NYTTIG FOR JAKTLAG: Tidligere kunne jaktlag og andre turgåere ringe "ulvetelefonen" for å sjekke om det var rovdyr i nærheten av der de skulle ferdes. Nå blir denne informasjonen tilgjengelig i et interaktivt nettkart som oppdateres et par ganger i døgnet med ulvenes posisjon. Arkivfoto: SCANPIX
NYTTIG FOR JAKTLAG: Tidligere kunne jaktlag og andre turgåere ringe "ulvetelefonen" for å sjekke om det var rovdyr i nærheten av der de skulle ferdes. Nå blir denne informasjonen tilgjengelig i et interaktivt nettkart som oppdateres et par ganger i døgnet med ulvenes posisjon. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

Følg ulven på nettet

Se på kartet hvor GPS-rovdyrene er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå kan du følge ulvens bevegelser via nettsiden ulveweb.

I den nye kartløsningen kan jegere og andre som er interessert i rovdyr følge ulver som er merket med GPS-sender.

- Det er stor interesser blant folk for rovdyr generelt, og ikke minst for ulv. Vi synes det er fint å kunne vise de dataene som er innhentet slik at folk kan følge med selv, sier seniorrådgiver Morten Kjørstad i Direktoratet for naturforvaltning til NTB.

Norske og svenske myndigheter har samarbeidet om prosjektet. Det er Sveriges Lantbruksuniversitet som har laget kartløsningen i ulveweben, eller vargweben som den heter på svensk.

Ikke bekymret

Foreløpig kan man følge ni ulv i Norge og Sverige.

Flere merkede ulver skal legges inn i kartsystemet utover høsten.

Direktoratet er ikke bekymret for at opplysningene skal kunne misbrukes av ulvemotstandere.

- Vi ønsker å spille med åpne kort. Vi har heller ingen grunn til å tro at rovdyrmotstandere skal ønske å bruke opplysningene til ulovlige aktiviteter, sier Kjørstad.

Ulveweben viser de siste posisjonene på noen av de GPS-merkede ulvene i Norge og Sverige.

Hver rute er 10 ganger 10 kilometer. Dato og tidspunkt for siste posisjon av en eller flere ulver blir angitt i den aktuelle ruta.

- Posisjonen blir ikke oppdatert fortløpende, men trolig noen få ganger i døgnet, sier seniorrådgiveren.

Det kan oppstå perioder hvor kartet ikke blir oppdatert, fordi ulvene befinner seg utenfor mobildekningsområdet, og dermed sendes det ikke nye posisjoner.

Avløser ulvetelefonen

Å følge GPS-merkede dyr er ikke noe nytt. Tidligere var opplysningene tilgjengelige i ulvetelefonen til Norges Jeger- og Fiskerforbund.

- Formålet er det samme, det er bare den tekniske løsningen som er ny, sier Kjørstad.

Spesielt jegere kan ha nytte av å følge med på hvor ulven befinner seg.

- Folk som skal gå på jakt i de aktuelle områdene vil få en mulighet til å få oppdatert informasjon. Slik kan de prøve å hindre at hundene kan bli skadd, sier Kjørstad.

(NTB)