Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Følg finansministerens redegjørelse for statsbudsjettet 2010

- Vi har bestått prøvene i finanskrisa så langt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Klokka ti legger finansminister Kristin Halvorsen fram statsbudsjettet for 2010. Dagbladet dekker redegjørelsen direkte.

* Det åpnes nå for en kommentarrunde for de ulike partigruppene. Innlegg skal begrenses til fem minutter. Finansminister og/eller statsminister kan avslutte med en kommentar på tre minutter, sier stortingspresident Dag Terje Andersen.

* - Renta som nå er historisk lav, vil etter hvert økes igjen. Styringsrenta vil økes. Det normale nivået for styringsrenta skal være på mellom fem og seks prosent.

* - Regjeringen regner med at Norge får ordnet innsynsavtaler med såkalte skatteparadiser, sier finansministeren.

* - I en tid der det har vært grunn til å frykte at de rike landa har nok med seg selv, er det viktig at vi trapper opp fattigdomsinnsatsen. Bistandsbudsjettet økes derfor med 1,2 milliarder kroner.
Bistandsbudsjettet økes til 1,08 prosent av BNP.

* - Den internasjonale krisa har rammet mange land hardt. Norge har stilt nye lånemidler til disposisjon. Vi har gitt løfter om bilaterale lån til Island og Latvia.
480 millioner Euro er beløpet som gjøres tilgjengelig for Island

* 1,4 milliarder går til asylmottak. 400 millioner skal øremerkes enslige mindreårige asylsøkere

* - Rusfeltet og omsorgssektoren styrkes. Investeringstilskuddet til sykehjem og omsorgsboliger øker, sier Halvorsen.
Maksprisen på barnehage endres ikke.

* Nasjonal transportplan fra 2010 til 2019 er 100 millioner høyere enn forrige transportplan. Forslaget innebærer en økning for Statens vegvesen på 23 prosent.

* Det foreslås å øke avgiftene på alle tobakksvarer med fem prosent i 2010. Det vil gi 250 millioner kroner neste år.

* 20 millioner kroner skal brukes på tilskuddsordningen slik at forhandlerne i distriktene kan kjøpe inn drivstoff til en lavere pris.

* Det innføres et arealbasert system for formuesverdsetting av bolig. Som tar sikte på å fastsette ligningsverdi av egen bolig til 25 prosent av omsetningsverdi.

* Regjeringen gjør endringer i hvordan verdien av boliger regnes i forhold til formueskatten,. - Forslaget omfordeler fra by til land, fra vestlige til østlige bydeler i oslo. Og fra høyinntekts- til lavinntektsgruppe, sier Halvorsen.

* Halvorsen går nærmere inn på formueskatten, som Høyre raste mot tidligere i morges.

* Kommunene får en økt tilførsel av totalt åtte milliarder kroner, og kan sies å være en budsjettvinner.

* - Tidlig innsats skal bistå de som sliter med å knekke lese- og regnekodene, før det utvikler seg til et problem de drar med seg ut i skoleløpet. Det er viktig for å hindre frafall senere.

* Antall studieplasser økes. 2600 nye plasser fra høsten 2010. Fedres rettigheter til fedrekvote loves også utvidet.

* - Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til forskning og utvikling. Det skal utgjøre 0,97 prosent av BNP innen 2010.

* Skatte og avgiftssystemet skal fremme miljøet. Endringene fra 2007-budsjettet virker, sier finansministere.

* Halvorsen omtaler klimaproblemene som en like stor utfordring i fremtiden, som finanskrisa var.

* Halvorsen åpner for at oljepenger som er inkludert i statsbudsjettet kan reduseres.

* - Handlingsregelen for oljepengene tilsier ikke at vi skal spare. Vi skal bruke mindre enn forventet i gode tider, og mer i nedgangstider.

* 2009 har gått bra oppsummerer Halvorsen. - Arbeidsledigheten har vært stabil. Ingen land i Europa har lavere arbeidsløshet enn i Norge. Vi har bestått prøvene i finanskrisa så langt.

* - Vi har jobbet på spreng for å finne riktige tiltak til riktig tid. Satsingene for 2010 må sammenlignes med 2009 før de ekstraordinære tiltakene tok sted.

* Kristin Halvorsen entrer talerstolen 10.10. Halvorsen åpner med fjorårets finanskollaps og utfordringer i den forbindelse.
- Myndighetene forhindret at flere ble rammet med sine krisetiltak, sier Halvorsen.

* Dag Terje Andersen presenterte Kristin Halvorsen, før Knut Storberget avbrøt ham og tok over for å fremlegge ytterligere proposisjoner.

* Dag Terje Andersen og Knut Storberget åpnet i stortingssalen.

* Trine Schei Grande og Abid Q. Raja legger frem sine forslag.

- Det er et krevende budsjett i en krevende tid. Vi regner med at arbeidsløsheten stiger i 2010, sa finansminister Kristin Halvorsen (SV) til Dagbladet i dag morges.

De foreløpige lekkasjene fra budsjettet finner du her.

- Dette vil vil ramme mange familier og pensjonister, sier Jan Tore Sanner (H) om regjeringens formueskatt. Les mer om Høyres reaksjon her.

STATSBUDSJETTET 2010: Kristin Halvorsen redegjør for Regjeringens statsbudsjett 2010 kl 10.00.
Foto: Torbjørn Grønning
STATSBUDSJETTET 2010: Kristin Halvorsen redegjør for Regjeringens statsbudsjett 2010 kl 10.00. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling