FANTASTISK: - Det føles rett og slett fantastisk, sier Raymond Lidals (bildet) far Anton om at sønnen nå er løslatt. Lidal har oppholdt seg i Jemen på studentvisum og ble arrestert da han fotograferte Saudi-Arabias bombing av Jemen den 29. mars i år. Foto: NRK / NTB scanpix
FANTASTISK: - Det føles rett og slett fantastisk, sier Raymond Lidals (bildet) far Anton om at sønnen nå er løslatt. Lidal har oppholdt seg i Jemen på studentvisum og ble arrestert da han fotograferte Saudi-Arabias bombing av Jemen den 29. mars i år. Foto: NRK / NTB scanpixVis mer

- Føles fantastisk, sier faren til nordmannen som er løslatt i Jemen

Nå er frilansjournalist Raymond Lidal på vei i fly til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske studenten og frilansjournalisten Raymond Lidal er sluppet fri og har forlatt Jemen. Han sitter nå i et fly på vei til mellomlanding i München.

- Det føles rett og slett fantastisk, sier Lidals far Anton til Dagbladet nå i ettermiddag. Han har snakket med sønnen på telefon både idag, kort før han satte seg på flyet fra Jemens hovedstad Sanaa, og i går.

- Når får du se ham igjen?

- Det vet jeg ikke. Han sitter i et fly på vei nordover, sier Lidal, som snakket med sønnen da han var på flyplassen. Nå ventes sønnen til Norge i morgen eller sent i kveld.

- Kjappe i UD - Han var jo selvfølgelig veldig glad for at han hadde kommet seg på flyplassen. Han ble kjørt fra der han ble holdt til flyplassen nå idag. Det skjedde veldig fort, og det er noe som Utenriksdepartementet har klart å få i stand på en fantastisk kjapp måte, sier Lidal

Han forteller at han fikk snakke med sønnen første gang i går, og at han da hadde en «litt friere stilling» enn da han var fanget.

Hva som lå bak pågripelsen, vet ikke Anton Lidal som nå i kveld var hjemme i Mosterhamn på Bømlo. Han var travelt opptatt med telefonoppringninger og bare hadde anledning til en kort prat med Dagbladet.

- Null representasjon - Jeg vet ikke hva som ligger bak at løslatelsen skjedde nå, sier pressevakt Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Han sier at Utenriksdepartementets rolle i saken har vært å sørge for at familien er informert, og å gi tydelig beskjed til jemenittiske myndigheter om å ta vare på Lidals sikkerhet mens han har sittet fengslet.

Han forteller at Lidal nå er på et fly som tok av fra Jemen i 15-, 16-tida i ettermiddag, sammen med flere andre utlendinger som evakueres.

- Når vi har et reiseråd til et land, er det en grunn til det. Vår representasjon i Jemen er null. Vi har et generalkonsulat som ikke har vært bemannet i den siste perioden, og saken har vært håndtert fra vår ambassade i Riyadh, sier Bjåstad.

Flere evakuerte Lidal ble pågrepet i Jemens hovedstad Sana 29. mars, angivelig fordi han var mistenkt for spionasje. Han oppholdt seg i Jemen med studentvisum samtidig som han jobbet som frilansjournalist.

I dagene før han ble pågrepet leverte Lidal flere bidrag til NRKs dekning av den urolige situasjonen i Jemen. Kanalen sier imidlertid at han ikke jobbet for dem da han ble pågrepet.

- Siden vi ikke hadde noen avtale med ham, hadde vi ikke et formelt arbeidsgiveransvar. Men vi har et moralsk ansvar, og vi gjør det vi kan for å hjelpe i situasjonen, forklarte NRK-redaktør Per Arne Kalbakk til VG forrige uke.