Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Føles som et overtramp

Sonia Muñoz Llort (38) ble to uker gammel døpt katolsk i Spania, men har aldri praktisert religion. Intetanende ble hun innmeldt i Den katolske kirke i Norge i 2005.

- BØR SKAPE DEBATT: Sonia Muñoz Llort har aldri ønsket å tilhøre den katolske kirka i Norge, men ble innmeldt i 2005 uten at hun var klar over det. Hun håper praksisen som er avdekket i Oslo katolske bispedømme skaper debatt om trossamfunn i det hele tatt burde få statsstøtte.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- BØR SKAPE DEBATT: Sonia Muñoz Llort har aldri ønsket å tilhøre den katolske kirka i Norge, men ble innmeldt i 2005 uten at hun var klar over det. Hun håper praksisen som er avdekket i Oslo katolske bispedømme skaper debatt om trossamfunn i det hele tatt burde få statsstøtte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har ikke valgt dette, og ikke ønsket kontakt med dem, sier Sonia Muñoz Llort til Dagbladet.

LES OGSÅ: Krever at Den katolske kirke forklarer seg
 
38-åringen er opprinnelig fra Spania, og kom til Norge i 2003. To uker gammel ble hun døpt katolsk i hjemlandet, men har aldri vært i kontakt med den katolske kirka i Norge.

Likevel, etter at hun krysset av for at hun var katolsk på et skjema etter at hun hadde født sin første sønn i 2005, begynte hun å få menighetsblader og brev. Hun antar at hun ble registrert som medlem samtidig.

- Jeg synes det var et overtramp. Det er betenkelig at de registrerer medlemmer med opplysninger de har fått tak i på skjult vis, og jeg mener de gjør dette for å få høyere tilskudd.

Innrømmer ulovlig praksis Overfor Dagbladet medgir biskop Bernt Eidsvig at kirka har ført inn personer de har antatt er katolikker, uten at de selv har blitt infomert og har samtykket til det.

LES OGSÅ: Ble katolikk mot sin vilje (krever innlogging)

Granskingen av Den katolske kirke i Norges praksis for medlemsregistrering, kommer etter flere artikler der Dagbladet har omtalt personer som intetanende er registrert som medlemmer i meningheten. Kirka får statsstøtte for hvert enkelt medlem.

LES OGSÅ: Innrømmer enkelte medlemsfeil

- Det går på det private plan for oss som ikke ønsker å være medlemmer, men dette er også offentlige penger som kirka får inn på feilaktig grunnlag. Jeg synes hele situasjonen er veldig alvorlig, sier Muñoz Llort.

Det er ikke lenger mulig å krysse av for religiøs tilhørighet på fødselsmeldingen til folkeregisteret. Oslo katolske bispedømme bekrefter overfor Dagbladet at de, så lenge dette ble registrert, har hentet opplysninger om katolikker i Norge fra folkeregisteret.

Dagbladet har vært i kontakt med et titalls andre personer med lignende historier. Felles for dem alle er at de ikke har vært klar over at den katolske kirka had registrert dem som medlemmer, og ingen av dem vet hvordan kirka har fått tak i personnummer, og i enkelte tilfeller enda flere personlige opplysninger om dem.

Den katolske kirke har ikke ønsket å kommentere kritikk fra enkeltpersoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!