- Føles mer truende

Per Gamre i Norsk Hydro bor i Moskva og har merket seg den økende spenningen i Russland. Nå føler han tilværelsen som mer truende etter flere politiske drap og kidnappinger den siste tida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges ambassadør Øyvind Nordsletten i Moskva opplyste i natt at det trolig ikke er noen nordmenn blant de over 600 gjenværende gislene i det okkuperte teateret.

- Jeg fikk melding om gisselaksjonen fra en venn som kom på besøk. Man blir betenkt når sånt skjer, forteller Gamre til Dagbladet.

Han er områdesjef for Norsk Hydros olje- og gassprosjekter i Nordvest-Russland, og bor sammen med kona like utenfor sentrum av Moskva.

- Nå har det vært en rekke episoder i det siste, blant annet guvernøren som ble skutt tidligere i uka og flere politiske kidnappinger. Det blir et slags gufs fra flere år tilbake som gjør at det føles mer truende å være her, sier han til Dagbladet.

Avventer

Selv om han er en framstående vestlig forretningsmann i Russland, er han ikke redd for at han blir et mål for terroren i landet.

- Til nå har jeg opplevd at terrorepisodene her har vært nærmest et internt russisk anliggende, sier han.

Han følger nyhetene om nattas gisseldrama på norsk TV via satellitt. Teateret som nå er rammet, har han ennå ikke rukket å besøke. Han vil foreløpig ikke endre på rutinene i dagene framover, men avventer det som skjer.

- Vi har ikke blitt spesielt advart, men tar fornuftige forholdsregler når det gjelder egen sikkerhet, sier han til Dagbladet.

Ringer nordmenn

Den norske ambassaden i Moskva har i natt forsøkt å få kontakt med de fastboende nordmennene i området. Foreløpig har de ingen opplysninger om at nordmenn er blant gislene.

- Vi har ringt rundt til alle de fastboende som vi har på våre lister her; vi har fått tak i de aller fleste av disse, og ingen av dem har kjente blant publikum på stedet, sier Norges ambassadør Øyvind Nordsletten til NTB.

Populær forestilling

Ambassaden har kontakt med russiske politimyndigheter, utenriks- og innenriksministeriet, og har bedt om å få opplyst hvorvidt det finnes nordmenn blant publikum i teatret.

- Så langt vi har kunnet bringe på det rene, så er det ingen nordmenn der. Men vi har ingen absolutt sikkerhet, for det kan jo ikke utelukkes fullstendig at det er norske turister som vi ikke har noen oversikt over der inne, sier Nordsletten.

Teateret ligger i utkanten av byen, og forestillingen «Nord-Ost» er ingen typisk turistforestilling, sier Nordsletten til NTB. Derfor er det små sjanser for at nordmenn på reise i Moskva har funnet veien dit. Men flere fastboende nordmenn har sett musikalen, som er svært populær i Russland.

<B>OMRINGET TEATRET:</B> En spesialstyrke fra det russiske politiet omringet teatret sammen med et hundretall tungt bevæpnede soldater.