Følg Asbjørns klimapåske

I dag går han seg vill i kildesorteringsorienteringsløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Den amigo-drikkende og miljøbevisste Asbjørn Brekke er tilbake igjen. Sist du så han ga han deg klimatips til jul i sin egen klimakalender. Denne påsken lanserer han ni klimavettregler, inspirert av fjellvettreglene.

Klimavettregel nummer én er: Vis respekt for kildesortering. I dagens legger Asbjørn ut på kildesorterings-orienteringsløp - men det skal vise seg å ikke være noen enkel øvelse.

- Får håper de ikke angriper da, fleiper Asbjørn når han kommer til en konteiner merket «Farlig avfall».

Seinere går han seg vill, og vurderer å grave seg ned i tide i en brøytekant.

Du kan se episodene her på Dagbladet.no og på asbjornsklimavettregler.no.

Asbjørn Brekke presenterer klimavettreglene for Miljøverndepartementets Klimaløftet og Enova, som har som mål å spre kunnskap om klimaendringene.

Slik lyder klimavettregel nummer 1:

Vis respekt for kildesortering

Når du kildesorterer emballasje av plast, metall, glass og kartong, sparer du ressurser! Det sparer for eksempel mellom 1,5 og 2 kilo olje for hver kilo plast du gjenvinner og det betyr sparte klimautslipp. Emballasje av ulike materialer kan bli til ny emballasje eller gjenvinnes til andre produkter. Visste du at isolasjon til hus inneholder resirkulert glassemballasje?
Når vi kildesorterer og leverer alt til gjenvinning sparer vi også uttak av nye ressurser fra naturen — og det er bra for miljø.
Pant alt alltid! Det krever 10 ganger så mye energi å lage en boks av aluminium som å gjenvinne den gamle til en ny boks. Visste du at det i 2008 ble pantet 270 millioner bokser med pantemerke? Det ga 4400 tonn aluminium til nye bokser.
Kanskje en påsketur til gjenvinningsstasjonen er noe for deg? Rydd opp i kjeller og loft og la tingene gjenvinnes fremfor å samle støv og ta plass hos deg. Brukbare ting kan du levere på loppemarked etter påske eller selge på nettet.
Flere tips om kildesortering der du bor finner du på www.sortere.no.