- Føles totalt meningsløst

Slektning av savnede Victor Sneberg (56) opplever gisselmarerittet som uvirkelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sent søndag kveld offentliggjorde konsernsjef Helge Lund navnet på de fem Statoil-ansatte som fortsatt er savnet.

Blant de fem savna er Statoils landsjef i Algerie, Victor Sneberg. Han er opprinnelig fra Manndalen i Troms, men er bosatt i Sandnes. utenfor Stavanger. Sneberg er gift og har to voksne barn. Jobben som landsjef har han hatt siden 2010.

Sneberg satt på kontoret i Alger, men å dra ut på anleggene skal også være en naturlig del av jobben. Stavanger Aftenblad skriver at også Snebergs kone var i Algerie da angrepet skjedde, men hun er bekreftet i sikkerhet og har fløyet tilbake til Norge.

- Føles uvirkelig Nordlys har tidligere vært i kontakt med en kvinne som er i slekt med Sneberg. Hun har fortalt at familien opplever situasjonen som helt forferdelig.

- Det føles uvirkelig, og man greier nesten ikke å tenke på noe annet nå, sa hun til Nordlys torsdag.

Hun forteller at hun har vært i kontakt med mannens nærmeste familie, og at de opplever situasjonen som forferdelig.

- Det hersker stor usikkerhet, og jeg har selv sittet oppe og fulgt nasjonale og internasjonale nyheter nesten hele natten, sier kvinnen.

Hun sliter med å forstå bakgrunnen for gisselaksjonen, og hvorfor de norske Statoil-ansatte ble tatt.

- Det føles totalt meningsløst at disse skulle bli tatt som gisler, sier hun.

- De var jo der kun for å utføre en sivil jobb. Derfor er det vanskelig å forstå grunnen til at dette skjer, det mangler en forklaring på hvorfor akkurat de ble tatt. De har jo ingenting med de politiske eller religiøse forholdene i området å gjøre, sier tromsmannens slektning.

- Åpen og tilittsfull Sneberg har jobbet i Statoil helt siden sommeren 1985. Før det jobbet han som forsker ved Universitetet i Tromsø. Mellom 2004 og 2007 var Sneberg personalsjef for norsk sokkel. Da ble han godt kjent med Bjørn Vidar Lerøen.

- Som kollega var han rett frem, reflektert og spørrende, og åpen og tillitsfull. Når du ville reflektere over et spørsmål, var han en god samtalepartner, sier Bjørn Vidar Lerøen, som tidligere jobbet i kommunikasjonsledelsen i Statoil og nå jobber i bransjeforeningen Norsk olje og gass.

SAVNET: Victor Sneberg er en av de som er savnet etter terroranslaget mot Statoil i Algerie. Foto: privat (LinkedIn)
SAVNET: Victor Sneberg er en av de som er savnet etter terroranslaget mot Statoil i Algerie. Foto: privat (LinkedIn) Vis mer

Han hadde mye kontakt med Sneberg gjennom hans karriere, og fortsatte den også etter han selv sluttet i Statoil. Han beskriver Algerie som et krevende land å drive oljevirksomhet, men sier at Sneberg kunne industrien godt.

-Det er klart at de er de beste man sender ut på slike jobber. Victor hadde god evne til å orientere seg. Han visste hva han drev med, og ikke redd for å gå inn i det kompliserte og vanskelige. Han var spesielt flink til å lytte, sier den tidligere kollegaen.

- Kunnskapsrik Sneberg har vært en del av Statoil-familien lenge. Han har hatt viktige stillinger som produksjonsdirektør ved Heidrun-feltet og HR-sjef for Norsk sokkel. Han skal også ha jobbet ved hovedkontoret på Forus. Mangeårig konserntillitsvalgt i Statoil, Stein Bredal, beskriver Sneberg som en trygg leder.

- Jeg kjenner Sneberg som en en veldig kunnskapsrik og etterettelig kollega, sier Bredal.

Ordfører i Sandens kommune Stanley Wirak kjenner selv Sneberg fra da han jobbet i Statoil. Noe han har gjort i 27 år. Han synes det er utrolig trist at Sandnesmannen ikke har kommet til rette etter gisseldrama i Algerie.

- Det er klart at dette kommer veldig tett på. Ikke bare er han fra Sandnes men det er også en gammel kollega. Det kommer spesielt tett på når man ser hvem dette er, sier Wirak til Dagbladet.Han har ikke mistet håpet selv om det kan se mørkt ut.

- Det er jo bare forferdelig alt. Men vi må huske at Statoil har fortsatt leter med full trøkk, sier Wirak.

FORFERDELIG: Ordfører i Sandens kommune Stanley Wirak kjenner selv Sneberg fra da han jobbet i Statoil.
FORFERDELIG: Ordfører i Sandens kommune Stanley Wirak kjenner selv Sneberg fra da han jobbet i Statoil. Vis mer