Følg nissen direkte - på radar

Oberst beordret nissesporing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lurer du på hvor nissen er i dag? Da er du neppe den eneste. North American Aerospace Defense Command (NORAD) følger også nøye med på hva den rødkledde herren holder på med det neste døgnet.

Det hele begynte ved en feiltakelse i 1955, skriver Sky News.

Feil nummer til nissen

En liten gutt kom over en reklameplakat som oppfordret barna til å ringe nissen. Han slo nummeret, men dette var skrevet feil så han endte opp hos NORAD, en militær organisasjon som har ansvaret for luft- og sjøforsvaret til USA og Canada.

Det nummeret gutten ringte var nødtelefonnummeret til organisasjonen, og i stedet for å ta en rolig prat med nissen skapte han i stedet panikk. Men NORAD-sjefene på den tiden oberst Harry Shoup ville ikke skuffe guttungen. Derfor beordret han staben til å bruke satellitter for å spore julenisssen.

Med nissen på radar

Obersten skapte en tradisjon den gangen og i dag kan barn over hele verden følge med på nissens bevegelser på nettet, eller ved å ringe NORAD. Organisasjonen bruker fire høyteknologiske systemer til å spore den rødkledde med det store skjegget. Han blir fulgt på radar, satelitter, nissekameraer og kampfly.

Fram til i går kunne man også sende e-post til nissen. Men i dag er han så opptatt med å fylle sleden sin med gaver at han ikke har tid til å svare, skriver NORAD på sine hjemmesider.

TEXAS-NISSE: Dette kjøretøyet brukte nissen da han var i Texas. Foto: AFP/SCANPIX
TEXAS-NISSE: Dette kjøretøyet brukte nissen da han var i Texas. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Mer enn 750 frivillige jobber skift for å kunne fortelle barna hvor nissen er akkurat nå.

Lurer du på hvor nissen er, kan du følge med på NORADs egen nisseside.

Følg nissen direkte - på radar
TRADISJONELT: Da nissen ble sett i Finland brukte han den mer tradisjonelle sleden.