Følg Nokas-belæringen direkte

I dag skal NOKAS-dommer Daniel Lunde belære juryen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

inc(\'dbtv\',\'/live/\'); ?>

(Dagbladet.no): På fredag konsentrerte forsvarerne i NOKAS-saken seg om å argumentere for at David Toskas ranslag ikke var noen organisert kriminell gruppe. Derfor er det knyttet stor spenning til hva dommeren vil omtale ranslaget som i dagens rettsbelæring.

Rettsbelæringen starter klokken 10.00 i dag, og Dagbladet.no sender den live.

Juryen skal svare på 40 skyldspørsmål, det mest sentrale er om de tiltalte kan dømmes for ranet, for at politimannen Arne Sigve Klungeland ble drept under ranet og om de tiltalte har vært deltakere i en organisert kriminell gruppe.

Deltakerne i ranet kan få skjerpet straff med hjemmel i straffelovens paragraf 60 a om juryen faller ned på «mafiaparagrafen».

Alle de 13 er tiltalt også etter denne lovparagrafen, som kan medføre inntil fem års ekstra fengsel. Advokat Øystein Storrvik - forsvarer for David Toska - startet den juridiske argumentasjonen mot aktoratets syn på anvendelsen av paragraf 60 a på fredag. Et av hans resonnementer er at det ikke har noen mening å bruke denne skjerpende straffebestemmelsen i en sak - et grovt ran med døden til følge - der strafferammen allerede er 21 års fengsel, det vil si lovens strengeste straff, skriver NTB.

Fem ønsker frifinnelse?

Forsvarerne i NOKAS-saken har i Gulating lagmannsrett lagt ned påstand om at fem av de 13 tiltalte må frifinnes for tiltalen etter ranet den 5. april 2004.

Følg Nokas-belæringen direkte

Forsvarernes prosedyrer ble avsluttet torsdag med at advokat Joakim Ronold la ned påstand om at lagretten må svare nei på skyldspørsmålet for hans klient William Pettersen, også omtalt som «skipperen» på «Gamle Henningsvær». Tidligere har fire andre forsvarere lagt ned samme påstand for Metkel Betew, Ikmet Kodzadsiku, Alf Henrik Christensen og Thomas Thendrup, som alle nekter at de deltok i ranet.

40 skyldspørsmål

Lagrettens ti medlemmer vil ha til sammen 40 skyldspørsmål å ta standpunkt til når trekker seg tilbake for å avgjøre skyld og eventuell uskyld i NOKAS-saken. Alle de 13 tiltalte er tiltalt for grovt ran eller medvirkning til grovt ran. Erling Havnå er i tillegg tiltalt for ranet av Postens brevsenter i Oslo den 27. oktober 2004. Det er dette hovedspørsmålene handler om.

I tillegg skal lagretten besvare tilleggsspørsmål. For elleve av de tiltalte i NOKAS-saken gjelder dette om deres lovbrudd hadde døden til følge. Politimannen Arne Sigve Klungland ble under ranet drept av et skudd fra Kjell Alrich Schumann. David Toska og Kjell Alrich Schumann er de eneste som har erkjent straffskyld for dødsfølgen. Thomas Ingebrigtsen og William Pettersen er ikke tiltalt for dødsfølgen, skriver NTB.