lagt ned veto.

- Føler seg som et jaget dyr

Alexander insisterte

Hver 14. dag får imidlertid Rosemarie lov til å hente Alexander i Amstetten-Mauer og ha ham hos seg i to dager.

Da Elisabeth sa til den 12 år gamle sønnen at han ikke fikk lov til å møte bestemoren sin mer, satte han seg helt på tvers. Gutten truet med å slutte å gå på skolen, hvis han ikke kunne ha kontakt med kvinnen han hele sitt liv hadde oppfattet som sin egen mor. Først da ga Elisabeth etter.

- Men hun er rasende over at han konsekvent fortsetter å si «mamma» til henne. De tre barna som vokste opp i kjelleren, har over hodet ingen kontakt med Rosemarie lenger. Dette gjør fryktelig vondt for Rosemarie. Hun elsker alle seks, sier Christine og legger til:

- Min søster føler seg som et jaget dyr. Hun får ikke hjelp noen steder. Med så dårlig økonomi, er hun tvunget til å kjøpe mat på et supermarked for fattige. Bare kontakten med Alexander holder henne oppe. Han er ett og alt i livet hennes. Uten Alex ville dette gått helt galt.

Josef Fritz er titalt for drap på sønnen Chrisrtian. I tiltalen mot han har det kommet fram en rekke nye, groteske opplysninger om hva som foregikk i kjelleren i løpet av de 24 årene Elisabeth bodde der.

TILTALT: Josef Fritzl er nå tiltalt for drap, incest, frihetsberøvelse, voldtekt og mer.