Følg Venus-passasjen direkte her

Livesendinger fra hele verden viser den historiske begivenheten som finner sted ved midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får du tatt fine bilder av Venus-passasjen? Send dem til gba@dagbladet.no.

(Dagbladet): I natt kommer Venus til å passere rett foran sola for siste gang i vår levetid. Og værmeldinga er begredelig. Med unntak av deler av Nord- og Sør-Norge, må mange belage seg på overskyet vær når jordas søsterplanet foretar den historiske passasjen.

TETT PÅ: Et nærbilde av Venus under passasjen i 2004. Foto: Foto: SST
TETT PÅ: Et nærbilde av Venus under passasjen i 2004. Foto: Foto: SST Vis mer

Se værmelding i en faktaboks til høyre.

Heldigvis finnes det gode alternativer. I videovinduet over kan du følge Venus mens den i løpet av sju timer - fra midnatt til sju om morgenen - skygger for en ørliten del av sola. I venstremargen kan du velge utkikkssteder fra Svalbard til Sandnes.

Sendes fra verden over For Nord-Norges del, som har midnattssol, vil passasjen være synlig i sin helhet, mens de i sør må vente til sola står opp en gang i perioden mellom to og fire. Du kan finne tidspunkter for der du bor i faktaboksen under artikkelen, eller på nettstedet transitofvenus.nl.

INFO: Passasjen er synlig i sin helhet fra Nord-Norge, mens resten av landet må vente til soloppgang. Se faktaboks under saken for tidspunkter der du bor. Grafikk: Dagbladet/Kjell Erik Berg
INFO: Passasjen er synlig i sin helhet fra Nord-Norge, mens resten av landet må vente til soloppgang. Se faktaboks under saken for tidspunkter der du bor. Grafikk: Dagbladet/Kjell Erik Berg Vis mer

Skulle uhellet virkelig være ute, og hele Norge dekket av skyer, finnes det et utall sendinger med videobilder fra andre deler av verden. Du kan blant annet følge Discovery News' dekning fra Hawaii her, eller NASAs feed her. Om det ikke holder, finnes en lang liste over andre sendinger her.

Se det selv Er været og våkenheten god i morgentimene? Da kan du komme deg ut og se begivenheten direkte. Se faktaboksen under artikkelen for en rekke arrangementer som finner sted omkring i landet. Bare husk at du aldri må se på sola med ubeskyttede øyne.

Bladet Sky and Telescope har en grundig artikkel på hvordan du kan oppleve passasjen med synet i behold.

Og her kan du lese om hvordan du fotograferer passasjen på en trygg måte.

Venus-passasjer, som du kan lese mye mer om her, er en av de aller sjeldneste himmelbegivenhetene som det er mulig å forutse. De inntreffer i «par» med åtte års mellomrom, men mellom hvert av disse parene går det enten 105,5 eller 121,5 år.

Derfor er det sjeldent Siden forrige Venus-passasje var i 2004, kommer ikke den neste før i 2117. Med mindre det kommer enestående gjennombrudd innen medisin, er det lite trolig at særlig mange får en ny sjanse til å oppleve det.

- Venus' omløpsbane heller litt i forhold til jordas, så den «bommer» vanligvis på sola. Vi får bare en passasje når ting stiller seg helt presist på linje, sier astronom Phil Plait, godt kjent for nettstedet Bad Astronomy, til Dagbladet.

I likhet med viserne på en klokke, beveger jorda og Venus seg om et felles sentrum med ulik hastighet. Derfor legger de seg på linje med regelmessige og forutsigbare mellomrom.

BAD ASTRONOMY: Astronom og «Bad Astronomy»-blogger Phil Plait forklarer hvorfor Venus-passasjen inntreffer så sjeldent. Foto: Privat
BAD ASTRONOMY: Astronom og «Bad Astronomy»-blogger Phil Plait forklarer hvorfor Venus-passasjen inntreffer så sjeldent. Foto: Privat Vis mer

- Den store viseren bruker én time på å gå rund, mens den lille trenger tolv. Dette tvinger dem til å stille seg på linje hver time pluss noen minutter. Slik er det også med Venus og jorda, bortsett fra at mønsteret er mer komplisert, forklarer Plait.

Plait skal selv være vert for en direktesending som du kan følge her.

Anklaget for fusk På 1600-tallet var avstanden mellom jorda og sola ett av de heteste spørsmålene innen astronomi. Og etter at Jeremiah Horrocs innså at Venus-passasjene kunne brukes til å måle denne distansen, har astronomer reist ut på farefulle ferder.

GRUNNEN: Årsaken til at Venus så sjeldent passerer rett foran sola, sett fra jorda, er at planetene ikke ligger på samme plan i solsystemet. Venus' omløpsbane heller litt. Grafikk: ips.gov.au
GRUNNEN: Årsaken til at Venus så sjeldent passerer rett foran sola, sett fra jorda, er at planetene ikke ligger på samme plan i solsystemet. Venus' omløpsbane heller litt. Grafikk: ips.gov.au Vis mer

Astrofysiker Kaare Aksnes har skrevet en artikkel for Dagbladet om noen av de viktigste ekspedisjonene, blant annet den utført av  Maximillian Hell, ungarsk astronom og jesuittprest, som foretok observasjoner fra Vardø i 1769.

Målingene hans var så gode at han ble anklaget for å ha pyntet på resultatene. Først 100 år etter ble han renvasket.

VIKTIG: Husk godkjente solførmørkelsesbriller om du skal se passasjen direkte. Å se på sola uten beskyttelse kan medføre alvorlige synsskader i løpet av et øyeblikk. Foto: AP Photo/Rajesh Kumar Singh/SCANPIX
VIKTIG: Husk godkjente solførmørkelsesbriller om du skal se passasjen direkte. Å se på sola uten beskyttelse kan medføre alvorlige synsskader i løpet av et øyeblikk. Foto: AP Photo/Rajesh Kumar Singh/SCANPIX Vis mer

I dag er avstanden til sola kjent ned til noen titalls meter, og astronomer har god oversikt over distansene til de andre planetene. Venuspassasjen har likevel vitenskapelig verdi utover det historiske suset.

Finne andre planeter Et av dagens heteste spørsmål innen astronomi er planeter som går i bane rundt andre stjerner, såkalte eksoplaneter. Mange av disse blir oppdaget ved at de passerer foran sin egen sol og demper lyset bittelitt - akkurat som Venus kommer til å gjøre.

Siden Venus likner jorda i mange henseender og har en kjent komposisjon og sammensetning, kan passasjen bidra til å gjøre modellene og metodene for planetjakt bedre. Og en gang i framtida kan astronomer kanskje finne den hellige gralen: En jordliknende planet, akkurat i passe avstand fra stjernen, med en atmosfære som har «fingeravtrykkene» til liv.

VAKKERT: Får du tatt bilder av passasjen? Send dem til gba@dagbladet.no.  AFP PHOTO/Stan HONDA
VAKKERT: Får du tatt bilder av passasjen? Send dem til gba@dagbladet.no. AFP PHOTO/Stan HONDA Vis mer

- Flere og flere «superjordkloder» oppdages med teleskoper som Corot og Kepler, og mange modeller forsøker å reprodusere det vi ser. Venus-passasjen blir en test for å finne ut hvor gode disse modellene er, sier planetekspert Thomas Widemann ved Observatoire de Paris til Dagbladet.