SVIKTET: Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy (H) raser mot forsvarssjefen etter at han i dag foreslo å legge ned Bodø som hovedflystasjon. Bildet til venstre viser hvordan Bodø kommune foreslår å flytte flystripa. Foto: Bodø kommune
SVIKTET: Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy (H) raser mot forsvarssjefen etter at han i dag foreslo å legge ned Bodø som hovedflystasjon. Bildet til venstre viser hvordan Bodø kommune foreslår å flytte flystripa. Foto: Bodø kommuneVis mer

Føler seg sviktet etter flybase-vrakingen

- Bodø er bygget opp rundt Forsvaret. Nordområdet er det viktigste geopolitiske området i verden, sier skuffet Bodø-ordfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var ingen direkte overraskelse fordi vi i lang tid har sett pilene peke mot Ørland, sier Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy.

Det sier ordføreren til Dagbladet etter at forsvarssjef Harald Sunde overleverte sitt fagmilitære råd til forsvarsminister Espen Barth Eide - der han foreslår Ørland som ny kampfly base, framfor Evenes og Bodø.

- Meningsløs argumentasjon fra Sunde Hjartøy mener Bodøs fortrinn, med å være en by som opplever stor vekst i folketall, brukes i mot byen.

Sunde sa nemlig i dag at det hovedsaklig er to faktorer som gjør at Bodø blir vraket:
• Økonomisk utfordring ettersom det må bygges ny flystripe
• Utviklingsutfordringen ved at flystripa ligger så tett inntil Bodø by, som er under sterk utvikling.

- Bodø er dessuten dyrere enn de andre alternativene, og ikke fornuftig med tanke på utviklingsperspektivet til både forsvaret og Bodø som by, sa Sunde.

Ordfører Ole Henrik Hjartøy slakter Sundes argumentasjon.

- Dette blir en helt meningsløs argumentasjon, som vi stiller oss uforstående til. At byen ligger tett på Forsvaret er jo et fortrinn, blant annet er det et miljø innen luftfart og enklere rekruttering, sier Hjartøy til Dagbladet.

- Svikta - Bodø har vært vertskap for Forsvaret i 60 år. Vi har bygd opp byen rundt Forsvaret, med et miljø med kompetanse. At dette blir brukt i mot oss, har jeg ingen forståelse for.

Han mener argumentet om at det blir dyrere ettersom flystripa må flyttes faller om man tenker på det med samfunnsøkonomiske briller.

- For rullestripa må flyttes uansett. Bodø er best på alle områder, også økonomiske. Bodøhalvøya er delt i to mellom sivilt og militært, med et svært område på sørsida med gode utviklingsmuligheter, sier Hjartøy til Dagbladet.

Sikkerhetspolitisk mener han også det er kritikkverdig å ikke ha jagerfly i Nord-Norge.

- Nordområdene er det geopolitisk viktigste området i hele verden. Det ser både Russland, Kina og USA, med tanke på de store ressursene vi har i disse områdene, sier Hjartøy.

- Nord-Norge er svært svikta, for det vil være et sikkerhetspolitisk problem.

- Ørland beste valget Ordfører i Ørland kommune, Hallgeir Grøntvedt (Sp), er selvsagt uenig med Hjartøy og mener at Sunde har gitt det rette rådet. Til Dagbladet sa han tidligere i dag at han er glad og optimistisk

- Vi har hele tiden hevdet, og ment, at Ørland hovedflystasjon er det beste valget, både for Norge og NATO, sa Grøntvedt.

Han beholder likevel korken på champagneflaska.

- Nå starter det politiske arbeidet, og det er fortsatt langt fram til en endelig avgjørelse.