Følger i lillesøster Annes fotspor

Storesøsteren til Anne Enger Lahnstein er på vei til Stortinget for Senterpartiet. I dag ble hun toppnominert i Oppland etter kamp om førsteplassen. - Jeg var litt bekymret, men nå er jeg glad, sier Inger til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inger S. Enger kjempet mot fylkesleder i Oppland Sp, Kari Hølmo Holen i nominasjonsvalget. Inger S. Enger vant soleklart med 64 mot 16 stemmer. Det hele endte med at motstanderen ble dyttet ned på en femteplass, hvor hun ikke har en sjanse til å få stortingsplass.

Men for Inger S. Enger er situasjonen helt annerledes. Ifølge en meningsmåling MMI utførte for Dagbladet og NRK denne måneden er hun sikret den siste plassen på Opplands-benken til høstens valg. Men det er forskjell på valg og meningsmålinger, understreker snart pensjonert topppolitisk veteran Anne Enger Lahnstein.

- Følg din egen stil

- Oppland har alltid vært et av de sikreste fylkene for Senterpartiet, men alle må stå på for å vinne mandatet, sier Anne Enger Lahnstein til Dagbladet.no.

- Hva synes du om din søsters toppnominasjon?

- Jeg synes det er hyggelig at Opppland Sp har nominert henne. Hun er en erfaren politiker som har vært ordfører i åtte år i Gausdal. I tillegg er hun leder av Senterkvinnene og sitter i sentralstyret til partiet og Kommunens Sentralforbund, sier Lahnstein.

Hun tror ikke storesøsteren, som er 17 måneder eldre enn henne selv, trenger så mange råd med på veien.

- Hun må finne sin egen vei. Hvis hun kommer inn på Stortinget takker jeg samtidig for meg 16 år der, sier lillesøsten.

Inger S. Enger tok ingenting for gitt da nominasjonsmøtet begynte i dag. Selv om hun var nominert som toppkandidat, var hun bekymret for hva som kunne skje på møtet.

- Jeg tar aldri ting på forskudd. Det er ikke min natur. Jeg var absolutt ikke sikker på å bli valgt, men nå er jeg glad, sier Enger.

Da Dagbladet.no snakket med henne noen timer etter møtet kom det blomster og gratulasjoner på døren hennes i Gausdal.

Samferdsel og EU

Sin EU-motstand har hun felles med sin mer kjente søster, som ble kalt Nei-Dronninga da EU-kampen var på sitt heteste i 1994.

- Men det er ikke det jeg planlegger å drive valgkamp på. Hadde det vært EU-tider i landet, hadde vi nok fått to representanter fra Oppland på Stortinget, men det er det ikke, sier Inger S. Enger.

Likevel vil hun ikke unngå å diskutere EU-spørsmålet i valgkampen dersom noen av hennes politiske motstandere utfordrer henne til det.

Når EU ikke er valgkamptema er det samferdsel og norske kommuners elendige økonomiske vilkår som opptar henne. Det vil også være hennes fremste valgkampsaker.

- Men samferdsel er vel ikke særlig sexy tema?

- Det er riktig, sier Enger og ler, men hun understreker at samferdsel er mer enn bare biler som skal kjøre framover.

- En god samferdselspolitikk er viktig for at en god næringsutvikling i distriktene. NSB går i feil retning ved at de kutter ned på avgangene og ikke satser mer på dobbeltspor.

Inger S. Enger vil ha dobbeltspor fram til Lillehammer, og ønsker mer penger til å forbedre E6 gjennom Gudbrandsdalen og E16 gjennom Valdres. Uten en opprustning av disse veiene, frykter hun det går ut over næringslivet og turismen i regionen. Men ingen av forslagene er tatt med i Nasjonal Transportplan som

skal vedtas i vår. Når det er gjort, skal den gjelde i 12 år.

Holder kontakten

Om sin lillesøster har hun bare positivt å si.

- Vi har god kontakt og snakker sammen stadig vekk. Trenger jeg det, får jeg helt sikkert gode råd av henne, sier Inger og Anne.

Hennes sterke sider mener hun er sin lokalpolitiske erfaring.

- Det er lokalpolitikerne som vet best hvor skoen trykker. Det er alt for få med ny lokalpolitisk erfaring på Stortinget, og det er synd.

Fra i dag fokuserer hun på valgkamp, selv om det mest hektiske valgkamparbeidet staret mot slutten av sommeren.

- Blir du en kopi av din søster?

- Jeg har ingen planer om å kjøre i min søsters løp. Lokalpolitikk har alltid vært viktig for meg. Jeg kommer ikke til å bli en frontfigur som skal ha en mening om alle saker, sier hun.

Hun utelukker likevel ikke at hun med tid og stunder kan komme til å tenke seg en enda mer framtrende rolle i rikspolitikken. Men først må hun bli valgt inn på Stortinget i høst.

<B>POLITISKE SØSTRE: Anne Enger Lahnstein og Inger S. Enger.