«Øystein-ungan»

- Føler skam og sinne

Det er vondt for folk på Værøy å snakke om «Øystein-ungan». - Alle visste at noe var galt, veldig galt, sier ei tidligere klassevenninne.

TILBAKE: Brødrene Ståle og Bjørn beskriver en forferdelig oppvekst. Nå er de tilbake i barndomshjemmet på Værøy. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Henning Lillegård Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VÆRØY (Dagbladet): - Selv om alle visste at Bjørn og søsknene ikke hadde det bra, ble det ikke gjort noe med det, sier en kvinne, som ønsker å være anonym, til Dagbladet.

Hun gikk i en periode i samme klasse som Bjørn Johansen og tvillingbroren Geir, som var en del av søskenflokken som ble kalt «Øystein-ungan» på Værøy utenfor Bodø. Av de seks søsknene er det fire som er i live.

Bjørn og brødrene Ståle og Ronald har saksøkt Værøy kommune, og har i Dagbladet fortalt om en barndom preget av grov vold, psykisk terror, omsorgssvikt og seksuelt misbruk.

Brødrene krever erstatning og en unnskyldning fra kommunen. Søstera Vanja vurderer om hun også skal saksøke kommunen.

De fleste av de som skal ha hatt ansvaret - i barnevernet, på skolen, naboer og slekt - og de som kunne ha gjort noe for å hjelpe «Øystein-ungan», er nå døde. Det samme er foreldrene.

Likevel er historien vanskelig og vond for flere på Værøy.

- En annen tid

- Dette vil jeg ikke bli blandet borti, er det første en tidligere lærer svarer da Dagbladet spør ham om «Øystein-ungan».

Etter å ha fått summet seg sier læreren:

- Husk det var ei annen tid, dette ønsker jeg ikke å snakke om.

Den tidligere klassevenninna av Bjørn og Geir er derimot ikke redd for å si hva hun mener.

- Alle på Værøy visste at noe var galt, veldig galt, hjemme hos «Øystein-ungan». De kom på skolen med brennmerker og blåmerker på kroppen. Det skjedde rett som det var at Bjørn kom på skolen med store hårtufser som var revet av. Det er ingen tvil om at de seks barna var utsatt for grov omsorgssvikt, fastslår kvinnen.

Hun forteller:

- På sekstitallet gikk vi ofte hjem til hverandre i det store friminuttet, eller etter skoletid. Vi hang sammen. Hjemme hos Bjørn og tvillingbroren Geir var vi bare noen få ganger. Det var ikke noe hyggelig der.

- En gang vi var der, truet moren med å kjøre hånda til Bjørn ned i fiskekverna. Det er klart at vi som unger ble livredde og skremt. Men vi - som bare var små barn - skjønte hvor galt det var, forteller hun.

Dagbladet har sett dokumentasjon på at det ble sendt flere bekymringsmeldinger til barnevernet om forholdene hjemme hos søsknene Johansen.

LITE SAMFUNN: Her på Værøy skjedde overgrepene mot «Øystein-ungan». Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
LITE SAMFUNN: Her på Værøy skjedde overgrepene mot «Øystein-ungan». Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Ingen statshemmelighet

Overfor Dagbladet bekrefter kvinnen at hun med egne øyne så skadene «Øystein-ungan» var påført hjemmefra.

- Jeg kan bekrefte historiene med at moren straffet barna ved å brenne hendene deres ned på den glovarme ovnen.

Kvinnen ønsker ikke å spekulere på hvorfor barna ikke fikk hjelp.

- Hvorfor det ikke ble grepet inn, vet jeg ikke. Men det er ingen tvil om at det som skjedde hjemme hos «Øystein-ungan», ikke var noen statshemmelighet. Alle på Værøy visste, men ingen gjorde noe, sier kvinnen.

Dagbladet har sett dokumentasjon der naboer på Værøy har skrevet brev til barnevernet om oppførselen til barna. I et brev - datert 5. november 1964 - til Værøy barnevernsnemnd skriver bestyreren av Værøy samvirkelag om Bjørn Johansen:

«Kanskje er det redning for gutten enda hvis han snarest mulig blir plassert på et sted hvor han kan få skikkelig oppdragelse.»

VÆRØY: Ståle Johansen (61) er en av de seks «Øystein-ungan» som vokste opp på øya Værøy i havgapet utenfor Bodø på 60- og 70-tallet. Etter en vanskelig barndom på Værøy kom Ståle til Hamartoppen folkehøgskole i 1976. De visste ingen ting om Ståles fortid. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Henning Lillegård Vis mer

Vil ikke snakke

Andre Dagbladet har forsøkt å snakke med på Værøy om «Øystein-ungan», har vært avvisende.

En person mente at historien om de seks små barna ikke var interessant. Andre igjen mener at det er galt av søsknene å fortelle sin historie, og at det vil skade dem psykisk.

Dagbladet har også blitt møtt med at tre av «Øystein-ungan» har saksøkt kommunen, og at det vil tjene dem å vente på hva domstolen beslutter.

Flere har også sagt at belastningen vil bli for stor, dersom de mener noe om «Øystein-ungan» og Værøy i avisa.

En person valgte å uttrykke seg slik:

«Ei bok hadde vært bedre, om litt tid, tenker jeg.»

Etter at de første artiklene om «Øystein-ungan» var på trykk, har Dagbladet blitt kontaktet av folk som fortsatt bor på Værøy, og personer som har flyttet fra øya.

De bekrefter historiene til brødrene.

VÆRØY: Ståle Johansen beskriver en barndom full av grov vold, psykisk terror, omsorgssvikt, seksuelt misbruk og fyll. Likevel har han kjøpt barndomshuset hvor mye skjedde. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Henning Lillegård Vis mer

- Føler skam og sinne

En velger å uttrykke seg slik i en e-post til Dagbladet:

«Jeg har hørt diverse historier om «Øystein-ungan». Ikke direkte trivelige og positive framstillinger av dem og foreldrene. Jeg vet at folk der ute visste godt om hva som foregikk der, men familien - både foreldre og ungene - ble sett på som mindre begavede og dermed ikke verdt å bry seg med.»

«Jeg har selv tatt disse historiene som typisk bygdesnakk, og siden jeg selv ikke kjente familien og noen av ungene, så må jeg være ærlig på at jeg lukket ørene for både nedsettende beskrivelser av hele familien der. Jeg kan bekrefte at folket på øya visste hva som foregikk, men de mente vel at det ikke var verdt bryet å gjøre noe i forhold til «tullingen». Jeg føler både skam og sinne over at så mange mennesker som jeg 'kjenner', bare lukket øynene for dette.»

«Mitt håp er at de fire gjenlevende barna kan få en unnskyldning fra kommunen, på vegne av alle der ute på Værøy, for sviket 'Øystein-ungan' har vært utsatt for», sier mannen, som har godt kjennskap til forholdene på den lille øya ute i havgapet.

I retten

Rettsforhandlingene skulle starte i Salten tingrett 24. september, men er utsatt til november.

I stevningen til brødrene heter det:

«Dokumentene viser at barnevernet helt fra 1964 hadde mistanke om at hjemmeforholdene ikke var bra, uten at dette ble fulgt opp med ytterlige undersøkelser. Samlet sett finner Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, red.anm.) det kritikkverdig at barnevernet ikke gjorde mer for å undersøke oppvekstforholdene til søker ut fra den kunnskap og de meldingene de hadde fått gjennom lang tid. Bufdir finner derved å kunne kritisere barnevernet for manglende inngripen.»

Advokat Thomas Benson i Angell Advokatfirma, som representerer Værøy kommune, ønsker ikke å kommentere søksmålet. I prosesskrivene til Salten tingrett argumenterer advokaten for at kravet er juridisk foreldet.

Ordfører Susan Berg og rådmann Erling Sandnes vil ikke ta stilling til om «Øystein-ungan» skal få en erstatning, og en unnskyldning fra Værøy kommune.

- Vi er kjent med søksmålet mot kommunen. Dette behandles nå av våre advokater, sier ordføreren.

Statens sivilrettsforvaltning utbetalte i 2020 et rettsvederlag på 200 000 kroner til Bjørn Johansen, 180 000 kroner til Ståle Johansen og 160 000 kroner til Ronald Johansen. Søstera Vanja Johansen har foreløpig ikke søkt om erstatning.

Begrunnelsen for billighetserstatningen var at brødrene hadde vært utsatt for overgrep. Brødrene har også anmeldt flere personer til politiet for overgrepene. Anmeldelsene er henlagt, fordi de etter loven har vært foreldet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer