Hundrevis av nakne kropper:

- Føles veldig naturlig

Fotoprosjektet til den internasjonale kunstneren Spencer Tunick skal gi Dødehavet oppmerksomhet.

NAKENHET: Nakne mennesker tar del i en fotoseanse av den anerkjente kunstneren Spencer Tunick, som del av en kampanje for å øke bevisstheten rundt nødvendigheten av bevaringen av Dødehavet. Foto: Amir Cohen/ Reuters/NTB
NAKENHET: Nakne mennesker tar del i en fotoseanse av den anerkjente kunstneren Spencer Tunick, som del av en kampanje for å øke bevisstheten rundt nødvendigheten av bevaringen av Dødehavet. Foto: Amir Cohen/ Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hundrevis av nakne mennesker dukket plutselig opp midt i ørkenen nær Dødehavet.

Alle var malt hvite fra topp til tå, som en del av det seineste fotoprosjektet til den amerikanske kunstneren Spencer Tunick (54).

- For meg representerer kroppen skjønnhet, liv og kjærlighet, sier Tunick til The Guardian.

Søndag besøkte kunstneren Sør-Israel for tredje gang, som gjest av reiselivsdepartementet, for å øke bevisstheten rundt bevaring av Dødehavet.

- Det føles veldig naturlig når du tar av deg klærne. Du vil liksom ikke ta dem på deg igjen, sier Anna Kleiman (26), som deltok i fotoprosjektet.

KONTRAST: Den anerkjente kunstneren Spencer Tunick, som er kledd i svart, er lett å skille fra resten av folkemengden, der han vandret rundt i ørkenen og ga beskjeder til deltakerne. Foto: Amir Cohen/ Reuters/ NTB
KONTRAST: Den anerkjente kunstneren Spencer Tunick, som er kledd i svart, er lett å skille fra resten av folkemengden, der han vandret rundt i ørkenen og ga beskjeder til deltakerne. Foto: Amir Cohen/ Reuters/ NTB Vis mer

Vil øke bevisstheten

Den anerkjente kunstneren har iscenesatt flere nakenbilder rundt om i verden. Tidligere har han avbildet tusenvis av nakne kropper i det samme området, som følge av at Dødehavet synker omtrent en meter i året.

Mye av vannet har blitt brukt av Israel og Jordan til jordbruk og som drikkevann, mens mineralutvinning og fordamping som følge av klimaendringer har forverret problemet.

ARRESTERT: Etter at dette bilde begynte å sirkulere på nettet tok politiet affære. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Jeg er her for å øke bevisstheten rundt den synkende vannmassen i Dødehavet, og for å gjøre folk oppmerksomme på den økologiske katastrofen som skjer, sier Tunick til CNN.

Rundt 200 personer, både menn og kvinner i alderen 19 til 70 år, er med på fotoprosjektet.

Tunick sier til nyhetsbyrået at han er glad for at han endelig kan jobbe med mennesker igjen, nå som covid-19 avtar, så lenge folk er vaksinerte.

Symboliserer saltstøtter

Dødehavet er en innsjø i Midtøsten, og ligger i en forsenkning mellom Jordan, Israel og Vestbredden.

Fordi vannstanden har sunket, består den sørlige delen av Dødehavet i dag utelukkende av såkalte fordampingsbassenger for mineralutvinning, og regnes ikke lenger som en naturlig vannmasse.

Tunick sier at han valgte å male modellene hvite for at de skulle symbolisere saltstøtter, en referanse til mineralformasjoner som har dukket opp i Dødehavet, og til den bibelske figuren Lots kone, som ifølge 1. Mosebok ble forvandlet til en ekte saltstøtte.

Dødehavet har fått navnet sitt på grunn av det høye saltinnholdet. Vannet i sjøen har klar blå farge, men det er en mettet saltløsning som få organismer kan leve i.

Før vannstanden sank, strakte halvøya al-Lisan seg fra øst mot vest ut i Dødehavets sørlige del. Nord for halvøya var sjøen opp mot 400 meter dyp, mens den sørligere delen var mye mindre og grunnere.

Ettersom vannstanden sank, delte halvøya Dødehavet i to separate deler, og den sørlige delen får i dag kunstig tilførsel av vann fra den nordlige.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer