Følg den historiske asteroiden direkte her

Passerer rekordnær jorda klokka 20.25.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samme dag som rundt 1000 mennesker ble skadd av en meteor som entret atmosfæren over Russland, får vi et historisk nærbesøk av en asteroide. Beregninger viser at disse to begivenhetene sannsynligvis ikke har en sammenheng, men er en tilfeldighet.

Kalt 2012 DA14, vil asteroiden passere ca. 28 500 kilometer over jordoverflaten. Dette er den nærmeste passeringen som noensinne er forutsett på forhånd, og innenfor banen til mange satellitter. Den er på sitt nærmeste klokka 20.25, norsk tid.

Bakgrunn: Alt du trenger å vite om den historiske begivenheten

- Det er veldig spennende å være vitne til dette. Dessverre har vi skyer her i Oslo, men i Trondheim og nordover skal det være mulighet for å se den. Men da må du ha kikkert, sier Kaare Aksnes, professor emeritus ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo.

Asteroiden er anslått til å være mellom 50 og 60 meter i diameter, og er derfor ganske liten i romsteinsammenheng.

 HISTORISK NÆR:  Asteroiden DA14 passerer jorda innenfor omløpsbanen til flere satellitter. Grafikk: NASA/ DAGBLADET
HISTORISK NÆR: Asteroiden DA14 passerer jorda innenfor omløpsbanen til flere satellitter. Grafikk: NASA/ DAGBLADET Vis mer

Den blir for lyssvak til å sees med det blotte øyet, og den kan være ekstremt vanskelig å finne for amatører. NASA har imidlertid en direktesending som du kan følge øverst i denne saken.

- Merkelig sammentreff I morgentimene i dag lokal tid ble den russiske millionbyen Tsjeljabinsk rammet av sjokkbølgene til en meteor som brøt lydmuren og knuste mange tusen vindusruter.

Rundt 950 mennesker er så langt meldt skadd, de fleste med blåmerker og kuttskader. Et titall er lagt inn på sykehus.

Professor Aksnes kaller det hele et «merkelig sammentreff», og mener det vil bli en diskusjon blant ekspertene om de to hendelsene har sammenheng.

- Avstanden både i tid og rom er for stor til at man kan tro at disse to objektene har felles opphav. Samtidig tror jeg ikke man skal avskrive dette helt, før man får nøyaktige banedata fra asteroidens passering og fra ildkulen i Russland. Da har man mulighet til å regne seg bakover.

- Bitte liten sjanse for satellitt-treff Heldigvis vil DA14 ikke treffe jorda. Garantert.

På grunn av store avstander er det også feilmarginer, og ifølge Aksnes vil det være umulig å unngå minst 10-20 meter forskjell i faktisk avstand.

Skjermdump: NASA
Skjermdump: NASA Vis mer

- Asteroiden er innenfor de geostasjonære banene til satellitter, og det er en bitte liten sjanse for at den treffer noen av dem. Men det er veldig god plass der oppe. Jeg har ennå ikke sett beregninger som viser at den vil gjøre det, sier Aksnes til Dagbladet.

NASA-avdelingen JPL opplyser for øvrig at ildkula over Russland er den kraftigste registrert siden Tunguska i 1908. Objektet har en foreløpig beregnet diameter på 15 meter, og eksploderte med en sprengkraft på flere hundre kilotonn.