RYSTET: Amerikanske Melania Kosanovich er suspendert fra jobben som kabinansatt i Norwegian. Hun er rystet over behandlingen hun har fått etter krangelen med en Norwegian-pilot. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
RYSTET: Amerikanske Melania Kosanovich er suspendert fra jobben som kabinansatt i Norwegian. Hun er rystet over behandlingen hun har fått etter krangelen med en Norwegian-pilot. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

Føler seg utsatt for heksejakt fra Kjos etter Norwegian-krangel

Amerikanske Melania Kosanovichs (39) drømmejobb i Norwegian ble et mareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BUFFALO/OSLO (Dagbladet): Nå sitter Kosanovich hjemløs og føler seg utsatt for en heksejakt fra Bjørn Kjos.

Det hele startet 26. januar i år. Den kvelden ble det varslet det verste snøværet i New Yorks historie og tusenvis av flygninger ble kansellert. Før Norwegians flight DY7006 fra New York til Stockholm kom seg av gårde, brøt det ut en vill krangel mellom kapteinen og besetningsmedlemmer. Flyet fløy, men fire av de kabinansatte ble ikke med slik at det ble for få kabinansatte til å oppfylle sikkerhetsreglementet.

- Hendelsene den kvelden kunne endt i katastrofe. Vi ble presset til å gjennomføre oppgaver på en urimelig kort tid. Samtidig er jeg nesten sikker på at kapteinen ble presset av Norwegian til å fly, sier en av de fire kabinansatte Melania Kosanovich, nå til Dagbladet.

Hun er fortsatt rystet.

- Truet - Vi nektet ikke å fly. Vi spurte om vi hadde en plan for nødsituasjoner. På det tidspunktet hadde ikke Norwegian en slik plan. Ironisk nok la de fram en plan to dager seinere. Alt som er skjedd siden, har de gjort for å dekke over og beskytte seg selv, sier Kosanovich.

Hun har jobbet som kabinansatt i Norwegian gjennom det amerikanske selskapet OSM Aviation siden i fjor vår. Etter den skjebnesvangre kvelden tror hun aldri hun vil fly igjen, og at Norwegian forsøker å finne en måte å kvitte seg med dem på.

To dager etter at de gikk av flyet, ble Kosanovich innkalt til møte med OSM Aviation og Norwegian.

- Jeg fikk beskjed om at jeg hadde fått sparken og at beslutningen var tatt helt på toppen. Jeg fikk også beskjed om at toppsjefen i Norwegian truet med å saksøke meg for dårlig PR. Samtalen var veldig truende. Det var som et forhør for å ha begått en forbrytelse, sier Kosanovich.

ANKLAGES: Bjørn Kjos og Norwegian anklages for å drive en heksejakt etter en krangel mellom kabinansatte og en kaptein på flyet mellom New York og Stockholm 26. januar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ANKLAGES: Bjørn Kjos og Norwegian anklages for å drive en heksejakt etter en krangel mellom kabinansatte og en kaptein på flyet mellom New York og Stockholm 26. januar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ei uke seinere fikk hun plutselig ny beskjed om at hun ikke var oppsagt, men suspendert med lønn mens en uavhengig granskning pågikk. Ifølge Kosanovich tjener hun nå 1590 dollar i måneden (om lag 12 000 kroner) og befinner seg på den amerikanske fattigdomsgrensa. Dermed måtte hun si opp leiligheten i New York og flytte hjem til langt rimeligere Buffalo 60 mil unna.

- Jeg bor i fattigdom. Jeg er hjemløs. Jeg har i praksis ingen jobb. Jeg kan ikke forsørge sønnen min. Det er helt utrolig stressende, sier Kosanovich. 

Hun treffer Dagbladet hjemme hos venninna som lar henne bo midlertidig på loftet. Heldigvis har sønnen (10) en god far han kan bo hos.

- Henrettelse Forrige mandag ble Kosanovich så invitert av OSM og Norwegian til et granskningsmøte i New York.

- Det er en intern granskning hvor de skal innhente informasjon til å dekke seg juridisk slik at de kan bli kvitt meg. Jeg er heller ikke en økonomisk situasjon til å ha råd til å reise dit. De ønsket at jeg skulle reise på egen regning til min egen henrettelse. Jeg takket nei, og sa jeg kunne gjøre det skriftlig eller på videokonferanse, sier Kosanovich.

Så ble hun invitert til et nytt møte i Norge på Norwegians regning.

- Men jeg må fortsatt komme meg til New York. Jeg svarte at jeg ikke flyr ikke til et fremmed land hvor jeg ikke har noen arbeidstakerrettigheterfor å delta i en granskning som nå framstår som en heksejakt, sier Kosanovich.

Hun synes Norwegian utnytter billig amerikansk arbeidskraft.

STUET VEKK: Eiendelene til Melania Kosanovich står nå stuet vekk i kjelleren til en venninne i Buffalo i delstaten New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
STUET VEKK: Eiendelene til Melania Kosanovich står nå stuet vekk i kjelleren til en venninne i Buffalo i delstaten New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Skal du komme til USA og ansette amerikanske arbeidere, må du følge amerikanske arbeids- og luftfartslover. Det er utrolig arrogant å tro at de kan vri seg unna disse lovene, sier Kosanovich.

- Underlig Dagbladet har ikke lykkes å få en kommentar fra kapteinen på flyet.

- Vi har snakket med begge de svært erfarne kapteinene på flygningen. De forteller en helt annen historie. Det samme gjør flere av passasjerene. Det er nedsatt en granskingskomité som skal belyse alle detaljer knyttet til hendelsen, og vi må avvente konklusjonen derfra før vi kommenterer konkrete utspill ytterligere, sier informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet og legger til:

- Vi synes det er underlig at en kabinansatt, som fortsatt er på Norwegians lønningsliste, nekter å svare på spørsmål fra granskningskomiteen mens hun samtidig kommer med udokumenterte påstander til Dagbladet. Når det gjelder våre 300 amerikanske kabinansatte får de gode lønns- og arbeidsbetingelser.

OSM Aviation sier de aldri kommenterer personalsaker.

- Lønningsnivået og de øvrige arbeidsbetingelsene for ansatte i OSM Aviation i USA er på samme nivå som det andre store flyselskaper i USA tilbyr. OSM Aviation følger de lover og regler som gjelder i arbeidslivet i alle land der vi opererer, og det gjør vi selvsagt også i USA. vi ønsker å ta godt vare på våre medarbeidere, sier direktør for kabinansatte i selskapet, Aase Mikkelsen, til Dagbladet.

HJEMLØS: Melania Kosanovich er midlertidig hjemløs og får bo på loftet hos en venninne i Buffalo i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
HJEMLØS: Melania Kosanovich er midlertidig hjemløs og får bo på loftet hos en venninne i Buffalo i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer