Karanteneregler:

Følger ikke europeiske coronaråd

Det europeiske smittevernkontoret anbefaler nå at fullvaksinerte personer kan reise uten å sitte i karantene. Helsedirektoratet vil likevel ikke anbefale endringer i de norske karantenereglene.

BEKYMRET: Fredag 16. april ble den indiske mutasjonen av covid-19 påvist i Bergen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 115 000 +469
innlagt109 -19
døde 757 +10
påvist smittet 155 000 000+428.7K
døde 3 240 000 +10.2K
Se mer

Det europeiske smittevernkontoret (ECDC) anbefaler onsdag at fullvaksinerte personer kan reise uten å sitte i karantene. Det skriver de i en ny rapport.

De peker særlig på at vaksinene som tas i bruk i Europa, har vist seg å være effektive mot alvorlig sykdom og smittespredning.

Anbefalingen om karanteneunntak gjelder imidlertid ikke for innbyggere i land der det er høy spredning av såkalte «fluktmutasjoner», som den brasilianske og sørafrikanske virusvarianten.

Må avklares

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at det ikke er aktuelt for Helsedirektoratet å anbefale regjeringen å følge ECDCs anbefalinger.

- Man diskuterer nå endringer i doseintervall i mange land i lys av stadig mer kunnskap om vaksineeffekt og behovet for å vaksinere flest mulig raskest mulig i Europa, sier han og legger til:

- Dette kan selvsagt få betydning for arbeidet med vaksinesertifikater, men det smittevernfaglige grunnlaget må avklares svært godt før det er aktuelt å anbefale endringer i de norske karantenereglene, sier Nakstad.

Han peker på at smittenivået er svært ulikt i forskjellige land og at man kan risikere mer spredning av muterte virus hvis en enkeltdose ikke beskytter tilstrekkelig godt mot å bli smittet.

- Det er også av betydning hvilken type vaksine man har fått og når man fikk den. Vi vet at den smittebegrensende effekten heldigvis er godt dokumentert etter seks måneder for noen av vaksinene, men effekten etter lengre tid og ved eksponering for nye virusvarianter vil kunne spille inn på vurderingene for personer som ikke er fullvaksinerte, sier Nakstad.

GÅR KJAPT: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, om R-tallet. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Lavt vaksinetempo

ECDC anbefaler også at en fullvaksinert person kan kaste munnbindet og droppe sosial distansering når de møter andre fullvaksinerte. I rapporten peker de på at foreløpig forskning tilsier at vaksineeffekten er god.

- Risikoen for å utvikle alvorlig sykdom for en fullvaksinert person er svært lav hos yngre og middelaldrende voksne uten risikofaktorer, og lav hos eldre voksne eller personer med underliggende risikofaktorer, heter det i rapporten.

Smittevernsenteret skriver imidlertid at smittenivået i Europa fortsatt er høyt, og at vaksinetempoet er lavt i den voksne befolkning.

ECDC, som holder til i Stockholm, samler de 27 EU-landene, samt Storbritannia, Norge, Island og Liechtenstein.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer