Følg rettssaken direkte her

Live video fra det som skjer i tingretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter planen blir retten satt i sal 250 i Oslo tinghus presis klokka 09 i dag. Før de to fagdommerne og de tre lekdommerne kommer inn, har alle de andre aktørene og tilhørerne tatt plass i den spesialbygde salen.

Noe av det aller første som skjer er at Anders Behring Breivik formelt skal bekrefte sine personalia - navn, bosted, yrke og inntekt.

Det er ventet at han her vil benytte første anledning til å erklære at han ikke anerkjenner det norske rettssystemet.

- Om han skal gjøre et poeng av en slik lekse om domstolens manglende habilitet, må det komme før retten selv har erklært seg habil og domfør, sier strafferettsekspert John Christian Elden, som også er bistandsadvokat.

«Skyldig»? Etter den formelle innledningen vil aktoratet lese opp den gruoppvekkende tiltalen mot Breivik, der hvert drap på Utøya er beskrevet, skudd for skudd.

- Tiltalen er svært lang, hele 18-sider, så bare opplesingen vil trolig ta en til to timer, sier Elden.

Så vil dommeren spørre Breivik hvordan han stiller seg til tiltalen, i utgangspunktet et ja/nei-spørsmål.

- I en vanlig rettssak om tvungent psykisk helsevern vil tiltalte her ikke bli spurt om han er skyldig, men bare bli spurt om han erkjenner de faktiske forholdene. Jeg er spent på hvordan dommerne gjør dette i denne spesielle saken. Breivik har som kjent tilstått selve handlingene men ventes å svare «nei» på et direkte spørsmål om straffskyld siden han argumenterer med nødverge, forklarer advokaten.

Lyd og video Mesteparten av rettens tid  i dag - trolig nesten fire timer - vil bli brukt på aktoratets innledningsforedrag.

Statsadvokat Svein Holden vil i fem bolker legge fram påtalemyndighetens nær kronologiske skisse av terroristen og massedrapene.

Aktoratet kommer også til å spille av overvåkningsvideo fra bombeangrepet i Regjeringskvartalet og et rystende lydopptak fra en telefonsamtale med en person på Utøya. I tillegg kommer trolig Breiviks propagandavideo som ble spilt inn i forbindelse med manifestet, til å bli vist.

- Aktor har signalisert et omfattende innledningsforedrag, der de også fører en del bevis. Det er ikke helt vanlig, men kurant i en sak der forholdene ikke er omstridt, sier Elden.

Til slutt vil forsvarer Geir Lippestad holde sitt, noe kortere, foredrag, som i stor grad er et svar på aktors innledning.

- Det er her det skal klargjøres hva som er tviste-temaer. Vi forventer at forsvarer vil si at Breivik har gjort alt dette - med vitende og vilje - og at han så det som nødvendig i en slags nødvergelogikk. De kommer til å insistere på at Breivik er tilregnelig, sier Elden.

Ingenting tyder på at retten rekker å begynne på Breiviks forklaring før i morgen. Etter at retten heves i dag blir det avholdt en pressekonferanse med aktørene.

AKTORATETS DAG: Innledningsforedraget til statsadvokat Svein Holden kommer til å ta mest tid i dag. Breiviks forklaring starter trolig i morgen. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
AKTORATETS DAG: Innledningsforedraget til statsadvokat Svein Holden kommer til å ta mest tid i dag. Breiviks forklaring starter trolig i morgen. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer