Norsk barnevern i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD)

- Føles som et nytt overgrep

I fjor høst vant Ken og Vibeke en halv seier over Norge i Strasbourg. Statens omtale av dommen har provosert paret til å anke til Menneskerettsdomstolens storkammer.

FIKK DATTEREN HJEM: Ken og Vibeke fikk eldstedatteren hjem etter mer enn tre års kamp. I fjor høst vant de mot Norge i Strasbourg. Foto: Privat
FIKK DATTEREN HJEM: Ken og Vibeke fikk eldstedatteren hjem etter mer enn tre års kamp. I fjor høst vant de mot Norge i Strasbourg. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Når norske myndigheter sier om vår dom at den viser at omsorgsovertakelsen av vår datter var riktig, føles det som et nytt overgrep. Sånn sett kan du si at staten har provosert oss til å anke, sier Ken til Dagbladet.

19. november i fjor ble Norge dømt i den betente barnevernssaken i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD).

Saken til Ken og Vibeke er den niende av hele 36 norske barnevernssaker som er tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen siden desember 2015.

Dømt og frikjent

I saken ble Norge dømt for krenkelse av menneskerettighetene på grunn av de svært få samværene paret fikk med datteren etter at hun ble plassert i fosterhjem.

Domstolen bestemte også at staten må betale Ken og Vibeke 10000 euro hver i oppreisning, etter de psykiske belastninger de ble påført i prosessen.

Når det gjelder selve omsorgsovertakelsen, frifant EMD Norge.

I dommen, avgitt av sju strasbourgdommere i kammer, vurderer EMD at den nasjonale rettsprosessen var omfattende og at klagerne «ble gitt nødvendig beskyttelse av deres interesser».

Videre påpeker dommerne at Ken og Vibeke ble gitt anledning til å reise tilbakeføringssak i Norge og til sist vant fram i den, slik at de fikk datteren sin hjem etter mer enn tre år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer