Føler seg trygg

Ahmed (23) stengte gatekjøkkenet og gikk hjem rundt klokka ti lørdag 11. september 1999. Seks timer seinere hørte naboene et smell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som Ahmed gikk hjem var tre nynazister på fest på Nordstrand i Oslo. En av disse var Erik Lauritsen (20), som nå er en av dem som er siktet for drapet på Benjamin Hermansen (15). Klokka fire om natta ble en molotovcocktail kastet mot gatekjøkkenet i Oberst Rodes vei.

- Naboen hørte bare et smell, forklarer Ahmed.

Naboene slukket brannen. Likevel fikk gatekjøkkenet store skader. Samme natt brant et gatekjøkken på Holmlia ned til grunnen. I fjor ble Erik Lauritsen og to andre gutter dømt for brannstiftelse.

Ble truet

I dag er det stille på Nordstrand. For fem år siden var folk redde for å bevege seg rundt Sæterkrysset i helgene. Det var her nynazistene hadde sitt tilholdssted.

-Jeg heiv en av dem ut av butikken en gang. Samme kveld ringte han og truet meg. De fløy rundt her i jakkene og buksene sine, alle visste hvem de var. Men de fikk luket dem bort ganske fort, sier en butikkeier i området.

Tidlig på nittitallet så politiet at et nasjonalistisk ungdomsmiljø var i ferd med å få fotfeste i bydelen.

- Det første vi gjorde var å kalle inn til foreldremøte. Deretter ble det dannet en foreldregruppe, som fortsatt eksisterer. Vi samarbeidet tett med foreldrene hele veien, sier politiavdelingssjef Mari Bollingmo ved Manglerud politistasjon.

Nazireir

- Det var lett å se hvilke typer det var. De var snauklipte, og markerte seg med klær og hakekors. Jeg tror en av årsakene til at nynazismen fikk grobunn her var at det ikke fantes fritidstilbud til de unge, mener frisør Åse Johansen. Hun har holdt til i Sæterkrysset i 30 år.

I februar 1995 arresterte politiet 78 personer med tilknytning til det nynazistiske miljøet i et hus i Treschows gate.

Tett samarbeid

- Vi tok for oss ungdommene én for én, og utviklet i denne perioden det vi kaller bekymringssamtaler. Målet var å bevisstgjøre barn og foreldre på hva de gjorde, sier Mari Bollingmo.

Politiet samarbeidet tett med skole og bydel, og det ble arrangert turer.

- Jeg tror en av grunnene til at vi lyktes med å ødelegge miljøet var at selv om vi tok avstand fra det kriminelle ungdommene gjorde, så tok vi ikke avstand fra dem som personer, sier Bollingmo.

<B>NYNAZIST-OFFER:</B> - De likte ikke at utlendingene drev her, sier Hussein Ahmed. Han er sjokkert over drapet på Benjamin. Likevel føler han seg trygg på Nordstrand.