<strong>ÅSTED:</strong> Politet rykket til Åsen skole etter at en person ble skutt i beinet.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ÅSTED: Politet rykket til Åsen skole etter at en person ble skutt i beinet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

21-åring skutt ved Åsen barneskole

«Følg det tyrkiske sporet»

En 21 år gammel mann fikk pistol rettet mot pannen. Ble skutt i beinet.

Publisert

«Følg det tyrkiske sporet.»

Denne kryptiske meldingen tikket inn på en sms til Dagbladet rett i etterkant av alvorlig skyteepisode utenfor Åsen skole på Lørenskog 26. mai i år. Kilden, som tipset Dagbladet, ønsket ikke å gå nærmere inn på hvem som kunne stå bak skytinga av frykt for sin egen sikkerhet.

En 21 år gammel mann var skutt i beinet. Politiet fikk meldingen om skudd avfyrt omtrent klokka 19.30. Ved barneskolen ble det funnet en tomhylse. Politiet satte inn store ressurser på å finne gjerningspersonene. Frykten for en eskalerende konflikt var stor.

Dagbladet kjenner til at det i perioden før skytinga på barneskolen var flere væpnede konflikter mellom ulike aktører i kriminelle miljøer på Oslos østkant og på Lørenskog. To av konfrontasjonene i tiden før, involverte personer med tyrkiske navn.

Kilder i det kriminelle miljøet forteller at temperaturen var på kokepunktet.

Dagen etter skyteepisoden ved Åsen skole ble en 19 år gammel mann pågrepet.

31. mai meldte den andre personen seg for politiet.

Torsdag startet rettssaken i Oslo tingrett. På tiltalebenken satt to menn på 19 og 21 år. Begge er norske borgere med tyrkisk navn.

Video

Oppløpet til skytinga ved Åsen barneskole ble fanget på skolens overvåkingssystem. Dagbladet har gjennomgått flere av fengslingskjennelsene og tiltalen som er knytta til saken og kan nå fortelle hva som skjedde.

På videoen ankommer to personer åstedet ved barneskolen. Den ene personen forsøker å skjule ansiktet sitt. Den andre personen går mot flere personer som oppholder seg ved skolen med en pistol i hånda. Han retter en ladd pistol mot den 21 år gamle mannen. Videoen viser også at et skudd blir avfyrt og at mannen blir truffet i beinet.

Øst politidistrikt gikk bredt ut med en utvidet visitasjonsordre i ryggen. Politiets undersøkelser førte også til et større våpenbeslag i en bruktbilforretning like ved åstedet på Lørenskog.

Usama Ahmad er forsvareren til den eldste av de to tiltalte.

- Min klient erkjenner straffskyld for trusler og for oppbevaring av skytevåpenet, men han erkjenner ikke skyld for kroppsskade, sier Usama Ahmad, som forsvarer den 21 år gamle oslomannen.

<strong>FORSVARER:</strong> Usama Ahmad forsvarer den tiltalte 21-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FORSVARER: Usama Ahmad forsvarer den tiltalte 21-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Han forteller videre at klienten hans vedgår å ha skutt med pistolen, men at det var et uhell at kula traff leggen til offeret i saken.

- Han er veldig lei seg for det som har skjedd. Han hadde aldri en intensjon om å skade han, sier Ahmad til Dagbladet og legger til at hans klient ikke har vært i konflikt med mannen som ble skutt.

Motiv

Mannen som skjøt er tiltalt for kroppsskade, trusler, og for å ha oppbevart ulovlig skytevåpen. Han erkjenner skyld for de to siste tiltalepunktene, men ikke kroppsskade.

Politiadvokat Eline Andreassen sier til avisa at skyteepisoden kan skyldes spenninger i kriminelle ungdomsmiljøer.

Skyteepisoden på Lørenskog skjedde 26. mai i år og saken skal allerede nå prøves for retten.

- Dette er et prioritert felt for politiet, sier Eline Andreassen til Dagbladet.

- Motivet vil vi forsøke å belyse i hovedforhandlingen, sier politiadvokaten.

<strong>HOVEDFORHANDLING:</strong> Eline Andreassen er politiadvokat i Øst politidistrikt og går saken mot den 21 år gamle mannen som er tiltalt for å ha skutt en ung mann i beinet på Åsen skole i Lørenskog, den 26. mai i 2020. Usama Ahmad forsvarer den tiltalte 21-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
HOVEDFORHANDLING: Eline Andreassen er politiadvokat i Øst politidistrikt og går saken mot den 21 år gamle mannen som er tiltalt for å ha skutt en ung mann i beinet på Åsen skole i Lørenskog, den 26. mai i 2020. Usama Ahmad forsvarer den tiltalte 21-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Forsvarsadvokat Ahmad mener en skyteepisode som fant sted ei uke før hendelsen på Åsen skole, kan være med på å kaste lys over motiv og forløpet. Dette skal være en sak som fremdeles er under etterforskning og forsvaret ønsker å stevne en etterforsker fra Oslo-politiet.

Fredag er satt av til bevisførsel i saken om skytinga ved barneskolen på Lørenskog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer