Foleys mor fikk beskjed om at hun ville bli straffeforfulgt om hun betalte løsepenger

Forteller at hun er «flau og forferdet».

 IKKE FORNØYD:  Moren til James Foley - den amerikanske journalisten som ble halshogd av ISIS-militante 19. august - forteller at hun er «flau og forferdet» over hvordan den amerikanske regjeringen har jobbet med sønnens sak. Foto: AFP
IKKE FORNØYD: Moren til James Foley - den amerikanske journalisten som ble halshogd av ISIS-militante 19. august - forteller at hun er «flau og forferdet» over hvordan den amerikanske regjeringen har jobbet med sønnens sak. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Moren til James Foley, den amerikanske journalisten som ble halshogd av ISIS-militante 19. august , forteller at hun er «flau og forferdet» over hvordan den amerikanske regjeringen har jobbet med sønnens sak.

Diane Foley forteller til CNN at amerikanske myndigheter antydet at selv familiemedlemmer av den gisseltatte kan bli strafferettslig forfulgt om de gir løsepenger for å frigjøre noen som er kidnappet av IS.

- Jeg tror vår innsats for å få Jim frigjort var et irritasjonsmoment for den amerikanske regjeringa. Det virker ikke å være en del av den strategiske interessen til USA, sier mor Foley.

Vil ha unnskyldning
Offentlig ansatte skal ha fortalt til Foleys familiemedlemmer at «de ikke må gå til media», og at «regjeringen ikke vil utveksle fanger», eller gjennomføre «militær aksjon» for å redde noen av de pågrepne, skriver CNN, basert på uttalelser fra Foley.

- Jim ble drept på den mest forferdelige måten. Han ble ofret på grunn av mangel på koordinering, manglende kommunikasjon og mangel på prioritering, sier Diane.

Nå ber Diane om en unnskyldning fra Det hvite hus.

- Jeg ber om at vår regjering lærer av feilene som ble gjort, og at de erkjenner at det finnes bedre måter å behandle amerikanske borgere på, sier hun til CNN.

Avansert propagandaplan
IS er kjent for å drive en avansert propagandakamp, og er blant annet svært aktive på sosiale medier.

Dagbladet har tidligere avdekket hvordan norske islamister og IS-støttespillere bruker nettet til å kommunisere skjult for politiet. IS slapp også for kort tid siden en video hvor de truet med å drepe det skotske gisselet David Haines.

En terror- og sikkerhetsekspert sier til avisa Scotsman at det trolig ikke er tilfeldig at Haines kan bli det neste offeret.

- IS er drevne innen propaganda, og de innser betydningen av å velge en skotte. De håper å kunne vise at Storbritannia er svake og ute av stand til å forsvare sine egne innbyggere, og at det vil bidra til at skottene går mot uavhengighet. IS ønsker seg et svekket Storbritannia, hevder Glees.

USA åpner for luftangrep President Barack Obama fortalte natt til i går norsk tid at USA åpner opp for luftangrep mot IS i Syria «hvor enn de måtte befinne seg».

- Med den nye irakiske regjeringen på plass, og etter samtaler med allierte og Kongressen, kan jeg kunngjøre at USA vil lede en bred koalisjon for å håndtere denne terrortusselen. Vårt mål er klart: Vi skal svekke og til slutt ødelegge IS, sa Obama i talen til det amerikanske folk.

- Vi vil jakte på terrorister som truer landet vårt, uansett hvor de måtte befinne seg. Dette er et helt grunnleggende prinsipp for mitt presidentskap: Det fins ikke noe trygt skjulested for dem som truer Amerika, sa han.

Kritiske røster har påpekt at USA ved å gå til krig mot IS i Syria, løper president Bashar al Assads ærend. Obama er ikke enig og mener økt støtte til de mer moderate kreftene blant opprørerne vil veie opp for dette.

- Vi kan ikke sette vår lit til at Assad skal bekjempe IS. Hans regime terroriserer sitt eget folk og kommer aldri til å gjenvinne legitimiteten det har mistet, sa Obama.

Luftangrep i Irak USA har siden 8. august utført 154 luftangrep mot antatte IS-opprørere i Irak, de fleste av dem mot mål i tilknytning til den strategisk viktige Mosul-dammen, opplyste Pentagon onsdag.

Militærstøtten skal fordeles mellom regjeringen i Bagdad og regjeringen i de kurdiske områdene, og er øremerket opplæring og trening av sikkerhetsstyrkene.