Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronasmittet:

- Føles som støv i lungene

Coronasyke politikere om hvordan viruset angriper kroppen, og om livet i isolasjon: - Arbeidsøkter avbrytes av en kort karatekamp med Ole på ni år, sier Erna Solbergs statssekretær.

SYK: Erlend Wiborg i Frp beskriver seg selv som temmelig slått ut av coronaviruset. - Jeg ble litt bedre og trodde jeg var på vei til å bli frisk. Men så fikk jeg veldig kraftig hodepine og skikkelig tilbakefall. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SYK: Erlend Wiborg i Frp beskriver seg selv som temmelig slått ut av coronaviruset. - Jeg ble litt bedre og trodde jeg var på vei til å bli frisk. Men så fikk jeg veldig kraftig hodepine og skikkelig tilbakefall. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Jeg er for tiden i pappapermisjon, men hadde jeg ikke vært det er jeg altfor dårlig til å kunne jobbe, sier Erlend Wiborg (Frp) til Dagbladet.

Han er én av minst tre politikere på Stortinget som er bekreftet smittet av coronaviruset.

Wiborg sier viruset startet som «litt vondt i halsen».

Så ble det verre.

- Jeg ble mer og mer sliten, verker i kroppen, muskler og ledd. Så kom feber og litt hoste, forteller Wiborg videre.

Det var omtrent da sykdommen tok en overraskende vending og slapp taket i Frp-eren for en kort periode.

- Jeg ble litt bedre og trodde jeg var på vei til å bli frisk. Men så fikk jeg veldig kraftig hodepine og skikkelig tilbakefall. Jeg ble veldig utslitt, fikk vondt i kroppen og det føles at man har noe støv i lungene, sier han.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Unormalt sliten

To andre Frp-ere har fått coronaviruset. Også her beskrives smerte i ledd og muskler som et tidlig symptom på det fryktede viruset.

- Første symptomer jeg merket var smerter i musklene. Jeg tenkte egentlig at jeg var overarbeidet og måtte komme meg til naprapat for å få løsnet opp i muskelspenningene, sier Åshild Bruun-Gundersen til Dagbladet.

Frp-eren fra Agder deltar nå på møter over Skype. Hun er altså tilbake i tilnærmet full sving. Hun sier influensaen i 2019 rammet henne langt verre enn coronaviruset.

SYK: Åshild Bruun-Gundersen i Frp trodde først hun måtte til naprapat. Men så viste det seg å være coronaviruset: - Jeg har vært unormalt sliten den siste uka, sier hun. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SYK: Åshild Bruun-Gundersen i Frp trodde først hun måtte til naprapat. Men så viste det seg å være coronaviruset: - Jeg har vært unormalt sliten den siste uka, sier hun. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Siden jeg hadde tatt influensavaksine begynte jeg å mistenke corona. Det tok cirka fem dager fra jeg ble smitta til jeg ble slått ut. Jeg har vært tungpusten og unormalt sliten den siste uka, men ikke noe feber og jeg har stort sett klart å jobbe litt hver dag. Jeg hadde influensa i fjor, og det var mye verre, forteller hun.

Forrige uke fikk også statssekretær ved Statsministerens kontor, Rune Alstadsæter, påvist coronavirus. Også Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen er smittet. Det samme er Erna Solbergs politiske rådgiver Peder Egseth (H).

PÅVIST CORONA: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har fått påvist smitte av coronaviruset. Foto / video: Frank Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

Egseth forteller at han er i forholdsvis fin form.

- Det er hodepine, feber og tap av lukt- og smakssans. Jeg er hjemme i isolasjon med familien, sier Egseth, som i likhet med Erlend Wiborg var i pappaperm da sykdommen slo til.

Karate med sønnen

Statssekretær Rune Alstadsæter sier han har jobbet hjemmefra kjøkkenbenken i perioden etter at sykdommen slo til. Tirsdag er han tilbake på kontoret.

- Som de fleste småbarnsforeldre så må jo jeg også sjonglere jobb og barn samtidig. Det betyr at de fleste arbeidsøkter jevnlig avbrytes av en kort karatekamp med Ole på ni år, eller for å se på tanna til Elemine på fem år. Hun mistet sin andre tann på søndag, en hendelse som fikk mye oppmerksomhet hjemme hos oss, sier han til Dagbladet.

FÅR MAT PÅ DØRA: Roy Steffensen og familien er i full isolasjon etter at Frp-eren fikk påvist coronaviruset. - Datteren min fikk en tegning fra en venn levert på trappa. Det ble hun veldig glad for, sier Steffensen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FÅR MAT PÅ DØRA: Roy Steffensen og familien er i full isolasjon etter at Frp-eren fikk påvist coronaviruset. - Datteren min fikk en tegning fra en venn levert på trappa. Det ble hun veldig glad for, sier Steffensen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Den tredje stortingsrepresentanten med coronavirus er Roy Steffensen (Frp). Han beskriver de første symptomene som konstant hodeverk og sår hals over en ukes tid.

- Jeg er skikkelig støl i kroppen, det har faktisk bare blitt verre utover. Jeg blir utrolig sliten i kroppen av å gjøre selv den minste ting. Hoster en del, men tror vi har fått milde symptomer her i heimen og ser ut som vi er på bedringens vei, sier Steffensen.

STRENG: Erna Solberg forteller på «Lindmo» om hva som har gjort henne mest oppgitt i løpet av den siste uka. Video: NRK Vis mer

Isolat med seksåring

I likhet med Alstadsæter strever Steffensen også med å aktivisere barna som er i karantene på grunn av pappa.

- Vi er hjemme med ei på snart seks år. Både samboer og datter er regnet som smittet, og vi er i isolat. Det er ikke enkelt å aktivisere ei på seks år så lenge vi bare må være inne. Men det går. Vi savner veldig det å kunne gå tur og være ute, fortsetter han.

Steffensens beste triks er å dele dagen litt, slik at begge de voksne får litt egentid til jobb for seg selv.

- Venner og familie har handlet for oss. De har kommet med ting og satt på trappa. Datteren min Line Marie fikk en tegning fra en venn levert på trappa, og fikk si hei gjennom vinduet. Det ble hun veldig glad for, sier Steffensen.

Hele Norges coronakart