- Føler skyld

RAMAT-HASHARON (Dagbladet): Israeleren Motti Lerner (53) sier han har skyldfølelse overfor sin regjerings politikk - og overfor sitt folks holdninger i forhold til palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Derfor føler jeg et ansvar om å skrive om krigen. Jeg prøver å få israelerne til å skjønne hvor stor urett vi gjør mot palestinerne, sier Lerner.

Han er en av Israels mest kjente dramatikere og filmmanusforfattere. Han skriver teaterstykker og filmmanus, sistnevnte hovedsakelig med politisk budskap.

Lerners mest kjente filme er «Bus 300». Filmen skapte kaos i Israel da den kom i 1997, og en rekke offisielle personer måtte forlate sine stillinger på grunn av avsløringene filmen kom med.

Han skuffet over at israelerne lar Sharon få kjøre den knallharde linja mot palestinerne.

- Jeg er imot dagens situasjon. Myndighetene må slutte med okkupasjonen umiddelbart. Vi må tilbake til 1967-grensene, i tillegg til at vi må hjelpe palestinere til å bygge en stat hvor de har fulle rettigheter, sier trebarnsfaren.

Sammen med sin familie bor Lerner i byen Ramat-Hasharon, som består av pene og lave små hus.

I gatene vokser palmer. Det virker mer som man er i Syden enn i et land på randen av krig.

- Her lever vi et normalt liv med hunder og sitrontrær, mens det er et helvete på jord bare 20 kilometer unna. Jeg vil fortelle israelerne at de må åpne øynene og jobbe for at vi skal leve i fred med palestinerne, sier Lerner.

Dagbok fra Midt-Østen

Fra en region som daglig rystes av krigshandlinger og overgrep skriver palestineren Izzat Gazzawi og israeleren Motti Lerner dagbok - for Dagbladet.

Forfatteren Izzat Gazzawi (50) bor i Ramallah. Han er en av Palestinas ledende intellektuelle.

Les dagboken hans: Torsdag 14. mars

Motti Lerner (53) er en av Israels mest framtredende manusforfattere og dramatikere.

Les dagboken hans: Torsdag 14. mars

EVAKUERES: En skadet israeler bæres ut fra et helikopåter og inn til et sykehus i Beersheva. Tre israelere ble drept og to skadd da en bombe eksploderte i det jødiske strøket Netzarim på Gaza-stripen i går.
BEGRAVES: Palestinske Zakaria Sheikh al-Eid (19) bæres gjennom gatene i Rafah på Gaza-stripen i går. 19-åringen ble skutt og drept av israelske soldater etter at han først skjøt på en israelsk bil.