- Føles godt å ha reddet noen fra å bli drept

Eivind Rindal (23) sørget for at 11 ungdommer unnslapp kulene fra drapsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under massakren på  Utøya fikk han med seg 11 AUF-ere i den lille båten «Reiulf» og rodde fra Utøya.

Anders Behring Breivik skjøt mot båten, som ble truffet av minst 11 skudd. Ingen ble alvorlig skadd. Båten sank etter å ha nådd landsida.

- Det var dødsangst for oss som var i båten. Det var skudd for å drepe. Bare tilfeldigheter gjorde at vi overlevde, forklarte Rindal i Oslo tingrett i dag.

-  Det gir en god følelse å vite at noe du har gjort har bidratt til å redde noen, sier Rindal til Dagbladet.no etter å ha avsluttet vitnemålet.
 
Han syntes det var en spesiell opplevelse å vitne mot mannen som forsøkte å drepe ham for åtte måneder siden.
- Samtidig gikk det overraskende greit. Jeg har klart å forberede meg godt på hva som ventet meg. I tillegg var forholdene i retten rolig og saklig. Det bidro til å skape et godt utgangspunkt for å gi et fullstendig redegjørelse om hva som skjedde 22.juli i fjor, sier Rindal.

Breiviks smil Mens Rindal forklarte seg om hvordan han hadde reddet ungdommene i land, trakk Anders Behring Breivik på smilebåndet. Det lar ikke AUF-eren seg provosere av.

- Jeg aner ikke hvorfor han smilte. Hva som skjuler seg bak pokerfjeset hans er det vanskielig å si noe om. Det kan jo være at noe av det jeg sa gjorde at han plutselig husket tilbake på handlingene sine med glede eller tilfredshet. Eller det kan hende at noe av det jeg sa styrket hans tanke om tilregnelighet. Uansett tar jeg ikke smilet ille opp. Min jobb i dag var å fortelle hva som skjedde den dagen, sier Rindal.
 
Ingen mareritt I retten forklarte Rindal at tida etter massakren på Utøya har gått forbausende bra.

- Jeg undret meg over at jeg ikke hadde mareritt, men klarte å sove, sa han.  
Rindal forklarte at han ringte politiet fra båten Reiulf, og at han da fikk beskjed om at hjelp var på vei.

- Det tok en time før hjelpen faktisk kom. Det er uheldig, sier han. Rindal ønsker å sette fokuset på alle dem som ikke ble fysisk skadd.

- Det jeg husker best, er de tomme blikkene deres. Det var folk om bord i båten som ikke engang var i konfirmasjonsalder. De var i livsfare, sa han.

Dødsangst Rindal beskrev dødsangsten han og de andre som befant seg i «Reiulf» følte.

- Skuddene ble avfyrt for å drepe oss. Vi ble utsatt for et drapsforsøk, og det er tilfeldigheter og små marginer som gjør at vi er i live i dag, sa Rindal.

Rindal og de andre om bord i «Reiulf» fikk påkalt en annen båt, og ble slept mot land, mellom ferjeleiet på Utøya og ferjeleiet i Utvika. De oppholdt seg en stund ved Utvika, før de ble busset til Sundvolden hotell.

- På andre forsøk greide vi å legge til land. Han forteller at han sendte en sms til sin mor klokka 18.07, om at han kom til å bli berget. Rindal forteller at han avviste å kaste livbøya om bord til en svømmer.

- Det var for langt unna, dessuten kunne vi få bruk for den i tilfelle båten sank. Jeg var klar for å bruke makt for å få igjennom min vilje. Heldigvis ble det ikke nødvendig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer