TILTALT FOR HELERI: De to advokatene Rune Berg (56) og Morten Furuholmen (45) står tiltalt for heleri i Oslo tingrett, etter et oppdrag for den nå NOKAS-dømte David Toska. Bildet er fra en annen anledning. Foto : Berit Roald / SCANPIX
TILTALT FOR HELERI: De to advokatene Rune Berg (56) og Morten Furuholmen (45) står tiltalt for heleri i Oslo tingrett, etter et oppdrag for den nå NOKAS-dømte David Toska. Bildet er fra en annen anledning. Foto : Berit Roald / SCANPIXVis mer

- Føles som å være i en Kafka-roman

Advokat Rune Berg mener han er tiltalt for å gjøre jobben sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to advokatene Morten Furuholmen og Rune Berg står begge tiltalt for grovt heleri, etter å ha påtatt seg et innkrevningsoppdrag for David Toska. Rettssaken startet i Oslo tingrett i går, og skal vare ut neste uke.

Furuholmen forklarte seg for retten i går, og nektet straffskyld. Han fortalte at han oppfattet dette som en helt vanlig, liten jobb.
Kjendisadvokaten fortalte også at han følte seg forfulgt av media, som tidlig fattet interesse for saken.

Påtalemyndigheten mener de to advokatene burde skjønne at pengene, som David Toska lånte ut til Thomas Øye, stammet fra kriminelle handlinger.

- Tiltalt for å gjøre jobben min

I dag måtte advokat Rune Berg innta vitneboksen, for første gang i sitt liv som tiltalt i en straffesak. Dersom advokatene blir dømt for seks års heleri risikerer de seks års fengsel, og å bli fratatt advokatbevillingene sine. Berg nekter også straffskyld.

- Jeg må få lov å komme med et hjertesukk: Det føles omtrent som å være i en roman av Kafka å stå her i vitneboksen. Som en kollega av meg sa; du må være den første i Norge som er tiltalt for å gjøre jobben din.

Berg var tydelig irritert og frustrert over framgangsmåten til politi og statsadvokat i denne saken.

-
Jeg fikk presentert siktelsen av en journalist fra Dagbladet. Dette er skikkelig, skikkelig pinlig, sa Berg i retten i dag.

- En helt vanlig dag på jobben

Deretter redegjorde han med sin befatning med saken, som han overtok etter advokat Morten Furuholmen. Han frasa seg saken fordi han var redd for å havne i en habilitetskonflikt i forhold til en klient - mannen som låten David Toska de fem millioner kronene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Jeg ble spurt av kollega Fridtjof Feydt som spurte om jeg kunne føre en sak for skifteretten i Asker og Bærum. Dette var rundt 15. oktober. Det gjaldt en konkursbegjæring; et felt jeg har jobbet mye med, sa Rune Berg.

Oppdragsgiveren var David Toska. Han hadde lånt ut penger til konkursrammede Thomas Øye, og ville nå ha pengene sine tilbake. Schibstedt-arving Harald Undrum sto som kausjonist for lånet, og Da Øye gikk konkurs fikk Undrum ansvar for lånet.

 - Jeg spurte hva klienten het. Han het David Toska. Det navnet sa meg ingenting. Vi avtalte et møte. Dagen etter kom David Toska på mitt kontor. Han kom litt for seint, hadde vært på sykehuset hele natten fordi hans kone hadde født deres førstefødte barn.

- For meg var det en helt vanlig dag på jobben. Det spesielle med denne saken var at her var det et stort beløp, fem millioner kroner, som var overlevert i kontanter. Toska fortalte at det var mottakeren som ville ha pengene i kontanter. Han fortalte at han hadde lånt pengene av en eiendomsutvikler som het Peter Nielsen, sa Berg.

- Troverdig
Berg følte at han fikk troverdige svar på spørsmålet om hvorfor pengene var levert i kontanter.

-Jeg ble forklart at pengene var tatt ut av en norsk bank. Jeg trodde ikke noen var så dumme at de tok et svart beløp inn for retten i en konkursbegjæring, sier Berg.

Påtalemyndigheten mener at dersom Undrum ville betale ut dette lånet, så ville en slik transaksjon være hvitvasking av penger.
- Hvis jeg hadde hadd en mistanke om dette ville jeg ikke påtatt meg oppdraget, sa Berg, tydelig irritert på aktor.

- Skal du spørre eller kverulere, sa Berg, og fikk dommeren be aktor Lars Erik Alfheim stille spørsmål.

På gjentatte spørsmål om ikke tilbakebetalingen av lånet ville være hvitvasking understreket Berg at disse transaksjonene var utført for tre år siden.

- Dette er som å være i barnehagen.

Hadde kvitteringer
Berg sier han forholdt seg til denne saken som alle andre konkurssaker, og hadde møter med både David Toska og mannen som lånte ham pengene, Peter Nielsen. Etter hvert skjønte Berg at både Toska og Nielsen var siktet i forskjellige kriminelle forhold. I dag er både David Toska og Peter Nielsen dømt for heleri i denne saken, koffertsaken.

- Nielsen fortalte at han hadde kvitteringer for hvert eneste beløp. Disse skulle han framskaffe. Han kom seinere med kvitteringer på at han hadde tatt ut nærmere ti millioner kroner fra en norsk bank. Han hadde tjent mye penger på eiendomsutvikling, og det var ingen tvil om at fyren hadde penger, sier Berg.

Konkursbegjæringen ble stevnet for Asker og Bærum tingrett. Kravet ble avvist fordi dommeren mente at pengene hadde kriminelt opphav.
 
Både Harald Undrum og David Toska vitner seinere i dag. Dagbladet.no følger saken.