- Følg ditt hjerte, Haakon!

Biskop Rosemarie Köhn gir kronprins Haakon støtte i debatten om hans privatliv. - Kronprins Haakon må følge sitt hjerte - uansett!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirken har fått kritikk for ikke å ha mening i debatten rundt kronprins Haakons forhold til Kristiansand-jenta Mette-Marit Tjessem Høiby. I tillegg er det flere, med tidligere statsminister Per Borten i spissen, som mener at ikke bare kronprinsen og hans familie skal bestemme hvem han skal gifte seg med.

Nå tar biskop Rosemarie Köhn bladet fra munnen.

- Når noen fra et kongehus gifter seg, er det i utgangspunktet en offentlig sak. Det er viktig å tenke gjennom, og diskutere, konsekvensene av et slikt ekteskap. På en måte er det greit at flere tas med på råd i en slik beslutning, men ekteskap er en personlig sak i seg selv, mener Köhn.

- Kronprins Haakon er en voksen mann, som må følge sitt hjerte. Dypest sett er dette noe han må bestemme selv, så får han ta eventuelle konsekvenser av det. Men nå må vi gi ham fred til å tenke seg om, sier Köhn til Dagbladet.

Opplagt konge

Staben ved Slottet og kongefamilien har til nå ikke kommentert debatten rundt kronprins Haakons kjærlighetsliv. I går kom et smilende og opplagt kongepar til «løvens hule», festmiddag i Norsk Redaktørforening på SAS-hotellet i Oslo.

- Hva synes kongeparet om debatten som pågår ? spurte pressen.

Kong Harald slo ut med armene og smilte bredt:

- Det tar vi en annen gang, sa kongen før han satte seg mellom Dagsavisen-redaktør Steinar Hansson og leder i forsvarskomiteen, Hans J. Røsjordet.

Dagbladet vet at kongeparet er informert om kronprinsens forhold til Mette-Marit fra første stund. Mette-Marit har en tre år gammel sønn med en mann som tidligere er straffedømt for flere forhold.

- Ikke en kirkesak

Rosemarie Köhn erkjenner at hun ser problemer med at kronprinsen, som også blir øverste leder for kirken når han blir konge, eventuelt gifter seg med en alenemor.

- Men samtidig skal ikke dette være avgjørende. Han må kunne gifte seg med en alenemor, på lik linje med andre personer i samfunnet, sier hun.

Biskop i Sør-Hålogaland, Øystein Ingar Larsen, synes tradisjonen med at kongen rådfører seg med regjeringen er god.

- Haakons valg av livsledsager er ikke en spesiell kirkesak. Hvem kronprinsen gifter seg med, er en sak for kongen. Det er ikke kirkas ansvar å mene noe om dette. Saken er ikke en privatsak, men jeg mener det er riktig at kongen spør regjeringen til råds, ikke kirken. Kronprinsen bør kunne følge hjertet sitt, sier Larsen, som mener Haakon definitivt må kunne gifte seg med en alenemor.

- Debatten har fått en slagside. Jeg vil heller framheve det som en kvalitet ved Mette-Marit at hun har tatt et slikt ansvar for barnet sitt. Jeg har i det hele tatt stor respekt for eneforeldre som bærer fram barnet og tar ansvar for det.

- Ikke en privatsak

Biskop i Møre, Odd Bondevik er veldig ordknapp overfor Dagbladet, mens biskopene Gunnar Stålsett i Oslo og Ola Steinholt i Nord-Hålogaland ikke vil kommentere saken overfor Dagbladet.

Sokneprest Einar Gelius i Vålerenga kirke er ikke i tvil om at kronprinsens kjærlighetsliv er en offentlig sak.

- Dette er ingen privatsak. I denne saken er det viktig med åpenhet. Spekulasjonene som foregår nå er bare ødeleggende. Slottet ville være tjent med å kommentere forholdet. Min personlige mening er at det som skjer nå ikke akkurat er med på å styrke monarkiet, sier Gelius.

<B>STØTTER HÅKON:</B> Rosemarie Køhn.