- OPPLEVES SOM UNNSKYLDNING: Bjørn Ihler overlevde terroren på Utøya ved å gjemme seg. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- OPPLEVES SOM UNNSKYLDNING: Bjørn Ihler overlevde terroren på Utøya ved å gjemme seg. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Føles som at Breivik fritas for skyld

Utøya-overlevende reagerer på at terroristen erklæres strafferettslig utilregnelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Blant ofrene for massakren på Utøya 22. juli tas dagens erklæring av gjerningsmannen Anders Behring Breivik som paranoid schizofren i mot med blandede følelser.

- Det viktigste er han ikke får gjentatt sine handlinger og han skjermes fra samfunnet. Men dette føles jo litt feil, fordi det virker som en unnskyldning av handlingene at han blir erklært utilregnelig, sier Bjørn Ihler til Dagbladet.

Ihler overlevde Utøya-massakren ved å gjemme seg for Breivik.

- Det er ingenting som kan unnskylde handlingene han har gjort. Nå føles det som at noen fritar ham for skyld. Dersom man har en sykdom, så kan man jo ikke klandres for det, sier han, men understreker at han ikke har fakta- eller kunnskapsgrunnlag for å kunne tvile på konklusjonen fra de sakkyndige.

- Det er jo ekstremt lite sannsynlig at han slippes ut, men det blir en belastning med det sirkuset som kommer hvert tredje år, når det skal vurderes om han er frisk eller ikke, sier Ihler.

Ihler ser ikke mediedekningen av saken som noe stort problem.

- At den dukker opp i media på nytt er ikke et problem,. Det er viktig at den kommer i media, det er samfunnsopplysning det mediene holder på med og det er viktig for at folk skal forstå hva dette handler om. For meg går det ganske greit. Saken er en del av livet mitt enten jeg vil eller ikke, jeg får håndtere det som best jeg kan, sier han.

SLIK HAR DE VURDERT BREIVIK