Følger mulige ebola-spor gjennom hele New York

Ebola-smittede Craig Spencer var på bowlingbar kvelden før han ble lagt inn.

TOK T-BANEN: Dagen før Craig Spencer ble lagt inn på sykehus med ebola-symptomer tok han t-bane-linje A fra sitt hjem i Harlem og videre med L-banen til Brooklyn før han gikk til bowlinghallen «The Gutter». Kart: Google maps
TOK T-BANEN: Dagen før Craig Spencer ble lagt inn på sykehus med ebola-symptomer tok han t-bane-linje A fra sitt hjem i Harlem og videre med L-banen til Brooklyn før han gikk til bowlinghallen «The Gutter». Kart: Google mapsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leger uten grenser-legen Craig Spencer (33) kom hjem til New York den 17. oktober etter å ha reist fra det hardt ebolarammede Guinea 14. oktober.

I går ble 33-åringen lagt inn på Bellevue-sykehuset etter å ha vist symptomer på blødningsfeberen. Han hadde blant annet 39,4 i feber. Han ligger isolert i sjuende etasje i sykehus-bygningen, på en avdeling som er spesialdesignet for å ta i mot smittefarlige tuberkulose-pasienter.

Nå starter jakten på å spore hvor Spencer har vært siden han kom hjem og hvorvidt han kan utsatt andre for smitte. Ebola smittes gjennom kroppsvæsker. New York-ledelsen sier det ikke er noe grunn til å ha panikk i byen, men det er en utfordrende jobb å kartlegge og ettergå mannens bevegelser i byen med rundt åtte millioner innbyggere.

Mannens forlovede og to venner er satt i karantene, men er i god form.

New York Times skriver at myndighetene nå utfordres nå med å finne den riktige balansen mellom å finne alle som kan ha blitt utsatt og håndtere en sykdom som bare overføres gjennom kroppsvæsker.

Spencer har tilbakelagt store avstander i byen siden han kom hjem. Han bor i øvre del av Manhattan, i bydelen Harlem.

- Doktor Spencer har gitt helsearbeiderne en utførlig beskrivelse av sine aktiviteter de siste dagene. Vårt inntrykk er at det er veldig få personer som har vært i direkte kontakt med ham, sier borgermester i New York, Bill de Blasio, på en pressekonferanse.

Kvelden før han ble lagt inn på sykehus besøkte han et bowlingssted i bydelen Brooklyn i byen. Han tok t-bane-linjene A gjennom Manhattan og L ut til Williamsburg i Brooklyn før han spaserte til baren som ligger cirka 15 kilometer unna hjemmet.

Hjem igjen tok han taxi. Taxisjåføren var aldri i direkte kontakt med Spencer og er ikke utsatt, ifølge myndighetene, melder New York Times.

- Ved å være på samme t-banevogn eller bo i nærheten av en person med ebola utsetter man seg selv ikke for fare, sier de Blasio.

Selv om myndighetene roer ned befolkningen, er bowlingbaren stengt for undersøkelser og en planlagt konsert er avlyst. Legens hjem er stengt av og det deles ut informasjon om ebola i nabolaget, skriver avisa.