Karanteneregler:

Følger ikke europeiske coronaråd

Det europeiske smittevernkontoret anbefaler nå at fullvaksinerte personer kan reise uten å sitte i karantene. Helsedirektoratet vil likevel ikke anbefale endringer i de norske karantenereglene.

BEKYMRET: Fredag 16. april ble den indiske mutasjonen av covid-19 påvist i Bergen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det europeiske smittevernkontoret (ECDC) anbefaler onsdag at fullvaksinerte personer kan reise uten å sitte i karantene. Det skriver de i en ny rapport.

De peker særlig på at vaksinene som tas i bruk i Europa, har vist seg å være effektive mot alvorlig sykdom og smittespredning.

Anbefalingen om karanteneunntak gjelder imidlertid ikke for innbyggere i land der det er høy spredning av såkalte «fluktmutasjoner», som den brasilianske og sørafrikanske virusvarianten.

Må avklares

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at det ikke er aktuelt for Helsedirektoratet å anbefale regjeringen å følge ECDCs anbefalinger.

- Man diskuterer nå endringer i doseintervall i mange land i lys av stadig mer kunnskap om vaksineeffekt og behovet for å vaksinere flest mulig raskest mulig i Europa, sier han og legger til:

- Dette kan selvsagt få betydning for arbeidet med vaksinesertifikater, men det smittevernfaglige grunnlaget må avklares svært godt før det er aktuelt å anbefale endringer i de norske karantenereglene, sier Nakstad.

Han peker på at smittenivået er svært ulikt i forskjellige land og at man kan risikere mer spredning av muterte virus hvis en enkeltdose ikke beskytter tilstrekkelig godt mot å bli smittet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer