Følg nissen direkte - på radar

Oberst beordret nissesporing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Lurer du på hvor nissen er i dag? Da er du neppe den eneste. North American Aerospace Defense Command (NORAD) følger også nøye med på hva den rødkledde herren holder på med det neste døgnet.

Det hele begynte ved en feiltakelse i 1955, skriver Sky News.

Feil nummer til nissen

En liten gutt kom over en reklameplakat som oppfordret barna til å ringe nissen. Han slo nummeret, men dette var skrevet feil så han endte opp hos NORAD, en militær organisasjon som har ansvaret for luft- og sjøforsvaret til USA og Canada.

Det nummeret gutten ringte var nødtelefonnummeret til organisasjonen, og i stedet for å ta en rolig prat med nissen skapte han i stedet panikk. Men NORAD-sjefene på den tiden oberst Harry Shoup ville ikke skuffe guttungen. Derfor beordret han staben til å bruke satellitter for å spore julenisssen.

Med nissen på radar

Obersten skapte en tradisjon den gangen og i dag kan barn over hele verden følge med på nissens bevegelser på nettet, eller ved å ringe NORAD. Organisasjonen bruker fire høyteknologiske systemer til å spore den rødkledde med det store skjegget. Han blir fulgt på radar, satelitter, nissekameraer og kampfly.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer