Coronaviruset i Sverige

- Føles som folk driter i det

Mener økende smitte kan være resultatet av black friday-shopping.

STOCKHOLM: Bildet er ifølge politiet i Norrmalm tatt i Drottninggatan på black friday i år. Illustrasjonsfoto: Lokalpolitiet i Norrmalm / Instagram
STOCKHOLM: Bildet er ifølge politiet i Norrmalm tatt i Drottninggatan på black friday i år. Illustrasjonsfoto: Lokalpolitiet i Norrmalm / Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har aldri vært så mange covid-pasienter innlagt på sykehus i Skåne som nå, skrev Expressen mandag kveld.

Det er snakk om totalt 276 pasienter, hvorav 33 ligger på intensivavdeling. Det er mer enn tre ganger så mange som under smittetoppen i våres, ifølge avisa.

Ann-Louise Levau, hjelpepleier ved intensivavdelinga i Lund og hovedverneombud for kommunen, opplever et stort press på arbeidsplassen, hvor kolleger mangler på grunn av både vanlig forkjølelse og covid-19.

SVARER: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell svarer på påstander om at han har oppgitt feilaktig antall døde av coronapandemien. Video: TT Vis mer

- Vi sliter

I løpet av den siste uka har regionen rapportert om over 7000 nye smittetilfeller. Det har vært rapportert om spesielt store tall i helga: Fredag var det 1600 positive prøver, mens på lørdagen var det 2500. Samtidig ble «bare» 210 nye smittetilfeller påvist mandag, ifølge Sydsvenskan.

Foreløpig er det ikke avklart om de høye smittetallene er en reell smittetopp eller forårsaket av forsinket rapportering fra laboratoriet.

Levau kobler den siste ukas smitteøkning med trengselen i butikker på black friday. Hun hevder mange av hennes kolleger på intensivavdelinga er forbannet over at folk ikke følger restriksjonene.

- Det føles som at folk driter i det, bokstavelig talt. Det er en veldig egoistisk tankegang og man bryr seg lite. Kanskje de tror at de med milde symptomer ikke smitter, sier hun til Expressen.

- Vi sliter og gjør alt for at våre pasienter skal bli friske og komme hjem til nære og kjære. Vi vet at toppen kommer til jul og nyttår og at vi kommer til å tvinges å jobbe enda mer da enn i dag, sier hun videre.

ADVARER: Atefan Löfven ber det svenske folket tenke seg om i tiden som kommer. Vis mer

- Tydelig økning

Fredag gikk kommuneledelsen i Helsingborg ut med en SMS-advarsel til en tredjedel av befolkningen. Kommunen er blant de seks kommunene i landet med størst smittespredning og har flest nye tilfeller i regionen Skåne.

Kommunens nettside informerer om en «dramatisk økning av covid-19».

- Det kreves nå et krafttak for å dempe spredningen av covid-19 i samfunnet, skriver kommunen, som oppfordrer til å vaske hender regelmessig, avstå fra sosiale samlinger, unngå steder der det kan oppstå trengsel og at man holder seg hjemme om man føler seg dårlig.

- Vi oppfordrer samtlige til å ta anbefalingene på største alvor de neste ukene, skriver kommunen videre.

En analyse av bevegelsesmønstre i kommunen peker på en endring siden 23. november.

- Kanskje det er julehandelen som slår gjennom. Men siden kom black week, black friday, lønningsdag og julehandelen. Fra 25. november ser man en tydelig økning, sier kommunens analytiker, Henrik Persson, til Sydvenskan.

Som Dagbladet omtalte i etterkant av black friday, kunne både Sydsvenskan, Svenska Dagbladet og Aftonbladet melde at mange dro ut på shopping 27. november.

BLACK FRIDAY I OSLO: Ikke alle lot seg stoppe av coronapandemien. Reportere: Maja Walklev Berg og Agusta Magnusdottir. Vis mer

Senter måtte stenge

I Skåne ble innbyggerne oppfordret til å holde seg borte fra kjøpesentrene, men det oppsto trengsel på flere sentre i Malmö. Ett senter måtte stenge midlertidig på grunn av trengsel.

Det var også mye folk ute i Stockholm. Norrmalmspolitiet la ut et bilde av folkemengden i Drottninggatan på Instagram, hvor man kunne se mye folk ute på shopping. En politibetjent fortalte til Svenska Dagbladet at hun ikke trodde det var mulig at folk ville begi seg ut i slik trengsel under en pandemi.

- I dag patruljerer vi i sentrum. Det er mer folk enn vi hadde håpet, skrev politiet på Instagram.

Sykepleieren Charlotte ble sjokkert da hun gikk forbi et kjøpesenter i Göteborg. Hun hevdet overfor Aftonbladet at det var mange mennesker og ingen sjanse for å holde passende avstand.

- Hjelp, tenkte jeg. Det var veldig trist å se at det var så mye folk, sa hun til avisa.

Blant de verste i Europa

Som Dagbladet omtalte mandag kveld, viser de oppdaterte tallene til Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) at landet har registrert 698 nye smittetilfeller per 100 000 innbygger siste 14 dager. Dermed er det bare seks land som er hardere rammet enn dem på ECDCs liste.

På nåværende tidspunkt er det bare Liechtenstein, Luxembourg, Litauen, Slovenia, Kroatia og Ungarn som er registrert med større smittespredning enn Sverige på ECDC-lista.

Sverige er derimot ikke i nærheten av å toppe lista over antallet nye covid-19-dødsfall i Europa. Mens Slovenia og Bulgaria har registrert henholdsvis 28,6 og 27,4 coronadødsfall per 100 000 innbyggere siste 14 dager, har Sverige registrert bare 4,6.

Torsdag forrige uke passerte Sverige 7000 coronadødsfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer