Følger med fra time til time

Onsdag har det blitt registrert omikrontilfeller i Øygarden kommune, i tillegg til at analyser indikerer at det har blitt registrert tilfeller på Ullensaker og i Oslo. Helseministeren sier at de følger situasjonen fra time til time.

Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Onsdag ettermiddag orienterer helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) om situasjonen knyttet til flere påviste tilfeller av omikronvarianten i Norge.

- Vi følger situasjonen fra time til time sammen med FHI og Helsedirektoratet. Vi ser på om tiltakene bør justeres eller forsterkes, og dersom det blir nødvendig, så vil vi innføre det, sier Kjerkol.

Line Vold ved FHI sier at de har iverksatt smittesporing på flyginger etter omikrontilfellene som har blitt registrert i Ullensaker.

- Vi har iverksatt smittesporing på de aktuelle flygingene. Dette gjennomføres av smittesporingteamet hos FHI, sier Vold, som også forteller at FHI har oppfordret aktuelle medpassasjerer til å teste seg.

OMIKRON: Omikron-varianten har for første gang blitt påvist i Norge. Vis mer

Mistenkt omikronutbrudd

Videre forteller hun at FHI må vurdere om de skal sekvensere også eldre positive prøver, i tilfelle omikronvarianten har vært til stede i Norge lenger enn man har kunnskap om på nåværende tidspunkt.

- Vi må vurdere om vi skal gå tilbake og sekvensere virusprøver som vi har på laboratoriet, sier Vold på spørsmål fra VG, som viste til at Nederland har funnet omikrontilfeller litt tilbake i tid.

Øygarden kommune har registrert bekreftede tilfeller, mens Ullensaker og Oslo har registrert tilfeller som sannsynligvis er omikronvarianten. Dette på bakgrunn av foreløpige analyser.

I Oslo er det registrert opptil 40 tilfeller i smitteutbruddet, som kan knyttes til reisende fra Sør-Afrika.

ØKT SMITTE: Byrådsleder Raymond Johansen sier det kan bli munnbind-påbud i Oslo dersom smitten øker. Vis mer

Håndtering

Helseminister Kjerkol ble utfordret på hvordan Norge vil møte spredningen av omikronvarianten. Kjerkol svarte at Norge har som mål å beholde kontrollen, og at det ikke er så relevant om man slår ned eller bremser smittespredningen.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier at det er krevende å stoppe en ny og mer smittsom variant.

- Våre erfaringer fra introduksjonen med alfa- og deltavarianten er at det er veldig, veldig krevende å slå ned eller å stoppe en ny virusvariant som er mer smittsom og som ankommer landet. Nå ønsker vi å forsinke spredningen av omikronvarianten. Dette for å få mer tid til vaksinering, mer kunnskap om varianten og bevare kontroll over situasjonen, sier Vold og fortsetter:

- Det vil være krevende for kommuner med større utbrudd og mange nærkontakter. Disse kommunene må vurdere om det er nødvendig å ty til flere tiltak eller ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer